Štvrtok 02. 05. 2024 13:00:40 | Meniny má Žigmund

Ranná hmla už začína zachádzať až za nechty. Viete, ako správne jazdiť v tomto počasí?

Polícia Slovenskej republiky si pre všetkých vodičov pripravila užitočné rady, ako sa vysporiadať s jesenným počasím v spojení s mokrou vozovkou či rannou poľadovicou, ktorá sa považuje za najnebezpečnejšie obdobie pre jazdu. Foto: ilustračné / Alexey Demidov na Pexels.com

Juliana Krčulová|16. november 2022|10:00:29


Súvisiaci článok
Dvadsaťpäťročnému Žilinčanovi zaistili 158 bežných dávok marihuany
Čítajte viac >

Jesenné počasie v spojení s mokrou vozovkou či rannou poľadovicou sa podľa príslušníkov Polície Slovenskej republiky považuje za najnebezpečnejšie obdobie pre jazdu. Vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook prinášajú všetkým vodičov policajné rady, ako sa s tým vysporiadať:

ZNÍŽENIE RÝCHLOSTI

  • Jedným z najdôležitejších pravidiel je znížiť rýchlosť jazdy. Určite ju nezvyšujte. Hmla totiž vytvára optickú ilúziu, vďaka ktorej máme pocit, že ideme pomaly a začneme podvedome byť nervóznejší a zrýchľovať. V tomto momente je najdôležitejšia pravidelná kontrola rýchlosti auta na tachometri.

SVIETENIE

  • Počas jazdy v hmle uprednostňujte používanie denných, stretávacích svetiel. Svetlo diaľkových svetiel sa odráža od drobných kvapiek vody, ktoré tvoria hmlu a tým vzniká vizuálna clona, cez ktorú dobre nevidíme. Výraznou pomocou sú aj hmlové svetlá, tie však nezabudnite po jazde v hmle vypnúť!!! Nikto totiž nechce oslňovať ostatných vodičov, že?

SLEDUJ ČIARY NA CESTE

  • Sledovanie čiar je ďalšou základnom pomôckou, vďaka ktorej sa môžete dostať bezpečne do cieľa vašej jazdy. „Toto pravidlo platí výhradne v prípade jazdy v hmle alebo za zhoršenej viditeľnosti. Umožní nám totiž nielen zostať vo svojom jazdnom pruhu, ale nepozerať podvedome do svetiel áut prichádzajúcich z protismeru.

ODSTUP OD AUTA

  • Každý je v hmlistom počasí rád, keď sa môže zavesiť za nejaké auto. Čo však ak auto pred vami zíde z cesty, prebehne mu cez cestu zviera či narazí do stojaceho vozidla pred ním? V prípade hmlistého počasia sa zvyšuje dôležitosť bezpečného odstupu áut. Vodiči by mali bezpodmienečne udržiavať minimálny odstup 4 sekundy od pred nimi idúceho vozidla.

315528127_6110992788930892_6703704967035650824_n.png Foto: Facebook / Polícia Slovenskej republiky


Súvisiaci článok
Polícia odhalila v ŽSK minulý týždeň 42 vodičov pod vplyvom alkoholu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť