Piatok 19. 04. 2024 11:31:42 | Meniny má Jela

Charita organizuje zbierku, aby mohla pomáhať. Na prvú adventnú nedeľu môžete prispieť aj v kostole

Charita prevádzkuje hospice, útulky, agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti a mnohé iné služby. Na dofinancovanie však potrebuje darcov. Prispieť môžete prevodom peňazí cez internet, ale aj prostredníctvom zbierky, ktorá sa počas prvej adventnej nedele 27. novembra uskutoční v kostoloch aj v Žilinskej diecéze. FOTO: Diecézna charita Žilina

Michal Filek|17. november 2022|18:14:51


Súvisiaci článok
V charitnej nocľahárni môže nájsť bezpečie viac ako šesťdesiat ľudí
Čítajte viac >

314792219_436633118646715_8241555044571657291_n.jpg

Charite sa služby, ktorými pomáha núdznym, poskytujú stále ťažšie aj pre rastúce ceny energií. Zbierka na charitu im mám pomôcť krízu prekonať. Informáciu priniesli na Facebook Diecéznej charity Žilina.

Viete si predstaviť, ako vyzerá financovanie sociálnych služieb?

V prípade hospicu pre umierajúcich ľudí napríklad takto:

Jediné garantované platby má zariadenie zo zdravotných poisťovní a vďaka nim dokáže pokryť asi polovicu z celkových nákladov. Ďalšiu polovicu, peniaze na energie a mzdy nezdravotníckeho personálu, napríklad sociálnych pracovníkov, musí získať cez dotácie, dary a príspevky z charitatívnych podujatí.

Hospice nie sú jednou sociálnou službou, ktorú musí charita dofinancovať vo svojej réžii. Peniaze pravidelne hľadáme na opatrovateľky, na Agentúru domácej ošetrovateľskej starostlivosti, na útulky, nocľahárne či charitné centrá, ale aj opravu havárií či rekonštrukcie budov.

Energetická a plynová kríza výrazne zasiahli aj zariadenia pre ľudí v rôznych formách núdze. Ako najväčší neverejný poskytovateľ sociálnych služieb na Slovensku ich prevádzkujeme takmer tristopäťdesiat. Až päťnásobný nárast cien za energie je pre mnohé z nich nezvládnuteľný.

Na naše služby sú odkázané tisícky ľudí. Prevádzkujeme ich napriek tomu, že si kríza s krízou doslova podávajú štafetu. Tieto náklady dokážeme zvládnuť aj vďaka našim darcom, ktorí prispievajú do Zbierky na charitu.

PROSÍME, PODPORTE ZBIERKU NA CHARITU, aby sme v ten správny moment mohli vstúpiť do života všetkých ľudí, ktorí to potrebujú.

Prispieť môžete TU alebo prevodom na účet: SK18 1100 0000 0029 4411 6341.


Súvisiaci článok
Za hlinený dukát si ľudia v núdzi kúpia jedlo, alebo nocľah. Za biely získate vianočné prekvapenie!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť