Piatok 03. 05. 2024 07:55:05 | Meniny má Galina, Timea

100 stavieb Žilinského kraja: Obchodný dom Hustý na Národnej ulici v Žiline (FOTOGALÉRIA)

Vedeli ste, že v roku 1912 postavila rodina Artura Lombardiniho, brata žilinského spisovateľa a historika Alexandra Lombardiniho, secesný jednoposchodový dom, ktorý patril k najkrajším secesným stavbám v meste? V roku 1946 bola budova podľa historikov asanovaná novým majiteľom Ladislavom Hustým, ktorý mal firmu na výrobu dámskych a dievčenských odevov a kabátov. Foto: TIK mesta Žilina

Juliana Krčulová|26. august 2022|15:00:00


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Administratívna budova Drevoúnie v Žiline (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Historici Jozef Moravčík a Peter Štanský sa pre Turistickú informačnú kanceláriu Mesta Žilina o Obchodnom dome Hustý na Národnej ulici v Žiline vyjadrili takto:

Matúš Dulla.jpg Foto: Matúš Dulla

„V roku 1912 postavila rodina Artura Lombardiniho – brata známeho žilinského spisovateľa a historika Alexandra Lombardiniho – secesný jednoposchodový dom, ktorý patril k najkrajším secesným stavbám v meste. V roku 1938 bývalo v dome štrnásť ľudí. V roku 1946 bola budova z roku 1912 asanovaná novým majiteľom Ladislavom Hustým, ktorý mal firmu na výrobu dámskych a dievčenských odevov a kabátov. Jeho predajňa pod názvom EVA bola najprv v budove v strede dnešného Hlinkovho námestia, po roku 1944 v bývalom hoteli Astória,“ uviedli pre TIK mesta Žilina známi odborníci a ďalej o budove pokračovali:

JF.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

TIK 2.jpg Foto: TIK mesta Žilina

„V roku 1946 kúpil Lombardiniovský dom, dal ho asanovať a na jeho mieste postavil v roku 1947 štvorpodlažný obchodný dom, ktorý projektoval Michal Maximilián Scheer v spolupráci s Ponechalom. Funkcionalistickú budovu stavala firma Karola Lampela. Budova mala betónový skelet vyplnený tehlovým murivom, stropy boli monolitické železobetónové s rovnou strechou. Vstup do objektu zvýrazňujú veľkoplošné výkladné skrine. Pre fasádu bolo charakteristické striedanie pásov keramického obkladu a kovových priebežných okien,“ priblížil Moravčík a Štanský.

Obchodný dom Hustý prešiel podľa nich po znárodnení 1. januára 1948 do f. Odevy Trenčín a od júla 1949 do f. Makyta Púchov.

Makyta.jpg Foto: WWW makyta.sk

„Obchodný dom po zoštátnení zmenil názov na Odevy, po roku 1950 to už bol obchodný dom Eva, neskôr premenovaný na Jánošík, potom Otex- obchod s odevmi a Makyta. V roku 1990 prízemie slúžilo ako predajňa Otexu, na prvom poschodí bolo učňovské stredisko Makyty – dielne, kancelárie a jedáleň, druhé a tretie poschodie slúžilo ako slobodáreň s tridsiatimi izbami. Po roku 1990 sa uskutočnilo neúspešné reštitučné konanie a firma Makyta Púchov začala na jar roku 2001 veľmi nákladnú rekonštrukciu (stála viac ako päťdesiat miliónov Slovenský korún) jednej z najkrajších funkcionalistických stavieb v meste a už na jeseň toho istého roku tu Makyta otvorila svoj prvý obchodný dom,“ vyjadrili sa odborníci na internetovej stránke TIK mesta Žilina.

JF 2.jpg Foto: WWW zilina-gallery.sk

Archív Oddelenia architektúry HÚ SAV.jpg Foto: Archív Oddelenia architektúry HÚ SAV


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Synagóga Bytča (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť