Štvrtok 18. 04. 2024 20:57:43 | Meniny má Valér

100 stavieb Žilinského kraja: Budova bývalej desaťtriednej štátnej ľudovej školy na Závaží (FOTOGALÉRIA)

Vedeli ste, že v rokoch 1932 až 1933 postavili na nezastavenom priestore na konci Moyzesovej ulice v Žiline, podľa projektu Michala Maximiliána Scheera, desaťtriednu štátnu ľudovú školu? Po celý čas, až do dnešných dní, budova slúžila pre školské účely, menili sa len jej názvy a prevádzkovatelia. Foto: Súkromný archív Jozefa Feilera

Juliana Krčulová|4. november 2022|12:20:41


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Budova bývalých módnych závodov MODEX v Žiline (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Ako uviedli historici Peter Štanský a Milan Novák pre Turistickú informačnú kanceláriu mesta Žilina, v rokoch 1932 až 1933 postavili na nezastavenom priestore na konci Moyzesovej ulice v Žiline, podľa projektu Michala Maximiliána Scheera, desaťtriednu štátnu ľudovú školu:

„Stavbu dvojpodlažnej budovy so zvýšeným suterénom realizovala firma Bratia Ing. Novák, Žilina. Vznikla tiež nová ulica, ktorá dostala názov Školská. Po celý čas, až do dnešných dní, budova slúžila pre školské účely, menili sa len jej názvy a prevádzkovatelia,“ uviedli historici a ďalej priblížili, že slávnostné otvorenie školy sa uskutočnilo 28. mája 1933:

PŠ.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

PŠ5.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

„Škola dostala v októbri toho istého roku súhlas prezidenta republiky s pomenovaním „Štátna ľudová škola T. G. Masaryka“. Po roku 1945 sa realizovali ďalšie etapy výstavby školy. K pôvodnej dvojpodlažnej budove pribudla nadstavba ďalšieho podlažia a vo dvore sa vystavala telocvičňa spojená s hlavnou budovou. Nad telocvičňou boli tiež triedy. Ako posledná vznikla v rokoch 1968 až 1970 štvorpodlažná prístavba, projektovaná architektom Červeným zo žilinského Stavoprojektu. Na prvom podlaží sa nachádzala kuchyňa, jedáleň a dve miestnosti pre družinu mládeže, ktorá bola aj na druhom podlaží. Tretím a štvrtým podlažím sa zvýšil počet tried o šesť,“ uviedli pre TIK Žilina historici Štanský a Novák.

PŠ4.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

PŠ3.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

PŠ2.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

V roku 1960 bola podľa dostupných informácií škola premenovaná na Základnú školu Jána Nálepku: „Tento názov získala podľa pôvodne učiteľa, neskoršie slovenského dôstojníka, potom partizána a napokon veliteľa 1. česko-slovenského partizánskeho oddielu v ZSSR, Jána Nálepku. V roku 1963 otvorili „Školské múzeum družby s SSSR a nálepkovskej tradície“. Toto bolo po roku 1989 zrušené a v marci 1992 sa zmenil aj názov školy na Základná škola Na Závaží,“ upresnili Štanský a Novák a ďalej pokračovali:

PŠ7.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

PŠ6.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

PŠ8.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

„V auguste v roku 2004 sa presťahovala do budovy Na Závaží číslo 2 Základná škola sv. Cyrila a Metoda zriadená nitrianskym biskupským úradom. Gymnázium Kráľovnej pokoja začalo svoju činnosť v tejto budove 1. septembra 2004 otvorením dvoch tried v prvom ročníku a k 1. januáru 2005 ho zriaďovateľ Biskupský úrad v Nitre spojil so Základnou školou sv. Cyrila a Metoda do novozriadenej Spojenej školy Kráľovnej pokoja,“ dodali pre Turistickú informačnú kanceláriu mesta Žilina historici Peter Štanský a Milan Novák.

PŠ9.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

štátny archív.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kaštieľ Radoľa (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť