Sobota 27. 04. 2024 03:42:19 | Meniny má Jaroslav

ŽSK plánuje prepojiť cyklochodník na cestnom moste v Námestove s existujúcou cyklotrasou

Žilinský samosprávny kraj projektuje rekonštrukciu mosta cez Oravskú priehradu aj cyklochodníkom a chodníkom pre chodcov. Prepojí sa tým Nábrežie mesta Námestovo s existujúcou cyklotrasou na druhej strane vodnej nádrže Oravskej priehrady. TEXT A FOTO: Eva Lacová, hovorkyňa ŽSK

Tlačová správa|22. september 2022|08:00:26


Súvisiaci článok
Spoluzakladateľ ŽILINA OKӨ TRAILS: Náš park má byť miesto, kam si ľudia chodia oddýchnuť a užiť si prírodu v blízkosti mesta (ROZHOVOR + FOTO)
Čítajte viac >

Kvôli stavu mostov privádzajúcich dopravu do mesta Námestovo prebehlo už viacero stretnutí. Tiež je známa informácia, že kvôli vyššej únosnosti musí byť ako prvý rekonštruovaný most v Oravskej Jasenici. Bude realizovaný v polovičnom profile, aby bolo možné neprerušené zásobovanie obyvateľov a firiem v regióne. Tento most v správe SSC by sa mal začať rekonštruovať na jar.

Správa ciest ŽSK začala ešte minulý rok projektovať rekonštrukciu mosta cez Oravskú priehradu. Počas pracovných stretnutí k projektovej dokumentácii projekčných prác prišli viacerí aktéri s pripomienkami, ktoré sa týkali rozšírenia mosta o cyklochodník, keďže existuje dlhodobá vízia regiónu s cyklochodníkom okolo Oravskej priehrady.

Preto sa ŽSK po dohode s vysúťaženou firmou na projektovú dokumentáciu dohodol na doprojektovaní, resp. rozšírení cestného mosta aj o cyklotrasu a napojenie cyklochodníka na cestnom moste na existujúcu cyklotrasu zo strany od Trstenej.

no2.jpg

„Tejto požiadavke zainsteresovaných strán ŽSK v plnej miere vyhovel a po dlhších rokovaniach s mestom, Slovenským vodohospodárskych podnikom, za účasti projektanta, sa našla varianta, ktorá vyhovuje všetkým zúčastneným stranám. ŽSK zároveň rieši aj doprojektovanie napojenia cyklochodníka na mostnom objekte k nábrežiu mesta Námestovo. Mesto Námestovo sa teda dočká projektovej dokumentácie nielen na most, ale aj na cyklochodník a jeho plnohodnotné napojenie na okolité komunikácie,“ objasňuje Gabriela Tisoňová, riaditeľka odboru dopravy ŽSK. Rovnako dal ŽSK spracovať štúdiu na riešenie dlhodobo nebezpečnej križovatky ciest II/520A a II/520 v smere od mosta do Trstenej.

Po vypracovaní projektovej dokumentácie ŽSK pristúpi k vybavovaniu príslušných povolení (primárne územné rozhodnutie a stavebné povolenie). Rekonštrukcia mosta bude náročná po technickej i po finančnej stránke, ale predĺži životnosť dôležitého cestného mosta ponad Oravskú priehradu a zvýši tak i bezpečnosť cyklistov. Po vybavení právoplatného stavebného povolenia budeme hľadať prostredníctvom rôznych zdrojov financie (prioritne fondy EÚ atď.) na realizáciu diela, pričom investíciu odhadujeme na viac ako 10 mil. eur.

„Nebude to jednoduché, ale sme rozhodnutí urobiť maximum preto, aby sa podarilo prepojiť nábrežie mesta Námestovo s cyklotrasou na druhej strane Oravskej priehrady, čím výrazne podporíme turistický ruch v regióne Orava, “ dodáva Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK.


Súvisiaci článok
Cyklotrasu medzi Žilinou a Kotešovou majú dokončiť na jeseň. Pozrite sa, ako napreduje
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť