Utorok 26. 03. 2024 20:52:34 | Meniny má Emanuel

Jazda s July: Test SEAT Arona FR (FOTO + VIDEO)

Redakcia SP 21 vám prináša nový pravidelný seriál, v ktorom budeme testovať vybrané modely áut. Za volant si však vždy sadne žena. Ako prvý sme testovali SEAT Arona. Ambiciózny a drzý mestský crossover, ktorý ma prekvapil svojou dynamikou a dokonca aj manuálnou prevodovkou. Facelift dodal maske chladiča výraznejšie črty a o nápadnejší vzhľad predného nárazníka sa postarali nové svetla do hmly doplnené o eco-FULL LED svetlomety. Toto kompaktné SUV s odvážnym dizajnom som mala zapožičané od slovenského importéra vozidiel značky SEAT. Foto a video: Juliana Krčulová / SP 21

Juliana Krčulová|12. október 2022|11:20:05


Súvisiaci článok
Fotograf Tomáš Bodnár: V prvom rade treba fotiť pre seba, až potom pre publikum (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Niečo málo o modeli Arona

SEAT Arona je prvým crossoverom vo viac ako sedemdesiatročnej histórii španielskej značky, hoci po prvý raz bol predstavený počas frankfurtskej výstavy ešte len v roku 2017.

Slovenský importér vozidiel značky SEAT mi na testovací týždeň zapožičal vynovený SEAT Arona s benzínovou motorizáciou 1,0 TSI a 81 kW, ktoré predstavujú 110 koní. 6-st. manuálnu prevodovku dopĺňala športová výbava línie FR Family a, snáď, už len ten trojvalček.

Po mestských cestách, okreskách a diaľnici som jazdila na letných osemnástkach značky Hankook Ventus Prime 3 s rozmermi 215/45 R18, ktoré boli, veru, miestami cítiť. Avšak, ako hovorí jeden môj dobrý kamarát: „Jazdíš ako so zapnutým AVéKáčkom, tak sa nečuduj!“ (pozn. redakcie: AVéKáčko – Automatický Vyhľadávač Kanálov) Tak som sa ani nečudovala.

Päťmiestny, päťdverový hatchback s pohonom predných kolies dosahuje maximálnu konštrukčnú rýchlosť 190 km/h. Ak by ste však chceli v aute prebudiť čerta aj iným spôsobom, ako som to urobila napríklad aj ja, keď som pri zaradenom prvom a neskôr druhom stupni, vyskúšala otáčkomer, zostanete prekvapení. Pri šiestich tisícoch zaúradoval obmedzovač a „to byl konec třích medvídků.“

Znalci dobrej hudby a zásadoví predplatitelia Spotify si pri novom modeli SEAT Arona prídu na svoje. Beats Audio sa so siedmimi prémiovými reproduktormi, efektným subwooferom pre skladby náročné na basy a výkonným 300 W zosilňovačom postaralo o maximálnu čistotu zvuku prehrávaných skladieb. SEAT v testovanej Arone vyriešil aj každodennú dilemu v podobe nízkej hladiny batérie v mobile – do indukčnej nabíjacej kolísky pri riadiacej páke môžete ľahko vložiť svoj mobilný telefón a bezdrôtovo ho nabíjať počas jazdy. 9,2-palcový dotykový displej s navigačným systémom je umiestnený do zorného poľa vodiča pre lepšiu viditeľnosť, bezpečnejšiu jazdu a ľahší prístup k online médiám.

Z miesta vodiča som mala aj so svojimi sto šesťdesiatimi ôsmimi centimetrami všetko potrebné na dosah ruky, čo modelu SEAT Arona veľmi kvitujem. Miesto na nohy bolo vyvážené aj vďaka výškovo polohovateľným sedadlám. Bez možnosti rovnakého nastavenia však zostali bezpečnostné pásy vodiča a spolujazdca, čo mňa osobne trošku sklamalo. Testovací kamaráti, ktorých som posadila na miesto spolujazdca, sa snáď okrem chýbajúcich stropných madiel na všetkých stranách auta a štýlu mojej jazdy, na nič iné nesťažovali.

DSC_0013.jpg

Pri testovaní modelu SEAT Arona som zistila, že pri bezkľúčovom otváraní, som mohla nastúpiť iba šoférovými dverami a nemohla som si tak vziať napríklad kabelku zo spolujazdcovho sedadla aj z opačnej strany auta. Po úspešnom rande, teda, budete musieť, milí páni, svojej partnerke džentlmensky otvoriť dvere ako za starých čias.

Litrové TSIčko sa v dnešnej dobe kategorizuje už ako jednoduchý a spoľahlivý motor, vhodný najmä na mestskú prevádzku, avšak stále dokáže prekvapiť. Veď sa už dáva aj do nového Superba.

Živelnosť jednolitra som si okúsila po okreskách, kedy „držal“ aj pri zaradenom štvrtom, piatom a šiestom prevodovom stupni a neobiehali ma práve pretekári na historických skvostoch zo začiatku milénia. Batožinový priestor modelu SEAT Arona má objem až neuveriteľných štyristo litrov, ktoré zaručene oslovia aj rodinne založených potenciálnych záujemcov o tento model moderného SUVečka. Daňou za „komfort“ je však iba štyridsaťlitrová palivová nádrž.

DSC_0011.jpg

Výbava FR je pri modeli Arona vhodnou voľbou

Automobilová značka SEAT ponúka nadšencom tri stupne výbavy – Style, Xperience a FR. Testovaný model Arona, s ktorým som týždeň brázdila naše cesty, mal výbavu Formula Racing s automatickou dvojzónovou klimatizáciou, s vnútorným spätným zrkadlom s automatickou clonou a tiež vyhrievanými a sklápateľnými vonkajšími spätnými zrkadlami. Čo ma očarilo, samozrejme, veď som žena, bolo ambientné osvetlenie interiéru v dvoch farbách, v bielej alebo v červenej farbe. Dvojfarebné lakovanie karosérie auta – čierna Midnight metalíza spolu s bielou – dopĺňali chrómové strešné lišty, na ktoré, konečne, aj človek nižšieho vzrastu pri umývaní auta, dočiahne úplne s prehľadom.

Pohodlné športové sedačky vo farebnom látkovom prevedení čierna LE MANS s červeným šitím mi poskytovali pohodlie ako pri pár-minútovej jazde, tak pri niekoľkých hodinách strávených za volantom. Rovnako perfektne tvarované bočné vankúše sedadiel ma rovnako nenechali v štichu ani v zákrutách. Mnoho vodičov, ktorí si SEAT Arona aspoň raz vyskúša, určite ocení aj základnú sériovú výbavu, ktorá zahŕňa asistenta rozjazdu do kopca, dvojité dno batožinového priestoru, elektricky ovládané okná vpredu a vzadu, front asistent a za mňa, najmä, kožený športový multifunkčný volant, ktorý presne padne do ruky.

52305918208_c464cd258f_o.jpg

S parkovacím balíkom Vision Plus Pack – prednými plus zadnými parkovacími senzormi, doplnenými o zadnú parkovaciu kameru – nebolo parkovanie aj v preplnenom Auparku nikdy jednoduchšie. Testovaný model SEAT Arona disponoval aj funkciou parkovacieho asistenta, ktorého služby som využila po prvý raz v živote. Naozaj, úplne bez srandy. Parkovací asistent vyhľadá vhodné miesto a zaparkuje vozidlo zvoleným spôsobom, pričom vodič ovláda plyn, brzdu a radenie prevodovky. Vodič alebo vodička, ktorí sú na funkciu parkovacieho asistenta zvyknutí, klobúk dole. Pre mňa osobne bolo „zanechanie ovládania“ auta v drvivej väčšine v rukách toho istého auta celkom obmedzujúce. To však nič nemení na výsledku zaparkovania – na centimeter presne.

Lane asistent alebo teda asistenta jazdy v pruhoch ocení rovnako vodič, ktorý je s jeho používaním už naplno stotožnený. Veru, na škodu nie je ani systém rozpoznania únavy vodiča, kedy auto detekuje únavu vodiča a vizuálne a akusticky ho upozorňuje až dovtedy, kým nezastaví. Travel asistent rozpútal podľa mňa vojnu medzi šoférmi, ktorí ho na jednej strane milujú, a potom na tej druhej strane stojíme my, ostatní, ktorí ho zakaždým vypneme. Travel Assist kombinuje adaptívny tempomat ACC a asistenta udržania vozidla v jazdnom pruhu Lane Assist a automaticky vás udržiava v bezpečnej vzdialenosti od vozidla pred vami a v rámci povolenej rýchlosti. Ako hovorím, sto ľudí, sto chutí.

DSC_0006.jpg

Testovaná Arona disponovala aj funkciou SEAT asistent diaľkových svetiel, ktorá detekuje premávku v protismere a automaticky prepína medzi diaľkovými a stretávacími svetlami, aby zabránila oslneniu a zvýšila tak bezpečnosť pri jazde v noci. SEAT asistent diaľkových svetiel v testovanom modeli Arona reagoval okamžite a s maximálnou presnosťou. Nestalo sa mi za týždeň ani jediný raz, že by mi protiidúci vodič zablikal, že ho priveľmi osvetľujem.

DSC_0005.jpg

No a ako to vôbec chodí?

Kombinovaná spotreba paliva udávaná výrobcom je 5,4 litra na sto kilometrov. Pri bežnom jazdení po meste, cháp z bodu A maximálne desať kilometrov do bodu B a naspäť, sa moja spotreba vyšplhala na 5,8 litra benzínu na sto kilometrov. Akonáhle som rozptýlila horizont pôsobnosti aj na diaľnicu, spotreba sa ustálila na 6,1 litra, hoci som jazdila „priemernou“ rýchlosťou. Jazda po okreskách vyšla na lukratívnych 5,3 litra na sto kilometrov. Áno, stále hovoríme o trojvalci so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou a 1,0 TSI so 110 koníkmi pod kapotou.

52304733367_9c1fb0a931_h.jpg

SEAT Arona, postavený na platforme MQB A0, teda rovnakej, ako má koncernový braček Volkswagen Polo, nemá viacprvkovú zadnú nápravu, takže, ak jazdíte ako niekedy ja, so zapnutým AVKáčkom, citeľne sa to odrazí aj na komforte jazdy. Aerodynamické prúdenie vzduchu do interiéru je aj pri vyššej rýchlosti v rámci normy. Avšak pri správne zvolenej skladbe v primeranej hlasitosti, nebudete vzduch ani vnímať.

DSC_0081.jpg

Možno to zhodnotím z veľmi subjektívneho hľadiska ak poviem, že SEAT Arona s manuálnou prevodovkou a 1,0 TSI s 81 kW a 200 Nm krútiaceho momentu, nie je tou správnou voľbou pre nevyblázneného mladého šoféra, ktorý potrebuje pomachrovať pred miestnymi influencerkami. Ak si však chcete počas jazdy užívať pohodlné vyššie sedenie v kompaktnom a priestrannom, modernom SUV s lepšou, ako priemernou spotrebou v meste, je to pre vás tá správna voľba. Za 21 366 eur určite.

Testovaný model: SEAT Arona 1,0 Eco TSI FR Family

  • Dĺžka: 4 153 mm
  • Šírka: 1 780 mm
  • Výška: 1 537 mm
  • Rázvor: 2 566 mm
  • Objem kufra: 400 litrov
  • Motor: zážihový
  • Pohon: predných kolies
  • Počet valcov: 3
  • Kombinovaný výkon kW/koní: 81/110
  • Krútiaci moment Nm: 200
  • Pohotovostná hmotnosť: 1235 kg
  • Maximálna rýchlosť km/h: 190
  • Zrýchlenie z 0 na 100 km/h: 10,6 s
  • Prevodovka: manuálna
  • Počet stupňov: 6
  • Kombinovaná spotreba podľa výrobcu 5,3 l na 100 km
  • Spotreba podľa palubného počítača počas testu: 6,1 l/100 km
  • Pneumatiky: Hankook Ventus Prime

Súvisiaci článok
Žilinský rodák Juraj Matejík ušil topánky aj pre slávneho Gluma z Pána Prsteňov (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť