Štvrtok 25. 04. 2024 11:11:48 | Meniny má Marek

Žilinský festival kávy, komorný koncert a aj 3T v divadle. Na aké podujatia sa môžete tento týždeň tešiť?

Druhý septembrový týždeň bude bohatý najmä na divadelné predstavenia, no budete si môcť vychutnať aj prednášky a výstavy. V tomto článku sa dočítate, aký kultúrny program vás počas nasledujúcich dní čaká. FOTO: Facebook / KC Hviezdne noci a Žilinský festival kávy

Radka Kostánová|12. september 2022|09:14:16


Súvisiaci článok
5 knižných tipov na jesenné obdobie
Čítajte viac >

Výstava: Desať právd o fujare, 12.09.2022 o 08:00 hod. v Makovického dome, Žilina

Pondelok otvára výstava, ktorá je pre náš región charakteristická. 3. ročník výstavy Desať právd o fujare si budete môcť pozrieť v Makovického dome od 12. septembra do 30. septembra. Počas nej budete môcť vidieť fujary a ďalšie hudobné a pastierske nástroje z dielne slovenských rezbárov a výrobcov.

Kreatívne v múzeu: Kanzashi - dekoračné kvety, 12.09.2022 o 09:00 hod. v Liptovskom múzeu, Ružomberok

Opäť začínajú kreatívne dielne v Ružomberku. Tento týždeň sa na stretnutí môžete naučiť techniku kanzashi. Z vyrobených dekoračných kvetov sa dajú tvoriť brošne, náušnice, vence, prívesky, kytice do vázy alebo aj vianočné gule. Je však potrebné priniesť si vlastný materiál, akým je: farebné stuhy, nožnice, ihlu, niť, zapaľovač, pinzetu, tavnú pištoľ a drobné ozdoby. Vstupné stojí 1,50 €.

kreativne v muzeu, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

Predstavenie: Na koho to slovo padne, 12.09.2022 o 19:00 hod. v Dome odborov, Žilina

Minulý týždeň v Liptovskom Mikuláši, tento týždeň v Žiline. Absurdná komédia o 5 mužoch vás rozosmeje, prinúti sa zamyslieť a naladí do tej správne atmosféry. Marián Miezga, Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Vladimír Kobielsky a Róbert Jakab sa stretnú na pódiu ako mafián, národovec z Detvy, nešťastník trpiaci zápalom mechúra, aristokrat a intelektuál, uzavretí v jednej miestnosti v spoločnosti revolvera. Dej hry spočíva v tom, že kto drží revolver, ten má moc a rozhoduje. Lístok stojí 20,00 €.

na koho to slovo padne, zdroj = facebook:Dom odborov Žilina.png FOTO: Facebook/Dom odborov Žilina

Workshop: Klub ručných prác, 13.09.2022 o 16:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Taktiež sa budete môcť pridať do klubu ručných prác, ktorý bude prebiehať od septembra v novom čase. Každý utorok o štvrtej poobede sa môžete v Krajskej knižnici uvoľniť, zrelaxovať svoje telo, hlavu, vypnúť, porozprávať sa s ostatnými a vyšiť niečo, čo sa vám páči.

Vernisáž: Tak trochu z Cont-Artu, 13.09.2022 o 16:00 hod. v Považskom múzeu, Žilina

V krásnom priestore kaplnky Budatínskeho hradu bude v utorok o 16:00 hod. prebiehať slávnostné otvorenie výstavy Tak trochu z Cont-Artu. Výstavu umelcov si budete môcť pozrieť vždy od stredy do nedele, v čase od 09:00 - 16:30 hod. Potrvá až do 13. novembra, preto môžete jeseň využiť na spoznávanie umenia.

tak trochu z cont artu, zdroj = pmza .jpg FOTO: Facebook/Severka Tv

Prednáška: Bližšie k umeniu - Umenie a vizuálna kultúra v období slovenského štátu, 13.09.2022 o 17:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

Prvú prednášku tohto týždňa zažijete v Rosenfeldovom paláci. Budete mať možnosť obohatiť si svoje informácie o Slovensku tým, že sa ponoríte hlbšie do jeho kultúry a umeleckých diel. Prednášať bude doc. Mgr. Bohunka Koklesová, PhD.. Vstup na prednášku je zadarmo, ak ste preto fanúšik umenia, nenechajte si ju ujsť.

blizsie k umeniu, zdroj = rosenfeldov palac .jpg FOTO: Facebook/Rosenfeldov palác

Kino na Stanici: Planéta Praha, 13.09.2022 o 17:00 hod a 20:00 hod. v Stanici Žilina-Záriečie

Boli ste už niekedy v Prahe? Veríme, že áno. V tohto týždňovom kine na Stanici sa môžete ponoriť do čarov Prahy ešte viac. Spoznáte sa s ľuďmi, ktorí v nej žijú, dozviete sa ich každodenné dobrodružstvá a nezabudnete odhaliť aj pražskú flóru a faunu. Lístok stojí 5,00 € pre jednu osobu.

Divadlo: 3T v Divadle, 13.09.2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

V utorok sa môžete tešiť aj na improvizačno-situačné divadlo. Tri tvorivé tvory, alias Juraj „Šoko“ Tabaček, Lukáš „Pucho“ Púchovský a Stanislav „Stanley“ Staško sa opäť predvedú a na javisku budú pred očami hercov improvizovane hrať. Lístok na predstavenie stojí 15,00 € a 13,00 €.

Premietanie: Benátky - Nekonečne avantgardné, 14.09.2022 o 18:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

V Rosenfeldovom paláci si budete môcť vychutnať aj dokumentárny film o Benátkach, ktorý skúma ich jedinečnú identitu. Vo filme sa bude prelínať ich bohatá história so šarmom dekadencie. Lístok stojí 3,00 € pre dospelých, 2,00 € pre študentov a seniori majú vstup zadarmo.

benatky .jpg FOTO: Facebook/Rosenfeldov palác

Divadlo: Žltá čiara, 14.09.2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Ďalšie divadelné predstavenie v Žiline je Žltá čiara. Táto komédia o neviditeľných mechanizmoch bezpečnostnej politiky vás rozosmeje, no zároveň vás prinúti zamyslieť sa, či je to naozaj správne. Lístok stojí 10,00 € pre všetkých.

Podujatie: Klub spoločenských hier, 15.09.2022 o 15:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Každý štvrtok v týždni sa stretáva aj Klub spoločenských hier v knižnici a počas večera hrajú hry. Môžete sa k nim kedykoľvek pridať a zahrať sa s nimi. Na výber máte veľa možností, od hier po najmenších až po tie najťažšie a najlogickejšie, ktoré sú určené pre dospelých. Keď prídete, určite si vyberiete.

Akcia: Susedský piknik na Bulvári, 15.09.2022 o 16:00 hod. na detskom ihrisku Bulvár, Žilina

Vo štvrtok budú mať deti mini sviatok. A prečo? Lebo sa môžu tešiť na piknik pod holým nebom. Na ihrisku vo vnútrobloku na Fándlyho/Komenského bude pre tých najmenších pripravený skákací hrad, maľovanie na tvár a aj divadelné predstavenie. Dospelí sa zase môžu tešiť na bohaté občerstvenie a príjemnú spoločnosť ďalších rodičov.

susedsky piknik na bulvari, zdroj = facebook:Peter FIabane - vas primator .jpg FOTO: Facebook/Peter Fiabáne - Váš primátor

Festival: Žilinský festival kávy, 16.09.2022 - 17.09.2022 o 10:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Milovníci kávy, zbystrite pozornosť. Už tento piatok sa v Novej synagóge začne festival kávy, ktorý so sebou prinesie výberové pražené kávy, dozviete sa nové informácie a nasajete vôňu kofeínu na ďalšie dni. Ako vám môže byť jasné, festival sa bude niesť v eko duchu, pretože v tejto dobe chce každý pomáhať planéte, preto si môžete na festival doniesť vlastný pohár alebo si môžete na festivale kúpiť znovu použiteľný pohárik. Program bude plný prednášok, ochutnávok kávy, workshopov a výstav dizajnových kávovarov. Lístok na jeden deň stojí 6,00 € a s kúpou pohárika 11,00 €.

zilinsky festival kavy, zdroj = zilinsky festival kavy .jpg FOTO: Žilinský festival kávy

Prednáška: Tajomstvo Jantárovej komnaty, 16.09.2022 o 16:00 hod. v Liptovskej knižnici, Liptovský Mikuláš

Mestská knižnica v Liptovskom Mikuláši si pre vás pripravila prednášku o Jantárovej komnate, jej osude, zmiznutí a hľadaní. Ak sa o takéto typy besied zaujímate, ste vítaní. Prednášať bude Milan Zacha Kučera. Vstupné je bezplatné.

Workshop: Kurz keramiky, 16.09.2022 o 16:30 hod. v Remeselných dielňach LKS, Liptovský Mikuláš

Aj tento týždeň sa môžete zúčastniť kurzu keramiky, na ktorom dostanete možnosť vytvoriť si vlastný výrobok podľa fantázie. Kurz sa skladá z dvoch častí, ktorými sú modelovanie a glazovanie. 16. septembra prebieha prvá časť - modelovanie. Vložné na kurz je 15, 00 € pre jednu osobu a je potrebné sa naň prihlásiť elektronicky.

Koncert: Po 75-om alebo Ako nám dva roky prázdnin výročie ukradli, 16.09.2022 o 17:00 hod. v Kultúrnom dome, Ružomberok

Folklórny súbor Liptov si pre vás pripravil koncert s názvom „Po 75-om alebo Ako nám dva roky prázdnin výročie ukradli“ pri príležitosti 75. výročia FS Liptov. Lístky si môžete zakúpiť v predpredaji v Informačnom centre v meste Ružomberok. Jeden lístok stojí 7,00 €.

koncert FS liptov, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Koncert: Marián Petráš - koncert a krst CD, 16.09.2022 o 18:00 hod. v Dome kultúry, Liptovský Mikuláš

Folkový pesničkár z Liptovského Mikuláša, Marián Petráš, vás srdečne pozýva na jeho koncert a krst nového CD do mesta. Vo svojich pesničkách spieva o úvahách, všedných radostiach dní a taktiež o životných problémoch a vnemoch. Lístok stojí 5,00 €.

Divadlo: A je tu zas, 16.09.2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Piatok bude v Mestskom divadle v znamení „zábavy“. Predstavenie A je tu zas je komédia o tom, že aj v dnešnej dobe by mal Hitler šancu na úspech. Bude to smiech cez slzy. Lístok stojí 10,00 €.

Burza exotických zvierat: Faunia, 17.09.2022 o 09:00 hod. v Telocvični Gymnázia sv. Andreja, Ružomberok

Už tento víkend môžete zažiť tú najväčšiu burzu exotických zvierat priamo na Slovensku. Po prvýkrát dokonca v Ružomberku, preto túto šancu nepremrhajte. Na vlastné oči uvidíte hadov, gekonov, jašterice, rybičky a ak ste chovateľom exotických zvierat (alebo o tom iba uvažujete), budete mať možnosť sa poradiť s vyškolenými akvaristami a inými osobami. Vstupné stojí 4,00 € pre dospelých a 2,00 € pre študentov.

faunia, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Divadlo: Účet, 17.09.2022 o 18:00 hod. v Kultúrnom dome, Ružomberok

Kultúrny dom a divadlo Múza Teatro srdečne pozývajú všetkých nadšencov na veselú komédiu Účet. Dej hry je o troch kamarátoch, ktorí sa po bujarej noci dostanú do napätej situácie. Muž, ktorý chcel ešte v deň predtým zaplatiť účet, teraz žiada, aby mu všetci prispeli čím sa otvorí úprimná konverzácia o peniazoch. Účinkujú: Ady Hajdu, Lukáš Latinák a Robo Jakab. Lístok stojí 23,00 €.

divadlo ucet, zdroj = ružomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Podujatie: Rovňanské vinobranie, 17.09.2022 o 19:00 hod. vo Vinárni u Mamky, Veľké Rovné

Vináreň vo Veľkom Rovnom vás srdečne pozýva na zábavno-hudobné podujatie „Rovňanské vinobranie“. Čakajú na vás sudové vína z Pezinka a sladučký burčiak. Pokiaľ však nie ste s alkoholom kamaráti, budete mať možnosť kávy, ktorú si vychutnáte pri dobrej hudbe. Odporúčaná je aj rezervácia vopred.

rovnanske vinobranie, zdroj = Facebook:Vináreň U Mamky - Pizzéria .jpg FOTO: Facebook/Vináreň U Mamky - Pizzéria

Predstavenie: Soňa Kúdelová - Autocorrect, 17.09.2022 o 19:00 hod. v KC Hviezdne noci, Bytča

Pokiaľ ste vystúpenie Soni Kúdelovej v Žiline zmeškali, máte možnosť to napraviť. Už túto sobotu ju a jej sólové tanečné predstavenie príde do Bytče. Keď sa hlbšie ponoríte do témy, zistíte, že je o identite a tom, ako ovládnuť samu seba, ako sa zaobísť bez internetu a ako prekročiť hranicu komfortu. Vstupné stojí v predpredaji 5,00 € a 4,00 € pre študentov. Na mieste stojí 7,00 € a 6,00 € pre študentov.

Divadlo: Kreutzerova sonáta / Čia vina?, 17.09.2022 o 19:00 hod. v Mestskom divadle, Žilina

Aj v sobotu budete mať možnosť vidieť divadelné predstavenie. Presnejšie adaptáciu Tolstého novely Kreutzerova sonáta očami jeho manželky Sofie. Budete potešení alebo skôr prekvapení? To sa dozviete, keď na inscenáciu prídete. Lístok stojí 10,00 €.

Podujatie: Deň dreva - deň múzeí v prírode, 18.09.2022 o 10:00 hod. v Kysuckom múzeu, Vychylovka

V nedeľu si budete môcť pripomenúť Deň múzeí v prírode. Ako iste viete, drevo je prírodným a najdostupnejším materiálom, z ktorého sa vyrába mnoho výrobkov, od malých stoličiek až po veľké domy. V múzeu Kysuckej dediny bude pre vás pripravená prezentácia o dreve, folklórne vystúpenia, rôzne práce s drevom, lúpanie kôry z dreva, pílenie dreva a mnoho ďalšieho. Ak vás táto téma zaujíma bližšie, neváhajte prísť.

deň dreva, zdroj = kysucke muzeum.jpg FOTO: Kysucké múzeum

Premietanie: Dhaulágirí je môj Everest, 18.09.2022 o 15:00 hod. v Nadácii POLIS, Žilina

Ku koncu týždňa môžete zavítať aj do Nadácie POLIS, kde na vás bude čakať premietanie filmu a diskusia so Zoltánom Demjánom, ktorého môžete poznať ako výškového horolezca. Vstup je voľný, preto to neváhajte využiť a zúčastnite sa.

Bábkové predstavenie: Eduard a jeho zázračná cesta, 18.09.2022 o 16:00 hod. v Divadelnom štúdiu RosArt, Ružomberok

Divadelné štúdiu RosArt pozýva deti a ich rodičov na bábkové predstavenie podľa knihy Kate DiCamillo o putovaní malého zajačika Eduarda. Na toto divadelné predstavenie je obmedzený počet ľudí - 20, preto je odporúčané si miesto rezervovať vopred. Lístok stojí 5,00 €.

eduard a jeho zazacna cesta, zdroj = ruzomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok

Bábkové divadlo: Zvedavý sloník, 18.09.2022 o 16:00 hod. v Bábkovom divadle, Žilina

Na deti sa tento týždeň naozaj nezabúda. V nedeľu si budú môcť so svojimi rodičmi vychutnať bábkové predstavenie o Zvedavom sloníkovi. Divadlo je vhodné pre deti od 3 rokov. Lístok na predstavenie stojí 6,00 €.

zvedavy slonik, zdroj = facebook:Bábkové divadlo zilina.jpg FOTO: Facebook/Bábkové divadlo Žilina

Koncert: Hudba u Fullu 2022 - Československé komorné duo, 18.09.2022 o 18:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Nedeľu môžete ukončiť komorným koncertom Československého komorného dua Pavla Burdycha a Zuzany Berešovej. Vstupné stojí 5,00 € pre dospelých a 3,00 € pre študentov.

koncert hudba u fullu, zdroj = ružomberok.jpg FOTO: Mesto Ružomberok


Súvisiaci článok
Mestské divadlo Žilina otvorilo sezónu inscenáciou hry Prachy!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť