Nedeľa 05. 05. 2024 13:58:50 | Meniny má Lesia, Lesana

7 sakrálnych pamiatok v Žilinskom kraji, ktoré budete obdivovať

Sakrálna stavba vyjadruje umeleckú a duchovnú vyspelosť kultúry. Je určená výhradne pre náboženské alebo rituálne úkony, ktoré sa v nej môžu vykonávať. Na Slovensku ich máme niekoľko, no my sme sa zamerali na tie v Žilinskom kraji. FOTO: Instagram/fotografieslovenska

Radka Kostánová|29. august 2022|17:31:28


Súvisiaci článok
5 krásnych jaskýň v Žilinskom kraji, v ktorých sa môžete schladiť
Čítajte viac >

Existuje niekoľko typov sakrálnych stavieb, ktoré boli postavené primárne na uctievanie Boha. Napríklad kostoly, kaplnky, katedrály, baziliky, kláštory, pútnické miesta a chrámy.

Artikulárny kostol Svätý kríž

V okrese Liptovský Mikuláš sa nachádza dedinka Svätý kríž, kde stojí krásny artikulárny evanjelický kostol. Radí sa k najväčším dreveným stavbám v Strednej Európe, čo jeho krásu ešte zdvojnásobuje. Ak by ste chceli kostol navštíviť, môžete tak urobiť od pondelka do nedele, v čase od 10:00 hod. do 16:30 hod..

Artikulárny kostol Svätý kríž.jpg FOTO: Facebook/AlphA Photography

Stredoveký kostolík sv. Štefana Kráľa

Aj v Žiline sa nachádza jeden kostolík, ktorý môžeme zaradiť do sakrálnej stavby. Je to Stredoveký kostolík sv. Štefana Kráľa, ktorý, podľa povesti, mal dať postaviť uhorský kráľ sv. Štefan na pamiatku bitky, ktorú mal vybojovať s vojskami poľského kráľa.

Pútnické miesto Živčáková

Neďaleko Turzovky sa nachádza Vrch Živčáková, ktorú mnohí poznajú ako pútnické miesto. Dostať sa k nemu môžete pomocou rôznych chodníčkov, počas ktorých budete vidieť veľa smrekových stromov. Od nepamäti chodia na Živčákovú pútnici, lebo je to miesto, ktoré je spojené so zjaveniami Panny Márie.

zivcakova.jpg FOTO: Facebook/Živčáková - Pútnické miesto

Kalvária Oščadnica

V obci Oščadnica sa nachádza výnimočná kalvária, ktorá bola postavená veriacimi ako prejav vďaky za to, že počas druhej svetovej vojny nikto z obyvateľov nepadol a obec zostala bez väčších problémov. Nájdete ju priamo v centre Oščadnice, preto sa nemusíte báť, že by ste cestou ku nej zablúdili. Vedie ku nej nenáročná trasa po lese v chládku.

Drevený artikulárny kostol Leštiny

Národnou kultúrnou pamiatkou je aj evanjelický kostol v obci Leštiny. Príjemne vás prekvapí hlavne interiér kostola, ktorý je na naše končiny bohato zdobený. Kvetinové maľby si vás úplne získajú a keď raz vstúpite do tohto kostola, budete tam chcieť priviesť každého, koho poznáte.

Drevený artikulárny kostol Leštiny.jpg FOTO: Facebook/Zaujímavosti zo sveta na každý deň

Kalvária v Terchovej

Terchovú najviac preslávil Jánošík a Jánošíkove diery. Avšak, nenachádza sa v nej len to. Môžete v nej nájsť aj netradičnú kalváriu, z ktorej sa stalo pútnické miesto. Cesta ku nej je vybudovaná zo skla a kameňa, ktorý bol vyťažený dávno v minulosti.

Gotický drevený kostol

Ďalšia sakrálna pamiatka sa nachádza v Tvrdošíne. Tento drevený kostol je od roku 2008 zapísaný v zozname Svetového dedičstva UNESCO. Pokiaľ by ste sa chceli do kostola pozrieť, môžete tak urobiť do 11.09.2022 v časoch od 10:00 hod. do 16:00 hod.. Na prehliadke kostola si určite všimnite jeho krásne maľby a obrazy apoštolov.

Gotický drevený kostol.jpg FOTO: Facebook/Unesco- Drevený gotický kostol Tvrdošín


Súvisiaci článok
7 najkrajších hojdačiek v prírode, ktoré nájdete v Žilinskom kraji
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť