Štvrtok 25. 04. 2024 15:32:24 | Meniny má Marek

Talent Žilinského kraja: Šachista a stolnotenista Daniel Kulich (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)

Pätnásťročný Daniel Kulich z Považskej Bystrice navštevuje prvý ročník slovensko-ruského bilingválneho gymnázia v Rajci a súťažne sa venuje až dvom športom. Šach hráva za Šachový klub v Považskom Podhradí a stolnému tenisu sa venuje v oddiele TTC Považská Bystrica. Počas minulého roku sa zúčastnil Majstrovstiev Európskej Únie v klasickom šachu mládeže, kde obsadil 7. miesto v kategórii chlapcov do štrnásť rokov a na Majstrovstvách Slovenska družstiev základných škôl v online šachu obsadil 2.miesto. Tento rok sa stal Majstrom krajov Trenčianskeho aj Nitrianskeho v stolnom tenise v kategórii starších žiakov, a to nielen v dvojhre, ale aj v zmiešanej štvorhre. Foto: Súkromný archív Daniela Kulicha - SSTZ

Juliana Krčulová|1. október 2022|11:00:02


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Speváčka a folkloristka Anna Kukučiková (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

„Dobrý deň, moje meno je Daniel Kulich, mám pätnásť rokov a súťažne sa venujem dvom športom, a to šachu a stolnému tenisu. Od narodenia až doposiaľ žijem v Považskej Bystrici, s výnimkou štyroch rokov, kedy sme bývali pri Rajeckých Tepliciach, a kde som sa začal venovať šachu. Šach hrávam za Šachový klub v Považskom Podhradí, čo je mestská časť Považskej Bystrice. Stolný tenis hrávam za stolnotenisový oddiel TTC Považská Bystrica. Momentálne som študentom prvého ročníka slovensko-ruského bilingválneho gymnázia v Rajci,“ predstavil sa našej redakcii talentovaný šachista a stolnotenista Daniel Kulich, ktorý sa šachu venuje už viac ako šesť rokov:

+ Daniel Kulich - šach Topoľčany 2022.JPG

„Šachu sa venujem od svojich ôsmich alebo deviatich rokov, ale najskôr to bolo len tak „voľnočasovo“, pretože v tom veku som začal navštevovať šachový krúžok v Rajeckých Tepliciach, ktorý viedol skúsený šachista Ján Bakalár. K šachu som sa dostal celkom kurióznym spôsobom. Keď som začal chodiť do školy, vedel som, ako sa ťahajú figúrky, no šach som bral len ako takú stolovú hru - takú kratochvíľu. Keď som bol tak druhák-tretiak, začal som sa obzerať po nejakom krúžku. Mame som spomínal, že chcem chodiť na nejaký krúžok. A v tej dobe som bol pohybový antitalent. Mama na moje naliehanie teda pozrela s mojou babičkou na zoznam krúžkov, ktoré ZŠ v Rajeckých Tepliciach vtedy ponúkala. V zozname boli aj športy ako karate, futbal či florbal, ale predstavovali buď prílišnú fyzickú námahu, alebo tam bolo príliš vysoké riziko zranenia. Pozorne si obe prezreli ten zoznam a moja babička povedala mojej mame: „Daj ho na šach, tam si neublíži.“ Tak som sa dostal k šachu,“ prezradil v našom rozhovore s úsmevom nadaný Daniel.

+ Daniel Kulich - Majster krajov stol.tenis 2022.JPG

„Šach hrám od roku 2017 za Šachový klub v Považskom Podhradí. Predtým som sa šachu venoval len v rámci krúžku v Rajeckých Tepliciach – vtedy som ale ešte nebol registrovaný hráč. To sa zmenilo, keď som sa stal členom Regionálnej šachovej akadémie Považie a zároveň registrovaným hráčom a členom Šachového klubu v Považskom Podhradí,“ priblížil pätnásťročný talent a ďalej pokračoval:

„S mojím šachovým trénerom – kvalitným šachistom Milanom Chovancom - mávam tréningy počas týždňa osobne aj online. Šach je jedinečný šport – je v mnohých ohľadoch výnimočný. Napríklad aj v tom, že ako jediný šport je možné ho trénovať a hrať aj na počítači samostatne (bez pomoci trénera) – v reálnom čase online či už trénovať, alebo hrať so súpermi z celého sveta. Na počítači trénujem online na šachových serveroch taktiku, hrám tréningové partie s rôznymi súpermi, alebo si študujem teóriu zahájenia partií – či už z videí zahraničných silných hráčov, alebo z kníh a potom si to precvičujem v tréningových partiách, a neskôr, samozrejme, aj na reálnych turnajoch,“ uviedol Daniel.

+ Daniel Kulich - šach Topoľčany SIM-SIM 2022.JPG

„Často sa hovorí, že šach je viac ako šport, a ja s tým súhlasím. Je to nielen psychicky, ale aj fyzicky náročný šport, ale zároveň aj umenie. Že je šach fyzicky aj psychicky náročný šport, dokážu skutočne pochopiť len šachisti – tí mnohokrát musia zvládnuť pri plnej pozornosti a maximálnom nasadení sedieť za šachovnicou aj päť hodín alebo viac (až toľko totiž môže trvať „vážna“ partia – teda partia hraná štandardným alebo inak povedané klasickým tempom) – a na to, aby to zvládli je potrebná dobrá fyzická kondícia,“ upresnil v našom rozhovore nadaný Daniel a ďalej pokračoval:

„Ja mám fyzickú kondíciu pre šach výbornú vďaka tomu, že trénujem aj stolný tenis, ktorému sa, rovnako ako aj šachu, venujem intenzívne už vyše piatich rokov. V oboch športoch som mal nevýhodu, začínal som s nimi dosť neskoro, nie ako väčšina detí v piatich alebo šiestich rokoch, ale až vo veku deviatich až desiatich rokov, čo spôsobilo, že som musel svojich rovesníkov vo svojej kategórii v oboch športoch „doháňať“ vo výkonnosti. Tým, že oni začínali v rannom veku, boli vo výhode - boli sme v rovnakom veku, no oni boli vo výkonnosti, samozrejme, ďaleko predo mnou. Intenzívnym tréningom a tým, že som veľmi chcel byť v oboch športoch výborný a snažil som sa v nich čo najviac zlepšovať, som však za niekoľko rokov svojich rovesníkov vo výkonnosti dohnal. Teraz sa preto začínajú dostavovať väčšie výsledky, čo ma veľmi teší. Medailí a pohárov z rôznych turnajov v oboch športoch mám však za tie roky aj tak veľa,“ načrtol svoje úspechy talentovaný šachista a stolnotenista z Považskej Bystrice.

+ Daniel Kulich - šach Lipt.Ján 2022.JPG

„V roku 2019 som sa zúčastnil Majstrovstiev Európy v klasickom šachu mládeže, kde sa hralo na viac ako 650 šachovniciach. Minulý rok som sa zúčastnil Majstrovstiev Európskej Únie v klasickom šachu mládeže, kde som skončil na 7. mieste v kategórii chlapcov do 14 rokov. Zároveň som bol v roku 2021 strieborný na Majstrovstvách Slovenska družstiev ZŠ v online šachu. Mám množstvo ocenení – medailí a pohárov - predovšetkým z mládežníckych turnajov seriálu Grand Prix (GPX). Tento rok som absolvoval šesť turnajov s klasickým tempom. Takéto turnaje sa hrávajú na sedem alebo deväť kôl, pričom jedno kolo znamená jednu partiu. Pred týždňom som sa vrátil z týždňového 9-kolového turnaja s názvom Tatranský pohár 2022, ktorý sa konal v Podbanskom vo Vysokých Tatrách, v ktorom sa mi výborne darilo. Práve sa začína ligová sezóna – budem hrať 2. aj 3. šachovú ligu. Ligová sezóna bude trvať až do jari, kedy opäť začnú aj dlhé turnaje s klasickým tempom. V novembri sa chystám na Majstrovstvá Slovenska v rapid šachu mládeže, ktoré sa budú tentokrát konať v Radave,“ opísal svoje nadchádzajúce šachové plány šikovný Daniel a pre našu redakciu ďalej prezradil aj niečo zo svojich ostatných záujmov:

+ Daniel Kulich - SPM stol.tenis 2021.JPG

„Od malička sa mi páčil ruský jazyk, a to až tak, že keď som bol siedmak, ako samouk som sa sám naučil celú azbuku. Potom som však nemal čas pomedzi školu, trénovanie šachu a stolného tenisu sa ruštine nejako ďalej venovať. Mnoho celosvetovo známych šachových veľmajstrov pochádzalo práve z Ruska, preto niet divu, že množstvo šachovej literatúry a videí je dostupných práve v ruštine. Prijatím na bilingválne slovensko-ruské gymnázium sa odštartovala nová etapa môjho života. Na to, na čo som doteraz nemal nikdy dostatok času, teda naučiť sa ruský jazyk, sa mi momentálne naskytla skvelá príležitosť na bilingválnom gymnáziu v Rajci a ja sa nesmierne teším, ako sa konečne naučím výborne po rusky. Budem to môcť využívať nielen v šachu. Cítim sa veľmi dobre v rodinnej a pohodovej atmosfére na našom gymnáziu. Pedagógovia sú veľmi ústretoví a nápomocní vo všetkých smeroch. Snažia sa z nás vychovať slušných, solídnych a empatických mladých ľudí, a ja to veľmi oceňujem a vážim si to. Mám v pláne aj naďalej na sebe pracovať a zdokonaľovať sa v šachu aj v stolnom tenise. Spolu so školou je toho dosť, čo musím stíhať, ale ak niečo človek chce, musí byť zodpovedný a venovať tomu maximum času a úsilia,“ uzavrel v našom rozhovore talentovaný pätnásťročný šachista a stolnotenista z Považskej Bystrice, Daniel Kulich.


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Speváčka a akordeonistka Lucia Balážová (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť