Nedeľa 28. 04. 2024 20:21:57 | Meniny má Jarmila

VIDEO: Predvolebná diskusia SP 21 s kandidátmi na primátora Žiliny. Názory konfrontovali Fiabáne, Rzeszoto a Slota

Ešte nie ste rozhodnutí, koho budete voliť za primátora Žiliny? Aby sme vám pomohli s výberom, Spravodajský portál SP21 si, na základe čitateľskej ankety na svojom webe, pozval do debaty 3 najsilnejších kandidátov, ktorí sa uchádzajú o tento post. Niektorí sa nezúčastnili, a tak moderátor Marián Lechan debatoval o problémoch mesta s Petrom Fiabáne, Jánom Rzeszotom a Pavlom Slotom. Pozrite si záznam z debaty v našom videu.

Michal Filek|14. október 2022|11:38:26

Prečo ste sa rozhodli uchádzať sa o post primátora Žiliny?

Moderátor Marián Lechan nechodil dlho okolo horúcej kaše a spýtal sa ich na to priamo. „Je to veľmi zodpovedná funkcia, ktorá vyžaduje kontinuitu. Jedno volebné obdobie nikdy nestačí, aby ste prispôsobili mesto predstave, ktorú máte. Každý je limitovaný zákonmi, kompetenciami, poslaneckým zborom. Mal som predstavu, že niektoré veci urobíme rýchlejšie a kvalitnejšie. Moja motivácia pokračovať ďalej je vedená tým, že chcem pokračovať v tom, čo sme rozbehli,“ prezradil úradujúci šéf radnice Fiabáne.

Rzeszoto kontroval, že už pred štyrmi rokmi sa snažil mestu podať pomocnú ruku, bohužiaľ bez úspechu. A preto sa rozhodol ísť vlastnou cestou a realizovať svoje projekty.

„Dnes vidím, že sa veci dajú realizovať aj napriek prekážkam, ktoré som musel prekonať. Veľmi ma mrzí, keď sa nehľadajú cesty, ako veci urobiť, ale naopak, ako ich neurobiť. Toto chcem v Žiline zmeniť a nenechám sa ničím odradiť,“ uviedol.

Podľa Slotu Žilina za posledných 16 rokov stagnuje. „Moja kandidatúra bola vyvolaná pocitom chcenia pomôcť mestu urobiť kroky dopredu. Žilina má potenciál rásť. Vedeli by sa stavať nájomné byty, dotiahnuť veľkých investorov. Vieme byť hviezdou medzi ostatnými, krajským mestom, o ktorom sa rozpráva na celom Slovensku, že najviac napreduje.“

Kto bol doteraz najlepším primátorom Žiliny?

Ďalšia zaujímavá otázka moderátora nútila hostí povedať svoj názor na to, kto svoju anabázu v úrade primátora doteraz zvládol najlepšie.

„Určite to nebol Ján Slota. Za Ivana Harmana sa udiali veci, ktoré boli tragédiou. Za mňa to boli narovnako Choma a Fiabáne,“ vyjadril sa Rzeszoto. Pavol Slota, podľa očakávania, vyzdvihol 16-rokov slúžiaceho svojho otca Jána. „V Žiline preinvestoval vyše 3,5 miliardy korún, a to neboli vtedy žiadne fondy EÚ. Spravil trolejbusy, Vodné dielo, pritiahol diaľnicu...“

Fiabáne si netrúfal vysloviť jediné meno. Vyzdvihol dokonca aj Jána Slotu, za ktorého pôsobenia bolo postavené Vodné dielo, vybudovala sa trolejbusová doprava. „Negatíva však uňho prevažujú. Za najväčšie považujem bezprecedentný predaj mestského majetku,“ uviedol dosluhujúci primátor.

O čom sa ďalej diskutovalo?

Pavol Slota si myslí, že Žilina mala urobiť viac preto, aby sa stala hlavným mestom kultúry. To, že sa tak nestalo, vníma ako veľký neúspech, pretože mesto mohlo získať 100 miliónov eur. Primátor Fiabáne to tak nevníma. Je hrdý na tím, ktorý pracoval na sto percent. Bohužiaľ, komisia neprijala koncept, ktorý si stanovili.

Je mesto špinavé? Mali by v mestskej polícii pracovať hlavne vysokí a silní mladí muži? Dá sa viac robiť pre dôchodcov? Čo s križovatkou pri Fackárni? Je projekt rekonštrukcie Bulváru nezvládnutý a predražený? Zvládne Žilina energetickú krízu?

Diskusia však obsiahla oveľa viac tém. Pozrite si celý záznam v našom videu.


Súvisiaci článok
VIDEO: Predvolebná diskusia SP 21 s kandidátmi na župana. Zapotili sa v nej Jurinová, Janckulík a Slyško
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť