Streda 18. 09. 2024 20:33:12 | Meniny má Eugénia

Veronika Barčíková: Rozvoj socializácie, otvorená komunikácia a podpora tvorby komunity je pre mňa základ

Som rodená Žilinčanka a tak ako vy som aj ja súčasťou tohto kraja, tohto mesta. Vidím a vnímam mnohé problémy nášho kraja, ako aj problémy žilinského sídliska Vlčince. Ani mne nie sú ľahostajné. Som presvedčená o tom, že Žilinský kraj, takisto ako aj Vlčince majú veľký potenciál. Práve preto som sa rozhodla kandidovať na poslankyňu VÚC Žilina aj na poslankyňu mestského zastupiteľstva pre volebný obvod č.4 Vlčince.

Tlačová správa|21. október 2022|15:42:39

Medzi moje hlavné priority patrí rozvoj socializácie, otvorená komunikácia a podpora tvorby komunity, v ktorej budú mať všetci obyvatelia svoje právoplatné miesto. Je veľká škoda, že ako spoločnosť pomaly prichádzame o mnohé prostriedky, ktoré v minulosti predstavovali hlavné piliere spoločenského a komunitného života. Ja v nich vidím stále obrovský potenciál, ktorý je nutné neustále podporovať a rozvíjať.

Na mysli mám najmä zakladanie rôznych záujmových spolkov, či už hovoríme o spolkoch umeleckých, záhradkárskych alebo spolkoch pre určité skupiny obyvateľstva. V mojom záujme je podporiť v ľuďoch motiváciu vzdelávať sa, tvoriť či rozvíjať svoje zručnosti a to prostredníctvom kolektívu. Záujmové spolky sú preto ideálnym miestom na stretávanie sa či zdieľanie spoločných záujmov a koníčkov.

Prostredníctvom takéhoto konceptu dokážeme tiež podporiť napríklad aj ženy - matky na materskej či rodičovskej dovolenke, na ktoré spoločnosť častokrát zabúda. Mnohokrát si neuvedomujeme, aké náročné môže byť začleniť sa naspäť medzi ľudí. Zabezpečenie vzdelávania či rôznych kolektívnych činností v rámci záujmových spolkov ich môže výrazne posunúť v mnohých smeroch – nadobudnú nové informácie z rôznych oblastí života, no najmä ich privedie späť do kolektívu, kde sa môžu socializovať a diskutovať.

fruits-vegetables-city-market-riga_DOBRA.jpg

K obnoveniu tradícií a komunitného života môžu tiež významne prispieť miestne či farmárske trhy. V minulosti trhy fungovali ako typický spôsob predaja produktov, dnes ich vnímam skôr ako raritu než tradíciu. Nielenže takýmto spôsobom podporíme a zviditeľníme lokálnych podnikateľov a ich domáce produkty, ale stmelíme aj medziľudské a susedské vzťahy.

Skvelé miesto na socializáciu a susedské stretnutia by taktiež mohli byť psie parky, ktoré v Žiline jednoznačne chýbajú. Možnosť pustiť psa voľne behať po sídlisku bez vôdzky nebýva zvykom. Psie parky predstavujú priestor na bezpečné venčenie, bez rizika úniku či iných nebezpečenstiev. Okrem toho je však ich najväčším benefitom pre mesto poriadok a čistota na verejných priestranstvách.

Dogs.jpeg

V téme zvierat cítim tiež potrebu nadviazať aj na dlhodobý a stále pretrvávajúci problém s diviačou zverou na viacerých žilinských sídliskách. Zver sa čoraz častejšie vyskytuje v blízkosti panelových domov, kde sa vo väčšine prípadov snažia dostať k potrave v smetných nádobách. Preto by prvým krokom malo byť zamedziť diviakom prístup do smetných nádob, a to v podobe špeciálnych polopodzemných kontajnerov či uzamykateľných stojísk. Jedno z ďalších účinných opatrení je vybudovanie záchytných zón proti divej zveri v okolí sídlisk.

Kandidátka na poslankyňu VÚC Žilina č. 7 Kandidátka na poslankyňu za mestskú časť Vlčince č. 5

OBJEDNÁVATEĽ: VERONIKA BARČÍKOVÁ, LEVANDULOVÁ 476/1, 010 14 ŽILINA. Dodávateľ: beNOW media group a.s., IČO: 54199441, Predmestská 9011/29, 010 01 Žilina.


Súvisiaci článok
Nová lávka pre peších na žilinskom sídlisku Vlčince má za sebou prvý „záťažový test“ (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť