Piatok 19. 04. 2024 16:40:25 | Meniny má Jela

Talent Žilinského kraja: Speváčka a folkloristka Anna Kukučiková (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)

Desaťročná rodáčka zo Snežnice, Anna Kukučiková si ľudové piesne spievala už odmalička. Aktuálne je študentkou 5.B triedy na Cirkevnej základnej škole Romualda Zaymusa v Žiline a vo svojom voľnom čase navštevuje detský folklórny súbor Cipovička v CVČ Žilina. Svoj doposiaľ najväčší úspech dosiahla pred dvomi mesiacmi, kedy vyhrala celoštátne kolo Vidiečanovej Habovky a ako laureátka v kategórii sólisti speváci vystupovala v galaprograme Folklórneho festivalu Východná 2022 – Letokruhy tradícií. Foto: archív Anny Kukučikovej

Juliana Krčulová|17. september 2022|12:38:05


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Speváčka a akordeonistka Lucia Balážová (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

„Dobrý deň, volám sa Anna Kukučiková a mám desať rokov. Bývam v Snežnici, chodím na Cirkevnú základnú školu Romualda Zaymusa v Žiline do 5.B triedy. Vo voľnom čase sa venujem ľudovému spevu a tancu. V súčasnosti navštevujem detský folklórny súbor Cipovička v Centre voľného času na Zvolenskej ulici v Žiline na Vlčincoch,“ predstavila sa našej redakcii talentovaná speváčka a folkloristka Anna Kukučiková.

IMG_3559.jpg

„Spievam od malička a už v kočíku som si spievala ľudové pesničky, ako štvorročná som začala navštevovať krúžok ľudového tanca v ZUŠ, kde som chodila dva roky,“ prezradila ešte len desaťročná Anka, ktorá od siedmich rokov navštevuje aj detský folklórny súbor Cipovička v CVČ Žilina.

„Len pred rokom som začala spievať v detskej speváckej skupine Spievanky, ktorá je súčasťou DFS Cipovička. Umeleckou vedúcou DFS Cipovička a Spievanok je Janka Alexandra Veselá. Ako druháčka som začala chodiť do SZUŠ Ružová v Žiline na klasický spev, ale momentálne sa venujem už len ľudovému spevu. S Cipovičkou a Spievankami chodíme vystupovať na rôzne podujatia, ktoré organizuje mesto Žilina, ale aj rôzne iné organizácie,“ priblížila našej redakcii talentovaná Anka a na našu otázku, ako prebiehajú jej tréningové hodiny spevu a tanca, nám odpovedala takto:

IMG_3247.jpg

IMG_3252.JPG

„Dvakrát do týždňa máme Cipovičku, kde tancujeme a spievame. Nácviky sú dvojhodinové, začínajú kondičnou rozcvičkou a pokračujú nacvičovaním tanečných prvkov a choreografií. Učíme sa aj rôzne riekanky, vyčítanky, posmievanky, ktoré sú súčasťou slovenského folklóru.

Raz do týždňa chodím na Spievanky. Je to spevácky nácvik. Začíname hlasovou rozcvičkou a pokračujeme opakovaním piesní a nácvikom nových speváckych choreografií. Jedenkrát do mesiaca mávame tanečné a spevácke sústredenia, kde sa pripravujeme na vystúpenia aj s ľudovou hudbou,“ zhodnotila svoj tréningový plán mladá speváčka a folkloristka.

IMG_3448.jpg

IMG_0328.jpg

Desaťročnej rodáčky zo Snežnice sme sa opýtali na súťaže, ktorých sa už stihla zúčastniť a na cenné víťazstva, ktoré si z týchto súťaží odniesla: „V klasickom speve som získala minulý rok bronzové pásmo v súťaži Pink Song 2022. Vyhrala som 1. miesto v okresnom kole Slávika Slovenska 2022 a 2. miesto v krajskom kole Slávika Slovenska 2022.

Vyhrala som okresné aj krajské kolo Vidiečanovej Habovky, čo je postupová súťažná prehliadka detského hudobného folklóru. Najväčší úspech som dosiahla v júli tohto roku, kedy som vyhrala celoštátne kolo Vidiečanovej Habovky a ako laureátka v kategórii sólisti speváci som vystupovala v galaprograme Folklórneho festivalu Východná 2022 – Letokruhy tradícií,“ pochválila sa iba desaťročná Anka.

merge_from_ofoct (1).jpg

Na našu otázku, aké súťaže ju v blízkej dobe ešte čakajú a aké sú jej nadchádzajúce plány do budúcnosti, nám odpovedala takto: „Tento rok ma so súborom čaká ešte vystúpenie pri príležitosti 100. výročia Živeny, to bude v sobotu 15. októbra 2022 a rovnako sa zúčastním aj vianočných koncertov. Najbližšie ma čaká s Cipovičkou vystúpenie v Prahe, na ktoré sa veľmi teším,“ uviedla mladá speváčka a folkloristka Anna Kukučiková.

IMG_3499.jpg

Diplom_2022_4.jpg

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!

Ak máte vo svojom okolí nadaného športovca/športovkyňu, umelca/umelkyňu, o ktorej by sme sa mali dozvedieť, napíšte nám prostredníctvom nášho mailu redakcia@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talenty Žilinského kraja: Volejbalistky Rebecca Pernicová a Veronika Baránková (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť