Utorok 07. 05. 2024 03:06:41 | Meniny má Monika

ŠKO Žilina sa predstaví na Dni kultúry Slovenska v Nórsku

Štátny komorný orchester (ŠKO) Žilina predstaví v pondelok (14. 11.) na Dni kultúry Slovenska v nórskom Osle slovenskú, českú a svetovú tvorbu. Podľa Petry Kovačovskej zo ŠKO Žilina ide o prvú koncertnú cestu orchestra do Nórska. FOTO: ŠKO Žilina. Teo Gertler s Marianom Čekovským na prvom vydaní benefičného koncertu Svetielko nádeje.

TASR|12. november 2022|08:00:18


Súvisiaci článok
100 stavieb Žiliny: Dom umenia Fatra (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Doplnila, že v prvej polovici programu zaznie klasicko-romantický repertoár. "Beethovenova dramatická predohra Coriolan op. 62 a Čajkovského husľový koncert D dur v podaní talentovaného 14-ročného slovenského huslistu Tea Gertlera. V druhej polovici programu odohrá orchester reprezentačné diela slovenskej a českej národnej hudby od Eugena Suchoňa a Antonína Dvořáka," uviedla Kovačovská.

ŠKO Žilina podľa nej zároveň vzdá poctu najvýznamnejšiemu nórskemu skladateľovi Edvardovi Hagerupovi Griegovi a vyjadrí solidaritu voči Ukrajine uvedením diela ukrajinského autora Myroslava Skoryka. "Koncert sa uskutoční pod taktovkou medzinárodne uznávaného českého dirigenta Leoša Svárovského – čestného šéfdirigenta ŠKO Žilina, stáleho hosťa Slovenskej filharmónie, PKF Prague Philharmonie a Aichi Central Symphony Orchestra Nagoya v Japonsku," dodala.

Hlavným organizátorom Dňa kultúry Slovenska v Osle je Ministerstvo kultúry SR. "Cieľom podujatia je prezentácia slovenskej kultúry a umenia v zahraničí ako nástroja kultúrnej diplomacie a prostriedku rozvoja cestovného ruchu a hospodárstva," uzavrela Kovačovská.


Súvisiaci článok
Cenu festivalu Allegretto Žilina získal dánsky violončelista Jonathan Swensen
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť