Piatok 26. 04. 2024 22:08:24 | Meniny má Jaroslava

Talentovaný Michal Sedlák: „Robí mi veľkú radosť, keď sa niekomu páči moja práca.“ (ROZHOVOR + FOTO)

Michal Sedlák z Veľkého Rovného sa vo voľnom čase venuje mnohým koníčkom. Aktívne hrá na akordeón a kontrabas. Taktiež študuje cimbal v Bratislave. Učaroval mu aj Folklórny súbor Rovňan a najnovšie vyrába drevené výrobky. Konkrétne kríže, ktoré robí pre radosť a potešenie oka aj duše. FOTO: Michal Sedlák

Radka Kostánová|16. november 2022|14:15:37

Na začiatok sa nám môžete predstaviť. Odkedy vyrábate drevené kríže a ako ste sa k tomuto hobby dostali?

  • Drevené kríže vyrábam zatiaľ len rok. Dostal som sa k tomu práve tak, že mal narodeniny rodinný príslušník. Konkrétne moja teta a bol som v kostole, kde ma zaujal jeden kríž a tak vznikla tá prvotná myšlienka. Vedel som, že by ju to veľmi potešilo tak som si povedal, že jej niečo také vyrobím.

Prečo práve kríže a nie niečo iné, možno jednoduchšie, z dreva?

  • Ani nejak neviem, prečo práve kríže. Zostal vo mne po tom prvom kríži taký pocit krásy. Tak sa mi to zapáčilo a nejak to vo mne zostalo. Ale nerobím len to z dreva. Jeden pán, ktorý býva v Bratislave, nebudem ho menovať, ma učí vyrábať cimbalové paličky. To je vec, ktorú by som chcel vedieť robiť. Takže sa učím aj to a kríže tiež. Takže preto kríže....lebo to rád robím.

314161017_1781671598874195_3912161657977046874_n.jpg

Koľko vám trvá vyrobiť jeden kríž do hotovej verzie?

  • No čas, ktorý strávim pri výrobe jedného kríža je nie vždy rovnaký. Záleží aj na tom, aký kríž. Či len čisto nejaké jednoduchý, „holý“ alebo zložitý. Záleží aj na veľkosti kríža. Keď väčší, tak viac času. Ale tak všeobecne pri jednom kríži okolo 6 hodín.

Je záujem aj v tejto krízovej situácii o kríže? Predsa len, nie každý si môže dovoliť ručne vyrezávaný kríž.

  • Tak by som povedal, nie je až taký veľký záujem, zatiaľ. Tak veľa ľudí to možno ani nezaujme a áno, táto doba je naozaj taká, že veľa ľudí si aj určité povie: „Hmm, to bude určite drahé alebo že je to drahé.“ Takže sa to dá pochopiť, pretože naozaj je všetko v tejto dobe drahé. Aj materiál z ktorého robím, je to jednoducho všetko drahé. Takže až taký veľký záujem nie je, možno aj z tej finančnej stránky. Ale ja sa to snažím robiť najlepšie ako sa dá, aj cenovo.

sirka-74.jpg

Vyrezávate iba jeden typ krížov alebo je u vás možnosť objednať si kríž podľa vlastných predstáv a veľkosti?

  • Nerobím iba jeden typ, to nie. Mám viac druhov. Ja vždy každému ukážem (kto by chcel), aké vyrábam, ale som otvorený možnostiam. Takže sa nebojím ani nejakého vlastného nápadu a predstáv ľudí. Niekedy si aj sám sadnem a len tak rozmýšľam, aký by mohol ešte byť pekný, alebo čo by sa hodilo k tomu krížu, aké farby, spojitosť kresby dreva, aké drevá by spolu pasovali atď. Takže som aj niekedy rád, keď má človek vlastný nápad, že toto by sa mi páčilo, takto by som to chcel... Ale väčšinou si ľudia vyberú z tých mojich (smiech).

Aké máte plány do budúcnosti? Chceli by ste, aby Vám toto hobby zarobilo peniaze na život (napríklad otvorenie obchodíku) alebo to beriete len ako spestrenie voľného času?

  • Plány do budúcna v tomto smere nejaké veľké nemám. Robím to veľmi rád a baví ma to, ale mám to ako hobby. Je to, samozrejme, aj pomoc niekedy. Lenže na to, aby mi to zarábalo na život, by som musel pýtať viac a, samozrejme, vyrábať stále. Beriem ako naozaj ako hobby a krásnu prácu. Povedal by som až takú „nonšalantnú“, pretože som ten typ človeka, ktorý potrebuje mať všetko precízne. Tak sa snažím aj toto robiť čo najviac precízne.

313319161_1781671665540855_314345824526214395_n.jpg

Nad nejakým obchodom alebo niečím podobným, to som vôbec nepremýšľal lebo mám aj toho viac skrz hudbu, ešte, samozrejme, aj školu. Naozaj to beriem ako životné spestrenie, lebo aj mne to robí veľkú radosť, keď sa niekomu páči moja práca.

Michalovi ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa šťastia!

313845933_686872812749922_8290060404802213899_n.jpg


Súvisiaci článok
V Liptovskom Ondreji posvätili novopostavený kríž, ktorý v noci osvetľujú LED pásiky (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť