Štvrtok 25. 04. 2024 06:15:20 | Meniny má Marek

VIDEO: Predvolebná diskusia SP 21 s kandidátmi na župana. Zapotili sa v nej Jurinová, Janckulík a Slyško

Kto je váš kandidát na župana? Aby sme vám pomohli s výberom, Spravodajský portál SP21 si, na základe čitateľskej ankety na svojom webe, pozval do debaty troch najsilnejších kandidátov na post predsedu ŽSK. Marián Lechan debatoval s Erikou Jurinovou, Igorom Janckulíkom a Petrom Slyškom. Hovorilo sa aj o atmosfére na úrade, cestách, diaľniciach, politických nominantoch, či vojne na Ukrajine. Pozrite si záznam z debaty v našom videu. FOTO: autor

Michal Filek|6. október 2022|14:37:40

O čom sa v debate hovorilo? Jednou z tém bola aj atmosféra na úrade. „Úrad je doslova rozložený. Ľudia z OĽaNO tam nevytvárajú dobrú atmosféru. Veľa vecí nefunguje. Máme štyroch riaditeľov za 5 rokov. Jedna z nich mala plat 8-tisíc eur, viac, ako prezidentka,“ povedal Janckulík. Úradujúca županka nesúhlasí. Podľa nej župu tvoria odborne zdatní ľudia, ktorí prešli výberovými konaniami. „Nie je pravda, že pani Šuteková, ktorá bola riaditeľkou kancelárie a určitý čas bola poverená riadením úradu, poberala taký plat. Dostala odmenu za tri mesiace práce,“ povedala.

Kandidát HLAS-u Peter Slyško si všimol najmä značné nezhody vo vedení kraja. Narážal na vzťah predsedníčky Jurinovej so svojím podpredsedom Janckulíkom, z ktorých sa dokonca stali protikandidáti vo voľbách. „Dvaja ľudia, ktorí by si mali byť blízki majú veľmi rozdielne názory. Musím dať za pravdu tomu, kto tvrdí, že to jednoducho nefunguje“.

Kto je agresorom na Ukrajine?

Jedna z hodnotových otázok moderátora sa týkala aj vojny na Ukrajine. Presnejšie mu išlo o to, aby sa kandidáti vyjadrili, kto je v tomto prípade agresor, a kto obeť.

„Rusko vnímam ako agresora a Ukrajinu ako obeť, ktorá sa bráni,“ odpovedala celkom jednoznačne Jurinová. Slyško taký priamy nebol: „Je smutné, že sa nám tu v 21. storočí bijú dva slovanské národy. Mrzí ma, že sa to nedokázalo vyriešiť diplomatickou cestou“.

Janckulík sa vyslovil, že súhlasí s oboma. A navyše dodal: „Mrzí ma, že tento konflikt rozdelil celú našu spoločnosť. Vojna je to najhoršie, je smutné, keď sú zabíjaní nevinní ľudia“.

Ach, tie diaľnice!

Ako jeden z dvoch najväčších problémov kraja vnímajú, popri zdravotníctve, všetci kandidáti cestnú infraštruktúru. A aj keď tunel Višňové nepatrí do kompetencie krajskej samosprávy, práve o ňom sa hovorilo azda najviac.

„Ako župan by som tlačil na dokončenie tunela Višňové. Spojili by sme sa pri tom so samosprávami v celom kraji,“ vyslovil sa Peter Slyško. Tomu oponoval Igor Janckulík s tým, že výstavbu tunela na dva roky zastavil práve vtedajší premiér Peter Pellegrini s vtedajším ministrom dopravy. „Treba robiť každé tri mesiace tlak na ministerstve a Národnej diaľničnej spoločnosti a žiadať riešenie, aby výstavba rýchlo napredovala,“ dodal.

Podľa Eriky Jurinovej však výstavba tunela dnes rýchlo napreduje. „Pracuje sa tam veľmi intenzívne. Treba si uvedomiť, ako sa to tam za dva roky posunulo vpred. Tunel Višňové sa stavia, sú tam evidentne viditeľné zmeny. Achilovou pätou pre náš kraj je však aj diaľnica D3 na Kysuciach. Aj tam sa podarilo urýchliť prípravné práce. A dokonca sa podarilo presadiť, že európske peniaze určené na dopravu budú celé použité na výstavbu D3. Opäť sa naštartovala aj výstavba tunela Čebrať.“

Diskusia však obsiahla oveľa viac tém. Pozrite si celý záznam v našom videu.


Súvisiaci článok
Predvolebná anketa SP 21: Koho by ste volili za žilinského župana?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť