Streda 24. 04. 2024 22:45:39 | Meniny má Juraj

Talent Žilinského kraja: Športový akrobat Dávid Horeličan (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)

Devätnásťročný rodák z obce Skalité v okrese Čadca, Dávid Horeličan, sa okrem štúdia informačných a sieťových technológií venuje aj netradičnému športu – parkouru, teda pouličnej akrobacii, ktorý dopĺňa aj street workoutom. Dávid aktuálne popri svojich tréningoch vedie aj športový krúžok, na ktorom vyučuje parkour. Jeho cieľom je motivovať mladých ľudí k pohybu, ktorí si, podľa jeho slov, vôbec neuvedomujú, aké katastrofálne následky má fakt, keď sa prestaneme ako ľudia hýbať. Foto: Súkromný archív Dávida Horeličana

Juliana Krčulová|12. november 2022|11:00:29


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Športová lezkyňa Sára Šimeková (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

„Dovoľte sa mi predstaviť, volám sa Dávid Horeličan a mám devätnásť rokov. Pochádzam z obce Skalité, kde som aj vyrástol. Okrem študovania informačných a sieťových technológií sa venujem aj parkouru, pouličnej akrobacii, nie skokom na koňoch, a k tomu aj street workoutu od štrnástich rokov,“ predstavil sa našej redakcii talentovaný športovec Dávid Horeličan, ktorý zaspomínal aj na svoje začiatky so športom:

Screenshot_20221109-060018.png

„Už ako dieťa ma bavil pohyb, a to sa prejavovalo v lezení po stromoch až do korún, skákanie do sena z výšok, bicyklovanie, behanie a posilňovanie. S parkourom som začal, keď som mal jedenásť rokov. Motivovalo ma video na YouTube, kde išlo o zostrih top prvkov z rôznych športov. Keď som videl, čo všetko je možné, dodalo mi to obrovské množstvo energie. Rodičia mi tvrdili, že to nie je možné, pretože naozaj tie kúsky boli pre psychopatov, ale dnes by som veľa z nich zvládol,“ uviedol Dávid a ďalej pre našu redakciu priblížil aj svoj tréningový harmonogram:

PXL_20221020_111704849~2.jpg

„Trénujem sa sám pomocou internetu a učím aj druhých, napríklad momentálne mám športový krúžok, kde vyučujem parkour. Moje tréningy sú oddelené na silové v oblasti kalisteniky (zhyby na jednej ruke, kliky v stojke) a dynamické pri akrobacii. Trénujem 1,5 - 2,5 hodiny denne, podľa pocitu a času tri až päťkrát týždenne. Zameriavam sa na čistú silu bez zbytočného naberania svalov, svalovú výdrž a pochopenie pohybov v hlave,“ ozrejmil našej redakcii Dávid, ktorého sme sa ďalej opýtali, aké výnimočné súťaže už absolvoval a aké cenné víťazstva už má za sebou:

Screenshot_20221109-060448.png

„V parkoure mám v oblasti speed run asi trikrát 1.miesto a dvakrát druhé a vo workoute dvakrát 3. miesto,“ dodal športovec zo Skalitého.

Našu redakciu zaujímalo, aké súťaže nadaného športovca v tomto roku ešte čakajú a akú sú jeho plány do budúcnosti:

„V roku 2023 plánujem ísť opäť na Majstrovstvá Slovenska v street workoute a skúsiť sa umiestniť. Súťaže sú mi ukradnuté, snažím sa byť zdravý a cítiť sa dobre. Môj momentálne najnáročnejší cieľ je pokúsiť sa spraviť päťdesiat zhybov na jednej ruke. Zatiaľ spravím asi osem. Takisto chcem motivovať mladých ľudí k pohybu, lebo si vôbec neuvedomujú, aké katastrofálne následky má, keď sa prestaneme ako ľudia hýbať,“ uzavrel v našom rozhovore talentovaný devätnásťročný športový akrobat zo Skalitého, Dávid Horeličan.

PXL_20220910_121115612~2.jpg

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!

Ak máte vo svojom okolí nadaného športovca/športovkyňu, umelca/umelkyňu, o ktorej by sme sa mali dozvedieť, napíšte nám prostredníctvom nášho mailu tip@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Džudista Samuel Kotrč (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť