Pondelok 25. 03. 2024 02:45:53 | Meniny má Marián

V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke bude Kapustová nedeľa

Obdobie kyslej kapusty je už tu. V Múzeu kysuckej dediny vám poradia ako ju správne naložiť a ako z nej pripraviť kapustniaky alebo úhrabky. TEXT a FOTO: Miroslava Jančulová, hovorkyňa Kysuckého múzea

Tlačová správa|15. september 2022|08:00:04


Súvisiaci článok
Žilinský festival kávy, komorný koncert a aj 3T v divadle. Na aké podujatia sa môžete tento týždeň tešiť?
Čítajte viac >

S jeseňou sa spája aj sezóna kyslej kapusty, ktorá patrí k základným surovinám v slovenskej kuchyni. Nielenže je chutná, ale aj zdravá. Ľudová skúsenosť našim predkom prikazovala zásobiť sa dostatočným množstvom kvasenej kapusty, ktorá sa v sudoch dlhodobo konzervovala mliečnym kvasením, a tak sa mohla v strave využívať po celý rok.

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo pre návštevníkov Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke na 25. septembra 2022 tradičné podujatie Kapustová nedeľa.

kapustova-nedela07.jpg

Návštevníci sa počas poslednej septembrovej nedele dozvedia, ako sa na Kysuciach dlávila kapusta do suda na zimné uskladnenie. V podaní FS Vrabčiar z Krásna nad Kysucou spoznajú rôzne žartovné príbehy, ktoré ženy zažili počas práce pri spracovaní kapusty a čo všetko sa muselo dodržať aby vydržala celú zimu. Nebude chýbať ani tradičná Kuchyňa starých materí a jedlá z kyslej kapusty, ktoré sa budú pripravovať priamo v jednotlivých objektoch skanzenu.

Program:

10.00 – 15.00 hod. - Kuchyňa starých materí, Kapustniaky (obytný dom Do Rybov), Kapustová polievka ( obytný dom Do Potoka), Úhrabky ( obytný dom Do Potoka)

13.30 – 15.00 hod. - Folklórne vystúpenie FS Vrabčiar z Krásna nad Kysucou

Všetkých srdečne pozývame!

Kapustová nedeľa.jpg

kapustniaky.jpg


Súvisiaci článok
Výstavu obrazov majú priamo v nemocnici
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť