Štvrtok 18. 04. 2024 13:56:37 | Meniny má Valér

Talent Žilinského kraja: Speváčka a akordeonistka Lucia Balážová (ROZHOVOR + FOTOGALÉRIA)

Deväťročná Lucia Balážová je štvrtáčkou v základnej škole v Martine, kde rovnako navštevuje aj základnú umeleckú školu v odbore hra na akordeón. Spievať začala, rovnako ako jej starší brat Vojtech, už v skorom veku. Na akordeóne ju pri jej speváckych vystúpeniach doprevádza mamina Jaroslava, vďaka ktorej jej hra na tomto hudobnom nástroji učarovala. Foto: Súkromný archív Lucie Balážovej

Juliana Krčulová|10. september 2022|13:00:00


Súvisiaci článok
Talenty Žilinského kraja: Volejbalistky Rebecca Pernicová a Veronika Baránková (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

„Volám sa Lucia Balážová, mám deväť rokov. Od ôsmich rokov navštevujem Základnú umeleckú školu na Mudroňovej ulici v Martine, konkrétne v odbore hra na akordeón. Som žiačkou štvrtého ročníka Základnej školy na ulici Nade Hejnej v Martine,“ predstavila sa našej redakcii talentovaná speváčka a akordeonistka Lucia Balážová, mladšia sestrička Vojtecha Baláža, s ktorým sme sa v rámci nášho seriálu rozprávali začiatkom júla tohto roku.

„Tak ako brat Vojtík, spievam už odmalička. Už ako dvojročná som si pospevovala, pravda, vo vlastnej výslovnosti, pesničky, ktoré sa brat učil vo folklórnom súbore. Veľmi rada som spievala ľudové pesničky v „bratovej úprave textu,“ prezradila ešte len deväťročná Lucia, ktorá aktuálne navštevuje ZUŠ v Martine na Mudroňovej ulici. Na Luckine spevácke začiatky sme sa opýtali aj jej maminy, Jaroslavy:

288999202_749751496441458_1959911584209867138_n.jpg

DSC_0242.jpg

„Spieva od malička, ešte ledva rozprávala, no už intonovala. Spievala všetko, od moderných cez ruské piesne, no najmä slovenské ľudové,“ prezradila o dcérkiných začiatkoch pyšná mamina, ktorá Lucku doprevádza na akordeóne pri jej speváckych súťažiach.

„Hre na akordeón sa tiež venuje moja mamina, ktorá mi hrá na všetkých speváckych súťažiach v ľudovej piesni. Preto som sa rozhodla, že sa chcem naučiť hrať na harmonike aj ja,“ priblížila Lucia, ktorú doplnila mamina Jaroslava: „Vzorom jej bol aj jej o šesť rokov starší brat Vojtík, ktorý sa v tom období tiež zúčastňoval súťaží a už bol členom detského folklórneho súboru.“

IMG_20191031_223323.png

PXL_20210918_121923248.jpg

Našu redakciu zaujímalo, ako prebieha Luckina tréningová hodina spevu: „Nemám špeciálne tréningové hodiny spevu, pretože spev v ZUŠke nenavštevujem. Najprv s maminou vyberieme vhodné piesne, ktoré si potom z času na čas prespievame. Mamina mi pomáha s prípravou, upozorní ma na chyby, čo-to opraví a skúšame. Nie veľmi často, lebo sa mi nechce, ale aj tak mi to vraj ide celkom dobre,“ zhodnotila s úsmevom talentovaná speváčka.

Deväťročnej rodáčky z Martina sme sa opýtali na súťaže, ktorých sa už stihla zúčastniť a na cenné víťazstva, ktoré si z týchto súťaží odniesla:

„V piatich rokoch som bola prvýkrát účastníčkou Medzinárodného festivalu v interpretácii ruskej piesne - Ruská pieseň nad Dunajom, kde som s bratom a maminou spievala dvojhlasne známu pieseň Kaťuša. Naučil ma ju brat, ktorý sa na tento festival tiež pripravoval. Spevákov, ktorí na festivale vystúpili, vyberala odborná porota z nahratých a poslaných videí priamo v Moskve. V prvej triede základnej školy som prvýkrát vyhrala školské kolo celoštátnej postupovej súťaže v speve ľudovej piesne - Slávik Slovenska, kde som vyhrala aj cenu detskej poroty,“ pochválila sa iba deväťročná Lucia a ďalej o svojich doterajších úspechoch pokračovala:

PXL_20210917_211305113.jpg

PXL_20220530_114455096.jpg

PXL_20220625_152902339.jpg

„O rok neskôr som vyhrala medzinárodnú súťaž v speve ruskej piesne pod názvom Ruské slovo, ktorá kvôli situácii s kovidom prebiehala v online forme. V celoslovenskom online kole som sa tiež umiestnila na prvom mieste. V tom istom roku som sa stala aj Laureátkou medzinárodného festivalu Ruská pieseň nad Dunajom, ktorý sa po dva a pol roku konal naživo. No a tento rok sa konečne konali aj ďalšie kolá súťaže Slávika Slovenska, kde som vyhrala krajské kolo vo svojej kategórii, čím som postúpila do národného kola a získala som titul Laureát Slávika Slovenska 2022. Z titulu sa veľmi teším, pretože som sa okresného a krajského kola zúčastnila úplne prvýkrát. A hneď takto úspešne. Mojím snom je v celoslovenskom kole Slávika získať Zlatého slávika,“ dodala s úsmevom talentovaná speváčka a akordeonistka Lucia, ktorá sa tento rok stala taktiež finalistkou súťaže v speve ľudovej piesne pod názvom O Zlatú guľôčku.

MergedImages.jpg

Maminy talentovanej Lucky sme sa opýtali, či ju na súťažiach sprevádza celá rodina: „Samozrejme, v prípade ľudových piesní ju aj doprevádzam na akordeóne, v prípade ruských má hudobný podklad, ktorý pre ňu, aj pre seba, pripravuje starší syn, za čo mu patrí veľká vďaka. Keďže obe deti majú spoločné záľuby, nemám inú možnosť, ako s nimi všade chodiť a plne ich v ich záľubách podporovať (aj nás to baví, samozrejme.) Niet krajší pocit, ako vidieť šťastie v očiach mojich detí, keď sú úspešné,“ priblížila mamina Jaroslava.

MergedImages2.jpg

Na našu otázku, aké súťaže ju v blízkej dobe ešte čakajú a aké sú jej nadchádzajúce plány do budúcnosti, nám odpovedala takto: „Keďže sa všetky každoročne opakujú, predpokladám, že tie isté. Len budem v staršej vekovej kategórii. Keďže som štvrtáčka v základne škole, žiadne iné plány nemám, akurát pokračovať v tom, čo ma baví a ako som už spomenula, mojím snom je získať Zlatého Slávika Slovenska 2023,“ uviedla mladá speváčka a akordeonistka Lucia Balážová.

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!

Ak máte vo svojom okolí nadaného športovca/športovkyňu, umelca/umelkyňu, o ktorej by sme sa mali dozvedieť, napíšte nám prostredníctvom nášho mailu redakcia@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Klaviristka Dominika Dorincová (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť