Nedeľa 15. 09. 2024 16:48:45 | Meniny má Jolana

Fagus SK sa zmenil na FGS Slovakia. V Bytči otvoril novú halu na výrobu oceľových rámov

Spoločnosť Fagus SK, ktorá má mnoho rokov svoje priestory v bytčianskej mestskej časti Hliník, zmenila názov na FGS Slovakia. Súčasne sa odčlenila od svojej českej „sestry“ a začala ponúkať svoje služby ako samostatný subjekt. Minulý týždeň túto zmenu oficiálne predstavilo verejnosti vedenie spoločnosti, spolu so slávnostným otvorením novej výrobnej haly na Pšurnovickej ulici v Bytči. Vyrábať v nej bude oceľové rámy pre svoje stavebné moduly. O veľkých zmenách sme hovorili s generálnou riaditeľkou FGS Slovakia Alenou Lacenovou. FOTO A VIDEO: autor

Michal Filek|25. október 2022|10:29:50

8.jpg

Pani riaditeľka, rozhodli ste sa odčleniť od českej sesterskej spoločnosti. Historicky ste boli vzájomne previazaní. Ako boli usporiadané vzájomné vzťahy?

  • Bolo to rozhodnutie Fagusu SK, že chceme ísť svojou vlastnou cestou, oddeliť sa od Fagusu CZ. Historické usporiadanie našich vzťahov začalo tým, že český Fagus si najímal montážnikov zo Slovenska. Následne si rodina Salayovcov založila spoločnosť Fagus Slovensko. Začali výrobou a realizáciou jedného – dvoch modulov. Narástlo to ale do takých rozmerov, že sme realizovali celé stavby. V roku 2016 odkúpili od Salayovcov firmu páni Pecho a Machovič. Stále však bola veľmi previazaná s českým Fagusom. Celý obchod totiž realizovali v Čechách. Na Slovensku sa zase rozbiehala výroba a zabezpečovali sa montáže.

Prečo teda došlo k oddeleniu?

  • Aby bola naša činnosť na Slovensku kompletná, potrebovali sme obchodné oddelenie a výrobu rámov. To sa nový majitelia podujali vybudovať. Podarilo sa to po vzájomnej dohode a tolerancii zo strany českej spoločnosti. Nakoniec prišlo k dohode o rozdelení aj s tým, že môžeme ísť aj k zákazníkom, ktorí mali zmluvy so spoločnou spoločnosťou a môžeme im ponúknuť naše služby.

Takže dnes ste vlastne dve konkurenčné spoločnosti na trhu súperiace o zákazníka.

  • Áno, teraz sme konkurencia, ale naďalej aj spolupracujeme. Český Fagus nám naďalej dodáva časť rámov. Preto sme si však teraz prenajali novú halu, aby sme mohli výrobu rámov navýšiť vo vlastnej produkcii.

Dnes (štvrtok 20. októbra) ste novú halu slávnostne otvorili. Čo je jej súčasťou?

  • Preniesli sme sem výrobu z Trenčína. Zobrali sme si do prenájmu priestory, v ktorých máme možnosť navýšiť produkciu oceľových rámov. Ale to je len jedna časť našich plánov. V blízkej budúcnosti tu chceme rozbehnúť aj výrobu samotných modulov. To znamená, že chceme navýšiť výrobu o 40 modulov mesačne. V súčasnosti sme schopní vyrábať v Hliníku 30 modulov týždenne. No a ďalšia časť haly je určená pre novú lakovňu, ktorej vybudovanie je momentálne vo výberovom konaní.

7.jpg

10.jpg

Bude znamenať aj vyššie nároky na personálne obsadenie?

  • Áno. Budeme obsadzovať ďalšie miesta. V novej hale je momentálne zamestnaných 10 ľudí, plánujeme však prijať ďalších 20.

Budete ich hľadať tu?

  • V prvom rade na Bytčiansku a v Žiline. Čo sa týka výroby oceľových rámov, na to potrebujeme špecialistov, ako sú zvárači a prípravári výroby. Ale práve títo ľudia sa nám začínajú hlásiť. Pravdepodobne je to spôsobené tým, že v strojárskych fabrikách majú problémy. Skôr máme problém v stavebnej oblasti. Pevné stavebníctvo má ešte stále boom, takže tých ľudí je pomenej. Tým, že FGS Slovakia začína získavať na trhu meno, hlásia sa nám zamestnanci aj do stavebnej časti. Verím, že sa nám podarí tých 20 miest obsadiť.

9.jpg Slávnostné prestrihnutie pásky na novej hale v Bytči.

Hovorí sa, že na Bytčianske pomery máte celkom slušné platy.

  • Áno, sú slušné. Je to dané aj tým, že máme veľmi veľa montážnikov, s ktorými spolupracujeme v zahraničí. Je to minimálne 80 ľudí. Ďalších 50 – 60 ľudí máme vo výrobe v Hliníku a tu, v novej hale v Bytči, to bude 30 ďalších.

Spomínali sme, že spoločnosť zmenila názov. Prečo ste sa tak rozhodli?

  • Vyhoveli sme tak, de facto, požiadavkám samotných zákazníkov. Boli sme totiž názvom prepojení s Fagusom českým, pričom jediný rozdiel bol v tom, že za názvom bolo CZ, alebo SK. Zákazníci nás chceli rozlíšiť. Chceli v tom mať jasno, pretože na Slovensku dodávame taktiež vynikajúcu kvalitu. Chceli sme aj to, aby si zákazníci nemýlili posielanie e-mailovej komunikácie. Rozhodli sme sa, že sa odčleníme, a budeme si konkurenciou. Zmena názvu bola logickým vyústením tohto kroku.

Z Fagusu je teraz FGS, čo znamená len vypustenie samohlások. Bol úmysel v tom, aby si boli názvy podobné?

  • Áno. Najskôr sme uvažovali, že to bude úplne iné. Ale rozhodli sme takto.

6.jpg Aj takto vyzerá výsledok práce "z dielne" FGS Slovakia.

Rozhovor budú čítať aj ľudia, ktorí nie celkom poznajú náplň vašej práce. Čo je teda podstatou vašej činnosti?

  • Našim biznisom je realizácia modulárnych stavieb. Staviame školy, škôlky administratívne budovy. Teraz je veľký dopyt po azylových domoch, pretože je v Európe veľké množstvo utečencov. Prednosťou modulárnej výstavby je to, že je rýchlo realizovateľná, oproti klasických stavbám. My dokážeme do pol roka od zadania postaviť školu, škôlku, trojpodlažnú administratívnu budovu. Našou najväčšou výhodou je rýchlosť. Na Slovensku sa zaužívané tradície len pomaly menia. V Nemecku však už dnes začína modulárna výstavba prevažovať. Moduly sú na 80% dopredu hotové ešte skôr, ako prídeme na stavbu. Naopak pri klasickej stavbe treba na mieste stavby zorganizovať veľmi veľa subdodávok, špecialistov, atď. Modulárna výstavba je skrátka hudbou budúcnosti.

Dokážete stavať aj lacnejšie?

  • Nedá sa povedať, že by to bolo výrazne lacnejšie, oproti klasickým stavbám. Rovnako totiž musíme spĺňať všetky zákonné náležitosti, normy a predpisy. Nemôžeme používať žiadne lacné materiály. Všetko podľa predpisov. Môžem povedať, že sú to kvalitné, veľmi pekné stavby, so zateplením, ale aj drevenými fasádami, podľa požiadaviek zákazníka. Nie sú to žiadne plechové búdy, ako by si niekto mohol predstavovať.

Ďalšie ukážky prác FGS Slovakia si môžete pozrieť v galérii

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Rozhovor vznikol v spolupráci so spoločnosťou FGS Slovakia.


Súvisiaci článok
Kia Slovakia znižuje spotrebu energií LED osvetlením i úpravou technológií
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť