Štvrtok 18. 04. 2024 16:31:08 | Meniny má Valér

Žiaci SOŠ stavebnej v Žiline bodovali na medzinárodnej súťaži praktických zručností žiakov (FOTOGALÉRIA)

Počas utorka 11. a stredy 12. októbra 2022 sa po dvojročnej pandemickej pauze uskutočnil v priestoroch dielní praktického vyučovania Strednej odbornej školy stavebnej v Žiline už 12. ročník medzinárodnej súťaže praktických zručností žiakov s názvom Mladý stavbár. Foto: Stredná odborná škola stavebná Žilina

Juliana Krčulová|25. október 2022|08:00:08


Súvisiaci článok
Silné espresso alebo nadýchané capuccino? Toto o vašej osobnosti odhalí obľúbená káva
Čítajte viac >

Na dvanástom ročníku medzinárodnej súťaže praktických zručností žiakov s názvom Mladý stavbár sa súťažilo v odboroch murár/operátor stavebnej výroby, inštalatér/mechanik stavebnoinštalačných zariadení a tesár.

„Organizátorom súťaže je naša Stredná odborná škola stavebná v Žiline. Cieľom súťaže bolo prezentovanie odborných praktických zručností a teoretických vedomostí v klasických stavebných profesiách s dôrazom na využívanie nových materiálov, spôsobov práce a technológií, reflektujúc aktuálne potreby na trhu práce,“ informovali zástupcovia SOŠ stavebnej v Žiline na sociálnej sieti Facebook a ďalej pokračovali:

MS22_016.jpg

„Druhý deň súťaže bola slávnostne otvorená aj nová hala pre drevo odbory, ktorá bola vybudovaná cez svojho zriaďovateľa, Žilinský samosprávny kraj, v rámci projektu Integrovaného regionálneho operačného programu s novým technickým a strojovým vybavením v náklade cca 1 400 000 eur.“

Po úvodnom príhovore riaditeľa školy Josefa Ilčíka sa súťažiacim a hosťom prihovorila aj predsedníčka ŽSK, Erika Jurinová. Medzi ďalších prítomných hostí patril aj riaditeľ Odboru školstva a športu ŽSK, Ľuboš Berešík, riaditeľ SOPK Žilina Branislav Čulák, za odbor správy majetku a investícií ŽSK Iveta Zalčíková, zástupcovia profesijných organizácií, Slovenskej živnostenskej komory v Žiline, Cechu strechárov Slovenska a aj firiem, spolupracujúcich so školou v rámci praktického vyučovania žiakov.

zmensena.jpg

„Renomované domáce a zahraničné firmy, ktoré sú v súčasnosti lídrami na trhu v stavebníctve a zdravotechnike nám venovali materiál na súťaž, ale aj hodnotné vecné ceny pre súťažiacich. Členmi hodnotiacich komisií boli výhradne zástupcovia firiem, ktorých stavebné materiály a technológie boli na súťaži použité alebo odborníci z praxe. Súťažiace školy boli z Vysokého Mýta, Vyškova, Brna – Bosonohy, Kyjova, Třebíča, Nitry, Námestova, Liptovského Hrádku, Čadce a Žiliny, čím sa v počte zúčastnených škôl „Mladý stavbár“ zaraďuje medzi najväčšiu súťaž tohto typu na Slovensku!“ informovala SOŠ stavebná v Žiline vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook.

Z dostupných informácií sa dozvedáme, že súťažili dvojčlenné družstvá žiakov druhých a tretích ročníkov:

„Tesári pracovali obidva dni na výrobe kŕmidla pre vysokú zver. Murári v prvý deň murovali fragment z tehly Porotherm a druhý deň robili obklad – kombináciu obkladačiek a mozaiky. Inštalatéri prvý deň zapájali podomietkovú výtokovú batériu (Hansgrohe) Ibox a robili rozvody vody bez tlakovej skúšky aj s kompletovaním vrchnej časti hlavovej a ručnej sprchy. Druhý deň osádzali a napájali moduly wc a umývadla na rozvody vody a kanalizácie (AlcaDrain), osádzali batérie a rohové ventily (Schell), následne robili tlakovú skúšku rozvodov z plasto hliníku. Žiaci si tak mohli reálne overiť, či správne a funkčne namontovali jednotlivé komponenty,“ ďalej informovala SOŠ stavebná v Žiline, ktorú reprezentovali v odbore inštalatér/mechanik stavebnoinštalačných zariadení Dávid Belko a Matúš Čička, v odbore murár/operátor stavebnej výroby Dávid Krasňan a Marek Michal Vražel, v odbore tesár Mário Cudrák a Martin Vlček.

„Vo veľmi kvalitnej a početnej konkurencii zúčastnených škôl naši chlapci opäť dokázali, že v remeselnej stavbárskej práci patria medzi najlepších a obsadili v odbore inštalatér prvé miesto, v odbore murár tretie miesto a v odbore tesár boli štvrtí. Podľa vyjadrení zástupcov stavebných firiem a ostatných hostí vyzdvihli všetci výbornú prípravu, ale aj organizáciu súťaže, jej materiálno – technické vybavenie a taktiež doplnkový program pre pedagogických pracovníkov,“ dodali zástupcovia SOŠ stavebnej v Žiline na sociálnej sieti Facebook.


Súvisiaci článok
V radoch martinských policajtov slúži tohtoročná majsterka Slovenska v policajnej streľbe (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť