Štvrtok 25. 04. 2024 22:50:15 | Meniny má Marek

Štrnásťročný husľový virtuóz Teo Gertler si počas koncertu ŠKO Žilina v Osle zranil prst

Vyvrcholením pondelkového Dňa slovenskej kultúry v Osle bol vyše dvojhodinový koncert Štátneho komorného orchestra (ŠKO) Žilina. Vystúpenie súboru pod taktovkou dirigenta Leoša Svárovského so sólistom, 14-ročným huslistom Teom Gertlerom, ocenilo nórske obecenstvo niekoľkonásobným potleskom v stoji. FOTO: ŠKO Žilina

TASR|18. november 2022|11:20:16


Súvisiaci článok
ŠKO Žilina sa predstaví na Dni kultúry Slovenska v Nórsku
Čítajte viac >

Odozva publika nadchla aj skúseného dirigenta, ktorý spolupracuje s orchestrami v Európe, Ázii i Amerike.

"V Nórsku som mal však v pondelok premiéru – a o to viac som uchvátený vyspelosťou tunajšieho publika, láskou Nórov k hudbe i ich vrúcnym prijatím. Samozrejme, to niekoľkonásobné 'standing ovation' celý súbor veľmi potešilo," skonštatoval Svárovský, ktorý s ŠKO Žilina spolupracuje už tri desaťročia. Najväčší aplauz zožal 14-ročný husľový virtuóz Teo Gertler. Aj on sám priznal, že vystúpenie v koncertnej sieni Oslo Konserthus, kde hrávajú všetky známe svetové orchestre, bolo špecifické.

"Toto je úžasná sála s úžasnou akustikou. So žilinským orchestrom sa mi veľmi dobre hrá a navyše pán Svárovský ako dirigent vie dať tomu neskutočnú emóciu, ktorú prenesie aj na nás ostatných a to potom celý koncert úplne inak znie," povedal mladý huslista, ktorý už spolupracoval aj s takými hviezdami ako Placido Domingo či Andrea Bocelli.

SKO0463_2022-11-10-Svarovsky-Gertler_web.jpg

Svoje majstrovstvo dokázal Gertler v Osle aj napriek tomu, že sa počas hrania zranil – rozrezal si prst. Vzdať to uprostred vystúpenia však ani len nezvažoval.

"Nie, pretože ak príde prekážka a vy sa ju snažíte obísť, nebudete mať zo seba dobrý pocit; naopak, ak ju dokáže prekonať, môžete byť na seba hrdý," povedal výnimočný talent slovenskej hudby, ktorý priznal, že na podobný koncert, ako bol ten v Osle, kde odohral približne 40 minút, musí pred vystúpením skúšať sedem hodín denne.

SKO0501_2022-11-10-Svarovsky-Gertler_web.jpg

Deň slovenskej kultúry v Osle v pondelok prezentoval literárne, vizuálne i hudobné umenie. V hlavnom meste Nórska predstavili slovenské knihy pre deti, ktoré vyšli v nórčine, a uviedli tiež výstavu ilustrácií slovenských i nórskych autorov, ktoré mali úspech na Bienále ilustrácií Bratislava.


Súvisiaci článok
VIDEO AYA oslávi 30. výročie založenia koncertom s ŠKO Žilina
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť