Sobota 27. 04. 2024 00:12:42 | Meniny má Jaroslav

100 stavieb Žilinského kraja: Budova bývalých módnych závodov MODEX v Žiline (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)

Vedeli ste, že módne závody Modex vznikli v Žiline ako podnik miestneho hospodárstva v roku 1950? Podnik začínal pod názvom Vkus, no až neskôr, v roku 1969, zmenil svoj názov na Modex. Foto: Žilina Gallery

Juliana Krčulová|29. október 2022|10:57:10


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kaštieľ Radoľa (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Modex, ako už z názvu vyplýva, sa živil šitím odevov na zákazku. Slová móda, respektíve moderný, vo vtedajšej dobe najviac vystihoval názov Modex. V skratke názvu žilinských módnych závodov sa ukrýva aj slovíčko export, symbolizujúce v tomto prípade vývoz tovaru za hranice.

Peter Štanský 5.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

Z historických prameňov sa dozvedáme, že Modex, ako jediný podnik miestneho priemyslu v stredoslovenskom kraji, vyrábal detské odevy a predával ich vo vlastnej predajni v Žiline.

Peter Štanský 3.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

Peter Štanský 4.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

Peter Štanský.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

Výstavba domu, v ktorom donedávna sídlila známa odevná spoločnosť Modex, na rohu ulíc Moyzesovej a Revolučnej v Žiline, sa začala pred rokom 1965. Areál žilinských módnych závodov sa skladal z obytného domu, skladu určeného pre hotové výrobky a zástavby s nádvorím, ktorá predstavovala výrobný komplex. Postava ženy v šatách, ktorá je znázornená na fasáde budovy, dlho reprezentovala znak tejto spoločnosti.

Jozef Feiler 2.jpg Foto: Žilina Gallery

Modex bol rovnako známy používaním kvalitných materiálov a trendovými modelmi. Jeho výrobky boli synonymom vtedajšieho luxusu. Svedčí o tom aj fakt, že podnik začal už v roku 1960 vyvážať do západných krajín. Ročne získal štyri či päť zlatých medailí, čím sa radil medzi popredné podniky nielen v rámci Slovenskej socialistickej republiky, ale aj Československej socialistickej republiky.

Výrobný závod vo svojich posledných rokoch fungovania vyrábal najmä pre známe európske módne značky, hlavne z Nemecka, Francúzska či Talianska. Z jeho dielní vychádzalo ročne okolo dvestotisíc kusov a až deväťdesiat percent z nich sa vyvážalo za hranice. Modex ukončil svoju výrobu v roku 2021, jeho história však zostane aj naďalej čiastočne zachovaná.

Peter Štanský 2.jpg Foto: Súkromný archív Petra Štanského

Tak ako žilinský výrobný závod Modex prinášal štýl a módnosť prostredníctvom odevov, spoločnosť Modex Residence chce tieto črty priniesť rovnako, prostredníctvom moderného a vkusného bývania. V našom rozhovore sme sa o histórii a budúcnosti budovy bývalých módnych závodov na rohu ulíc Moyzesovej a Revolučnej v Žiline rozprávali s projektovým manažérom projektu Modex Residence, Tomášom Gallom:

02.jpg Foto: Modex Residence

„Areál Modexu v súčasnosti tvorí jeden celok, ktorý sa skladá z viacerých častí, a to z prevádzkovej budovy, a k nej pripojenej budovy skladu hotových výrobkov. V areáli sa nachádza aj rodinný dom s nádvorím. Pri našom pátraní, po historickom zrode týchto budov, sme oslovili Štátny archív v Žiline, ktorý nám potvrdil, že dnešná prevádzková budova bola postavená priebežne v rokoch 1965 a 1969, pôvodne ako dva samostatné objekty. Budova vtedajšieho Pavilónu miestneho priemyslu v Žiline na ulici Moyzesova, za ktorou stáli módne závody Žilina, vtedy ešte pod názvom Vkus, bola postavená v roku 1965. V tomto istom roku bol taktiež postavený aj rodinný dom s nádvorím. Budova na ulici Revolučná kde sídlil Modex - módne závody, O.P. Žilina, a ktorá slúžila aj ako Učňovské stredisko v Žiline, bola postavená v roku 1969. Výstavba budovy skladu hotových výrobkov, pristavanej k prevádzkovej budove, bola zrealizovaná v roku 1996,“ priblížil našej redakcii projektový manažér Modex Residence, Tomáš Gall.

01.jpg Foto: Modex Residence

Našu redakciu zaujímalo, či spoločnosť plánuje už v tomto roku na budove realizovať nejaké rekonštrukcie:

„Náš pôvodný zámer bol zrekonštruovať a nadstaviť existujúcu budovu a premeniť ju na moderné a exkluzívne bývanie v tejto lokalite. Avšak, úvodná diagnostika statických konštrukcií existujúcej budovy preukázala, že jej stav je pre takýto zámer nevyhovujúci. Z tohto dôvodu sme museli upustiť z nášho počiatočného plánu a rozhodli sme sa súčasný objekt asanovať. Na miesto neho postavíme novú rezidenčnú budovu, ktorá prinesie moderné a exkluzívne bytové priestory a priestory pre občiansku vybavenosť. Momentálne čakáme na vydanie búracieho povolenia, na základe ktorého chceme zahájiť búracie práce a následne, po obdržaní príslušných povolení, aj samotné stavebné práce. Hrubú stavbu chceme mať zrealizovanú a uzatvorenú ešte v roku 2023. Následne zahájime práce v interiéroch tak, aby sme objekt mali v roku 2024 stavebno-technicky dokončený a skolaudovaný,“ priblížil Tomáš Gall, ktorého sme sa na záver opýtali, čo si môžeme predstaviť pod pojmom „bývanie šité na mieru“:

„Modex Residence bude disponovať dvomi podzemnými poschodiami, na ktorých sa bude nachádzať 95 parkovacích miest, piatimi nadzemnými poschodiami s občianskou vybavenosťou a bytmi. Vo vnútri objektu sa bude nachádzať zelený vnútroblok s detským ihriskom. Projekt prinesie budúcim rezidentom okrem výnimočnej lokality a blízkej pešej dostupnosti obchodov a služieb, autobusovej a vlakovej stanice, či centra mesta Žiliny, aj moderné technológie a funkčnú architektúru.

Objekt bude ponúkať aj päť obchodných priestorov vo výmerách od 160 m2 do 227 m2 a 48 dvoj, troj a štvorizbových bytových jednotiek o výmere od 39 m2 až po 105 m2, ktoré budú dokončené vo vysokom štandarde s podlahovým vykurovaním a Smart living technológiou. Každý z bytov bude disponovať balkónom alebo terasou a najvyššie poschodie ponúkne k bytom okrem terás aj zelené strechy. Celý objekt bude mať nútené vetranie s rekuperáciou tepla. Veľkorysý priestor, nadčasový dizajn a premyslené dispozície bytov v podobe štýlového bývania s prihliadnutím na ekológiu, udržateľnosť a komfort, to ponúkne Modex Residence budúcim majiteľom."

06.jpg Foto: Modex Residence

08.jpg Foto: Modex Residence

07.jpg Foto: Modex Residence


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Administratívna budova Spojených elektrární severozápadného Slovenska v Žiline (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť