Štvrtok 25. 04. 2024 19:17:33 | Meniny má Marek

Talent Žilinského kraja: Športová lezkyňa Sára Šimeková (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)

Sára Šimeková je študentkou Gymnázia Veľká okružná v Žiline a ešte len prednedávnom oslávila svoje sedemnáste narodeniny. K lezeniu ju priviedol jej starší brat a ako sama v našom rozhovore prezradila, od momentu ako sa prvýkrát dotkla skaly, vedela, že lezenie je pre ňu tým pravým športom. „Čo sa týka dlhodobejších cieľov, určite by som rada vyliezla cestu, ktorá bude za mojím maximom, cestu, pri ktorej budem musieť prekonať svoj strach a vykročiť z komfortnej zóny,“ uviedla o svojich plánoch do budúcna talentovaná športovkyňa zo Žiliny. Foto: Súkromný archív Sáry Šimekovej

Juliana Krčulová|5. november 2022|11:00:08


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Džudista Samuel Kotrč (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

„Volám sa Sára Šimeková a prednedávnom som oslávila svoje sedemnáste narodeniny. Pochádzam zo Žiliny a lezeniu sa venujem od svojich dvanástich rokov. Pôsobím v lokálnom klube K2 Žilina a som študentkou Gymnázia Veľká okružná,“ predstavila sa našej redakcii talentovaná športovkyňa Sára Šimková, ktorá zaspomínala aj na svoje „lezecké začiatky“:

DSC06135.jpg

„K lezeniu ma priviedol môj starší brat. Mala som vtedy dvanásť rokov a na narodeniny mi kúpil moje prvé lezečky. Od momentu, ako som sa prvýkrát dotkla skaly, som vedela, že lezenie bude tým pravým športom pre mňa,“ priblížila sedemnásťročná športovkyňa a ďalej pokračovala: „V čase, keď som už vedela, že lezeniu sa chcem venovať naplno, som liezla najmä v žilinskej K2. Tam ma aj oslovil môj bývalý tréner a majiteľ lezeckej steny, pod ktorým som začala trénovať. Časom sa na našej lezeckej stene vytvoril aj klub - K2 Žilina, ktorého som sa stala súčasťou,“ uviedla Sára a ďalej pre našu redakciu priblížila aj svoj tréningový harmonogram:

DSC_0143.jpg

„Momentálne trénujem päťkrát do týždňa, doma cvičím pravidelne jógu a nejaké kompenzačné cvičenia. Okrem lezenia si však rada idem aj zabehať, či vybehnúť na hory, aby to bolo pestrejšie. Na tréningoch sa zameriavam najmä na silu, vytrvalosť, silovú-vytrvalosť, výbušnosť a koordináciu,“ ozrejmila našej redakcii Sára, ktorej sme sa ďalej opýtali, aké výnimočné súťaže už absolvovala a aké cenné víťazstva už má za sebou:

„Získala som 1. miesto na pretekoch v Poľskom Tešíne, 1. miesto na Majstrovstvách SR v boulderingu, kategória ženy A, 1. miesto na Majstrovstvách SR v lezení na obtiažnosť 2021, kategória ženy A, Vicemajsterka Slovenska v lezení na obtiažnosť 2022, 2. miesto na MHFF v Teplicích nad Metují, kategória ženy A, 2. miesto Slovenský pohár, kategória Youth A, 2. miesto na stredoeurópskom pohári mládeže v Budapešti, 3. miesto v celkovom hodnotení Slovenského poháru, 3. miesto Český pohár, kategória Youth A, 3. miesto Slovenský pohár, kategória ženy, 23. miesto na Európskom pohári v Ostermundigene, Najťažšia vylezená cesta: 10-/10 (indoor), Najťažší boulder: 7c -Atlantis (outdoor),“ dodala Sára.

IMG_20220903_110347_1.jpg

Našu redakciu zaujímalo, aké súťaže nadanú športovkyňu v tomto roku ešte čakajú a akú sú jej plány do budúcnosti:

„Momentálne som už pretekársku sezónu na rok 2022 ukončila a čas teraz venujem viac lezeniu na skalách a kompenzácií. V decembri mi opäť začne príprava na európske preteky, ktoré sa budú konať v roku 2023. Momentálne sa nachádzam v off seasson, teda sa viac zameriavam na všeobecnú prípravu, správne vnímanie a ovládanie svojho tela a čo najlepšiu všeobecnú fyzickú prípravu na zimný tréning. Čo sa týka dlho dobejších cieľov, určite by som rada vyliezla cestu, ktorá bude za mojím maximom, cestu, pri ktorej budem musieť prekonať svoj strach a vykročiť z komfortnej zóny. Ak mám byť úprimná, až tak mi nezáleží na tom, aké číslo to bude,“ uzavrela v našom rozhovore talentovaná sedemnásťročná športová lezkyňa zo Žiliny, Sára Šimeková.

DSC03054.jpg

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!

Ak máte vo svojom okolí nadaného športovca/športovkyňu, umelca/umelkyňu, o ktorej by sme sa mali dozvedieť, napíšte nám prostredníctvom nášho mailu tip@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Výtvarníčka Andrea Hellová (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť