Streda 24. 04. 2024 14:31:29 | Meniny má Juraj

Predĺži sa termín dostavby tunela Višňové až do konca roka 2025? Ešte nerozhodli!

V priebehu týždňa sa na verejnosť dostali informácie, že termín dostavby Tunela Višňové sa posúva o rok, teda z jesene 2024 až na koniec roka 2025. Národná diaľničná spoločnosť, ani Skanska, to zatiaľ nepotvrdili. Zhotoviteľ hovorí, že platí pôvodný termín. Môže ho vraj ale predĺžiť rozsah opráv tunelovej drenáže po predchádzajúcom zhotoviteľovi. FOTO: NDS

Michal Filek|12. november 2022|12:00:04


Súvisiaci článok
Práce na tuneli Višňové napredujú (VIDEO)
Čítajte viac >

S informáciou prišli tento týždeň aktuality.sk.

O predĺženie termínu o rok požiadala ministerstvo dopravy projekčná spoločnosť Amberg. V liste adresovanom ministerstvu, uvádza aj dôvody. Majú nimi byť najmä opakované verejné obstarávanie na výber zhotoviteľa a opravy po predchádzajúcom zhotoviteľovi.

Skanska avizovala, že po diagnostike totiž objavili po predchádzajúcom zhotoviteľovi rozsiahle chyby, o ktorých nevedela pri preberaní staveniska, teda v čase, kedy garantovala termín dostavby tunela na jeseň 2024.

„Skanska stavbu zdedila po predchádzajúcom zhotoviteľovi Salini Impregilo – Dúha. Ten zanechal obe tunelové rúry po celej dĺžke vyložené iba prvou vrstvou betónu. Tunely sa však zabezpečujú dvoma vrstvami a keďže stavba chátrala dva roky, prvá vrstva betónu nevydržala tlak horniny,“ napísali aktuality.sk. Pôvodný termín si trúfa dodržať aj teraz. Avšak len v prípade, že nutné opravy nebudú rozsiahle.

„Harmonogram výstavby, ktorý je momentálne na schvaľovaní u investora, stále ráta s termínom september 2024. Môže ho však ovplyvniť rozsah opráv tunelovej drenáže. Na potvrdenie rozsahu opráv drenáže čakáme od investora,“ citujú aktuality Beátu Voskárovú z komunikačného oddelenia Skansky.

Ako je zrejme, NDS, ako investor, v súčasnosti posudzuje a vyhodnocuje finálny harmonogram dostavby Tunela, ako jej ho predložila Skanska.

Zároveň je už jasné, že sa cena navýšila z 254 miliónov eur na 261 miliónov eur.

Aktuality.sk píšu, že okrem výstavby treba dokončiť aj technológiu tunela, stredisko údržby a odpočívadlo Turie. Obstarávanie na technológiu už bolo spustené. Na stredisko údržby a odpočívadlo ho však stále nespustili. Diaľničiari sa pre aktuality.sk ani nevyjadrili, kedy ho spustia.


Súvisiaci článok
Na diaľnici pri Žiline sa intenzívne pracuje. Pozrite si najnovšie zábery!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť