Štvrtok 18. 04. 2024 02:57:11 | Meniny má Valér

Poľovník si mal pri streľbe pomýliť psa s diviakom. Majiteľka podala trestné oznámenie

V pondelok 12. septembra 2022 sa Michaela rozhodla ísť vyvenčiť psy z farmy v obci Kevice, okres Turčianske Teplice. Na večernú prechádzku k miestnemu poľu zobrala jasnobieleho Thorina (plemeno Jakutská Lajka) a čiernobieleho Bailaya (plemeno Border Kólia). Michaele by ani vo sne nenapadlo, že domov sa, žiaľ, vráti iba jeden psík. Naša redakcia so vzniknutou situáciou oslovila aj poľovníka z obce Mošovce, ktorý sa k incidentu odmietol vyjadriť. Hovorca Slovenskej poľovníckej komory pre našu redakciu uviedol, že kým v danej veci prebieha policajné vyšetrovanie, nie je možné urobiť z tohto incidentu záver. Foto: Súkromný archív Laury A.

Juliana Krčulová|22. september 2022|14:16:27


Súvisiaci článok
V Rosine niekto ničí opravy mosta. O čo mu v skutočnosti ide? (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

V pondelok 12. septembra sa Michaela rozhodla ísť vyvenčiť psy z farmy v obci Kevice. Na večernú prechádzku k miestnemu poľu zobrala jasnobieleho Thorina (plemeno Jakutská Lajka) a čiernobieleho Bailaya (plemeno Border Kólia). Thorin mal podľa Michaely na krku obojok výraznej modrej farby so známkou od veterinára, ktorý bol dostatočne viditeľný aj na väčšiu vzdialenosť. Čiernobiely Bailay obojok nemal, oba psy však, podľa Michaely, bez problémov reagovali na zavolanie, zapískanie, takže sa nebála, že ich ku sebe v prípade potreby neprivolá. Michaela z predchádzajúcich prechádzok vedela, že sa na miestne pole chodí venčiť aj fenka čiernej farby menom Kora.

306155563_1840550312962381_1228060353343761047_n-modified.jpg

„Blížili sme sa pomaly k horizontu, kde sa psy pripojili ku Kore, konkrétne na kopčeku za farmou, smerom ďalej do poľa. Bola som za psami, za kopček som nevidela a ani na vzdialený posed, z ktorého miestny poľovník pán S. vystrelil údajne na diviaka. Po výstrele sa všetky psy rozutekali každý inam, pričom som sa snažila chytiť toho najbližšie ku mne, Bailaya, ktorý sa rozutekal do neďalekého hája. Nepodarilo sa mi ho dobehnúť a v tom šoku nereagoval na žiadny z mojich pokusov o privolanie. Kým som prešla na horizont, psy sa mi stratili z dohľadu. Vybehla som na horizont, ale nevidela som žiadneho z nich,“ opísala našej redakcii Michaela, ktorá sa následne rozhodla ísť hľadať najprv do hájika, po jej ľavej strane, kam utekal čiernobiely Bailay.

„Po neúspešnom hľadaní som skontaktovala majiteľov jasnobieleho Thorina, Lauru a Dávida, ktorí následne prišli a hľadali sme ich všetci spoločne. Hľadali sme všade v okruhu približne desiatich kilometrov od miesta, kde som ich videla naposledy. Prešli sme znova hájik, poľné cesty, dediny, polia, ale bez výsledku. Približne okolo polnoci sme sa rozhodli, že budeme pokračovať v hľadaní hneď ráno,“ priblížila Michaela.

Na ďalší deň ráno, v utorok 13. septembra 2022, uverejnili majitelia strateného Thorina spolu s Michaelou na sociálnych sieťach správy o tom, že hľadajú jasnobieleho psa, rovnako skontaktovali aj okolitých veterinárov a pokračovali ďalej v hľadaní.

306230593_1840550386295707_5510742724613379334_n-modified.jpg

„Bola som sa pýtať aj v Borcovej na družstve, či ich nevideli, pričom sa mi majiteľka Thorina ozvala, že už ho nemám hľadať. Po príchode naspäť na farmu som zistila, že Thorin bol zastrelený. Našla ho majiteľka Laura spolu s kamarátom, ktorý dokonca videl poľovníka z neďalekej obce Mošovce, pána S., strieľať na Thorina. Následne som sa aj s majiteľmi Thorina vydala za miestnym poľovníkom, porozprávať sa o tom, čo sa stalo. Zvonili sme mu na zvonček, čo mal na bráničke, ale nikto neotváral, ani nevychádzal von, tak som trúbila na aute. Následne pán S. vyšiel von z domu,“ spomenula Michaela a ďalej pre našu redakciu uviedla, že poľovník z Mošoviec sa, podľa jej slov, začal následne nechápavo pýtať, z akého dôvodu vôbec prišli a čo vôbec riešia.

Vzápätí na to mu Michaela ukázala zastreleného psa. Miestny poľovník mal, podľa jej slov, odvetiť, že jasnobieleho psa nikdy predtým nevidel. Ďalej sa ho teda opýtala, čo má potom znamenať zastrelený pes, na čo sa mal, podľa Michaely, začať vyhovárať na tri rôzne verzie incidentu.

„Prvá poľovníkova verzia bola – „Ja som tam vôbec nebol,“, druhá - „Ja som neparkoval pri cintoríne, ale pod posedom,“ a tretia - „Ja som nestrieľal na psa, ale na diviaky,“ konkretizovala Michaela, ktorá si po týchto slovách spolu s majiteľmi Thorina, uvedomila, že poľovník z Mošoviec zjavne klame.

„Po slovách od svedkov a toho, čo nám povedal miestny poľovník sme vedeli, že to bol úmyselný odstrel. Bailay a Kora sa našli až v utorok 13. septembra vo večerných hodinách, približne okolo pol jedenástej. Ešte v utorok večer som išla spoločne s majiteľmi Thorina okolo siedmej na políciu podať trestné oznámenie na poľovníka z Mošoviec, pána S. Incident vyšetrujú už aj policajní príslušníci z Policajného zboru Turčianske Teplice,“ uzavrela pre SP 21 o utorkovom incidente Michaela.

306717352_1840713309612748_590690424658188542_n.jpg

Naša redakcia sa so vzniknutou situáciou obrátila aj na majiteľku zastreleného Thorina, Lauru:

„V pondelok 12. septembra ku večeru mi zazvonil telefón a Miška ma oboznámila s tým, že sa pri venčení stratil môj pes, Thorin. Hneď potom som prišla do Kevíc a išli sme ho spoločne hľadať. Po niekoľkohodinovom hľadaní sme sa rozhodli, že budeme pokračovať na druhý deň ráno. V utorok 13. septembra sme dali na sociálne siete príspevky ohľadom toho, že sa mi stratil pes počas venčenia. Následne sme sa všetci stretli na farme v Keviciach a dohodli sa, kto sa vydá ktorým smerom,“ priblížila majiteľka Thorina, ktorej sa v priebehu dňa ozval jeden zo svedkov pondelkového incidentu, že videl, čo sa na poli stalo a pôjde spoločne s Laurou obhliadnuť miesto okolo posedu, pri ktorom bola Michaela v pondelok venčiť psy.

„Asi približne päťdesiat metrov od posedu, bližšie k farme, som si všimla v hlbokom jarku medzi poliami trčiaci chvost bielej farby. Po príchode bližšie som zistila, že sa jedná o môjho psa. Nebola som schopná ho sama odniesť, preto som poprosila svedka incidentu, nech mi ho odnesie na farmu, lebo môj priateľ Thorina stále hľadal v blízkom lesíku. Po ceste na farmu som skontaktovala priateľa a Mišku, že už Thorina hľadať nemusia. Napokon sme sa všetci stretli na farme a išli sme konfrontovať miestneho poľovníka z obce Mošovce, pána S.,“ vyjadrila sa pre našu redakciu majiteľka zastreleného Thorina, Laura, ktorá je toho názoru, že v pondelok na poli došlo k cielenému odstrelu.

„Na základe výpovedí svedkov vieme, že došlo k cielenému odstrelu na daného psa, lebo dobre poznal majiteľov a aj psa. Po zverejnení príspevkov na sociálnych sieťach sa nám ozvalo viacero ľudí, ktorí mali s pánom S. podobné skúsenosti, nie iba čo sa týka psov. Mrzí ma, že to tomu človeku prechádza toľké roky. Ak je tento človek označovaný ako milovník psov a kynológ, tak nechcem vedieť, aký je to naozaj človek,“ uzavrela Laura.

306834996_1840550329629046_2656904837758363865_n-modified.jpg

Naša redakcia sa s otázkami ohľadom vzniknutej situácie obrátila aj na poľovníka z Mošoviec, ktorý sa pre našu redakciu vyjadril takto:

„Kým je vec v policajnom šetrení, nebudem sa k danej veci vyjadrovať. Potom vám ochotne poskytnem rozhovor,“ uviedol pre SP 21 poľovník z Mošoviec.

Mnoho používateľov sociálnej siete Facebook adresovalo Laure pod jej publikovaný príspevok odcitovaný Zákon o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý nadobudol účinnosť 1. januára 2015, a to konkrétne Čl. 1 §29 odsek 1 f):

„Člen poľovníckej stráže je pri plnení úloh podľa tohto zákona oprávnený usmrtiť v poľovnom revíri voľne sa pohybujúceho psa vo vzdialenosti väčšej ako 200 metrov od najbližšej pozemnej stavby, to sa nevzťahuje na poľovníckeho psa a na psa, ktorý má nasadený obojok alebo prsný postroj, pričom tieto musia byť vo výraznej farbe odlišnej od farby jeho srsti,“ hovorí Zákon č. 274/2009 Z. z., z ktorého podľa niektorých používateľov sociálnej siete vyplýva, že „zákon“ nie je v tomto prípade na strane majiteľky zastreleného psa.

Článok 1 § 24 odsek 6 toho istého zákona ďalej hovorí, že ak dôjde k usmrteniu psa v poľovnom revíri, jeho vlastník môže požadovať náhradu len vtedy, ak k jeho usmrteniu nedošlo za podmienok uvedených v § 29 ods. 1 písm. f).

Redakcia SP 21 sa so vzniknutou situáciou obrátila aj na Slovenskú poľovnícku komoru. Našej redakcii odpovedal jej hovorca, Alojz Kaššák:

„Prípad, ktorý popisujete, bol nahlásený Obvodnému oddeleniu Policajného zboru v Turčianskych Tepliciach. Výsledok vyšetrovania zatiaľ nemáme, takže nie je možné urobiť z tohto incidentu záver. Ak vyšetrovanie preukáže, že pán S. porušil právne normy na úseku poľovníctva a prípad bude odstúpený na ďalšie riešenie poľovníckej samospráve, tak ho bude riešiť disciplinárna komisia miestu príslušnej Obvodnej poľovníckej komory. Do tohto času platí prezumpcia neviny,“ priblížil redakcii SP 21 Kaššák a na našu otázku, či Slovenská poľovnícka komora už v minulosti zaregistrovala obdobný incident v prípade poľovníka z Mošoviec, nám odpovedal takto:

„Slovenská poľovnícka komora neregistruje tento prípad a ani iné incidenty pána S.,“ uviedol Kaššák.

Hovorcu Slovenskej poľovníckej komory sme sa ďalej opýtali, aký trest hrozí miestnemu poľovníkovi z obce Mošovce, pánovi S., zo strany SPK v prípade dokázania jeho viny, a to nepovolenému odstrelu psa, a či SPK plánuje voči miestnemu poľovníkovi vykonať určité preventívne kroky, ktoré by v budúcnosti predišli obdobným incidentom:

„Do vyšetrenia prípadu políciou nemôžeme podnikať žiadne kroky. Ak sa preukáže pochybenie pána S. a prípad bude odstúpený na doriešenie Slovenskou poľovníckou komorou, disciplinárna komisia bude postupovať v zmysle platnej legislatívy,“ uzavrel pre našu redakciu hovorca Slovenskej poľovníckej komory, Alojz Kaššák.

Naša redakcia so vzniknutou situáciou kontaktovala aj Obvodné oddelenie Policajného zboru Turčianske Teplice.

V prípade nových informácií budeme správu aktualizovať.


Súvisiaci článok
V Trnovom vznikol unikátny biopark (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť