Sobota 11. 05. 2024 06:30:39 | Meniny má Blažena

Veterinárna správa Žilina oznámila výskyt moru včelieho plodu vo včelnici v Brodne

Podľa riaditeľky Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Žilina, Lívie Čičkovej boli nariadené opatrenia na zdolanie a zabránenie šírenia choroby moru včelieho plodu – Paenibacillus larvae – vo viac ako deviatich obciach. Foto: ilustračné / Annie Spratt na Unsplash.com

Juliana Krčulová|8. september 2022|19:21:20


Súvisiaci článok
Žilinčanky navštívili Egypt: Dovolenkári nepotrebujú ani jeden zmenený dolár, všade zaplatíte eurom (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Regionálna veterinárna a potravinová správa Žilina oznámila prostredníctvom svojej informatívnej správy, uverejnenej na oficiálnej internetovej stránke Mesta Žilina, že laboratórnym vyšetrením bol Štátnym veterinárnym a potravinovým ústavom v Dolnom Kubíne potvrdený mor včelieho plodu vo včelnici v katastrálnom území obce Brodno.

Podľa riaditeľky RVPS Žilina, Lívie Čičkovej boli nariadené opatrenia na zdolanie a zabránenie šírenia choroby moru včelieho plodu – Paenibacillus larvae – vo viac ako deviatich obciach.

„Ako ochranné pásmo boli vyhlásené katastrálne územia obcí: Rudinka, Rudina od hlavnej cesty po ZŠ, Snežnica, Oškerda, Brodno, Budatín – ulice od kostola sv. Jozefa robotníka smerom na Brodno a Zádubnie, Vranie, Zádubnie, Na Hôrke – Žilina ulice: Egrešová, Hroznová, Višňová, Čerešňová a Morúšová,“ spresňuje v informatívnej správe Čičková.

Asistentom úradných veterinárnych lekárov ďalej nariadila vykonávať likvidáciu všetkých rojov neznámeho pôvodu v ochrannom pásme, vykonať klinické vyšetrenie včelstiev vo všetkých včelniciach aj vo včelniciach, kde nie je známy majiteľ a taktiež vykonať opakované klinické vyšetrenie včelstiev vo všetkých včelniciach po uplynutí pozorovacej doby.

RVPS Žilina zakazuje predaj, premiestňovanie včelstiev, matiek a včelárskych zariadení z a do ochranného pásma, použitie medu a včelieho vosku na včelárske účely, založenie nového chovu včiel až do ukončenia nariadených opatrení na zdolanie nákazy, premiestňovanie použitých, prázdnych úľov a kočovných vozov z ohniska a ochranného pásma MVP bez vykonanej dezinfekcie v zmysle platných veterinárnych predpisov. Riaditeľka RVPS Žilina, Lívia Čičková na záver pripomenula, že o dezinfekcii musí včelár predložiť potvrdenie od úradného veterinárneho lekára.


Súvisiaci článok
Mesto Žilina plánuje čoskoro vysadiť až 638 stromov. Žilinčanom sa cena za jednu drevinu zdá privysoká
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť