Štvrtok 25. 04. 2024 06:31:23 | Meniny má Marek

Talent Žilinského kraja: Hokejista Andrej Tomašec (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)

Šestnásťročný talentovaný hokejista spod Dubňa, Andrej Tomašec, aktuálne pôsobí už druhú sezónu vo fínskom klube KooKoo a podľa individuálneho študijného plánu študuje na Súkromnom gymnáziu na Oravskej ceste v Žiline. Korčule si, podľa svojich rodičov, obul už ako trojročný a ľadovému hokeju sa začal venovať po vzore svojho otca a starého otca. Najemotívnejším kolektívnym ocenením bolo pre Andreja 3. miesto na Majstrovstvách Slovenska starších žiakov a za svoje najväčšie individuálne ocenenie považuje nominácie na Športovca roka mesta Žilina za rok 2020 a 2021. Foto: Súkromný archív Andrej Tomašec

Juliana Krčulová|19. november 2022|11:00:45


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Športový akrobat Dávid Horeličan (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

„Volám sa Andrej Tomašec, mám šestnásť rokov a narodil som sa v Žiline. Hrávam ľadový hokej a začínal som v žilinskom klube. Na korčuliach som stál prvýkrát v troch rokoch s rodičmi na verejnom korčuľovaní, do výstroje som sa obliekol ako päťročný. Momentálne pôsobím už druhú sezónu vo fínskom meste Kouvola, kde sídli miestny klub KooKoo. Študujem na Súkromnom gymnáziu, Oravská 11 v Žiline, podľa individuálneho učebného plánu. Už som tam tretí rok a musím povedať, že škole za veľa ďakujem, vďaka úžasnej a ústretovej pani riaditeľke a svojím milým pánom učiteľom, môžem skĺbiť školu so športom,“ predstavil sa našej redakcii talentovaný športovec Andrej Tomašec, ktorý zaspomínal aj na svoje začiatky s ľadovým hokejom:

5.jpg

„K ľadovému hokeju som sa dostal cez otca, ktorý bol hokejista, a je to, dá sa povedať, náš “rodinný” šport, keďže ho hrával aj môj dedo. A popri nich som aj ja chytal hokejku do rúk. Rodina ma v tom vždy veľmi podporovala, ako dieťa som nevidel, aké to bolo, hlavne pre rodičov, náročné, ale teraz si to plne uvedomujem - zápasy, individuálne tréningy mimo mesta, o financiách sa asi už nemusím ani vyjadrovať. Som im veľmi vďačný za podporu. Od malička mám hokejom nastavený režim a vďaka tomu som nemal problém sa prispôsobiť životu v zahraničí a individuálnemu študijnému plánu,“ uviedol Andrej a ďalej pokračoval:

„Môj klub bol, je a vždy bude Žilina. Som hrdý Žilinčan. Mám to tu rád a Žilina mi dala veľmi veľa, mal som šťastie na trénerov. Keby som musel menovať, tak by tam boli určite traja, ktorí boli pri určitých mojich míľnikoch. Prvým by bol Martin Petný, ktorý mi dal najviac v začiatkoch, druhým Igor Marták - s ním sme dosiahli tretie miesto na Majstrovstvách Slovenska - a spomenúť musím Mariána Meluša, ktorý bol v podstate na konci môjho žilinského pôsobenia. Aj keď, koniec bol v doraste pod trénerom Rehákom, ale to bola coronová sezóna, a to bola divná, špecifická sezóna a odohrali sme iba dva zápasy, tak dúfam, že sa pán tréner Rehák neurazí, že ho spomeniem len okrajovo,“ uviedol pre našu redakciu s úsmevom talentovaný Andrej a dodal:

2.jpg

„V spomínanej koronovej sezóne som začal spolupracovať s mojim súčasným agentom, pánom Kadlečkom a myšlienka odísť do zahraničného klubu prišla práve od neho. Sadli sme si a predostrel tri možnosti - ostať v Žiline, pôsobiť v projekte SR18 alebo odísť do Fínska. Po nie ľahkých úvahách s rodičmi sme sa zhodli, že skúsime ísť zahraničnou cestou.“

Talentovaného športovca spod Dubňa sme sa opýtali, ako prebieha jeho tréningová hodina a na čo sa na svojich tréningoch zameriava:

„V jednom rozhovore som odpovedal, že vo Fínsku mám pocit, že musím korčuľovať aj na striedačke, veľmi dbajú na detaily. Tréning je náročnejší ako zápas, nikto nič nevypustí, ani na cooldowne. Veľmi ma prekvapilo, akú dôležitosť má slovo kapitána v tíme, tlmočí požiadavky trénera a všetci ho rešpektujú, ako keby to povedal samotný tréner. Na ľade trénujeme sedemkrát do týždňa a predtým je vždy aj “suchý” tréning. Každý tréning trvá tri až štyri hodiny so všetkým: meeting, warm up, suchý, ľad, cooldown, takže môj denný HMG: raňajky, doobeda tréning, obed, pospím, poobedný tréning, večera, spánok. Medzi to musím vtesnať školu a prípravu jedla. Zápasy mávame cez víkend,“ ozrejmil našej redakcii Andrej, ktorého sme sa ďalej opýtali, aké výnimočné súťaže už absolvoval a aké cenné víťazstva už má za sebou:

3.jpg

„Kolektívne ocenenie, ktoré bolo pre mňa najemotívnejšie a najviac som si ho užil, bola celá sezóna zakončená 3. miestom na Majstrovstvách Slovenska starších žiakov. Ďalší veľký úspech bolo 1. miesto na medzinárodnom turnaji CCM INVITE BLED, kde som bol kapitán výberu SR. A v kategórii U10 za český tím Brumov Bylnice sa nám podarilo vyhrať Európsku mini-hokejovú ligu. Za najväčšie individuálne ocenenia považujem ocenenie “Športovec roka mesta Žiliny za rok 2020 a 2021,” nomináciu som dostal za prekonanie 95-ročného rekordu Žilinského hokeja. Vo veku 15 rokov a 25 dní som nastúpil za mužov ako najmladší hráč v histórii. Za spomínaný český tím B. Bylnice som bol vyhlásený ako najväčší talent celej Európskej mini-hokejovej ligy. Pravidelne sa mi darí nastupovať v mládežníckych reprezentáciách U16, U17 a verím, že to bude pokračovať aj naďalej. Minulý týždeň sa konal turnaj štyroch krajín U17, kde sme obsadili 2. miesto. Bola pre mňa česť, že som na tomto turnaji dostal dôveru trénerov a mohol som nosiť na hrudi kapitánske C-éčko,“ dodal s úsmevom športovec zo Žiliny.

Našu redakciu tiež zaujímalo, aké súťaže nadaného športovca v tomto roku ešte čakajú a aké sú jeho plány do budúcnosti:

„V tejto sezóne mám viacero výziev v súčasnom klube, ale aj v reprezentácii, ale aby som ich nezakríkol, nechám si ich pre seba. Spomeniem iba jednu akciu, na ktorú ma potešila pozvánka. Je ňou Olympiáda Detí a mládeže do talianskeho Turína, visí tam viacero otáznikov, pretože je to mimo-asociačný termín, takže neviem, či má uvoľní klub vzhľadom na to, že ligy v Európe sa nebudú prerušovať. V škole sa budem snažiť udržať si nastavenú laťku a ďalej v tom pokračovať. Zatiaľ som bol vždy na vysvedčení vyznamenaný, i keď, rok čo rok je to s pribúdajúcimi povinnosťami náročnejšie, “ uzavrel v našom rozhovore talentovaný šestnásťročný hokejista zo Žiliny, Andrej Tomašec.

4.jpg

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!

Ak máte vo svojom okolí nadaného športovca/športovkyňu, umelca/umelkyňu, o ktorej by sme sa mali dozvedieť, napíšte nám prostredníctvom nášho mailu tip@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Športová lezkyňa Sára Šimeková (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť