Piatok 19. 04. 2024 06:05:16 | Meniny má Jela

Talenty Žilinského kraja: Volejbalistky Rebecca Pernicová a Veronika Baránková (FOTO + VIDEO)

Jedenásťročná Rebecca Pernicová spolu so svojou trinásťročnou spoluhráčkou z OŠK Lietavská Lúčka, Veronikou Baránkovou, sa volejbalu začali venovať ešte len pred dvoma rokmi. Ako v našom rozhovore uviedli, pred volejbalom okúsili aj iné druhy športov, ako napríklad plávanie, gymnastiku, či atletiku, avšak žiaden z nich im neučaroval tak ako volejbal. V piatok 12. augusta 2022, spoločne so svojím dievčenským tímom a trénerom Júliusom Garanom, odštartovali novú sezónu, v ktorej sa popasujú so súperkami nielen zo Žilinského kraja. Foto a video: Juliana Krčulová, SP 21

Juliana Krčulová|27. august 2022|12:00:01


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Speváčka a klaviristka Ela Mičundová (FOTO + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

„Dobrý deň, volám sa Rebecca Pernicová a mám jedenásť rokov. Bývam v Lietavskej Lúčke, kam chodím aj na základnú školu a teraz pôjdem do šiesteho ročníka,“ predstavila sa našej redakcii talentovaná volejbalistka Rebecca Pernicová, ktorú doplnila jej spoluhráčka Veronika: „Volám sa Veronika Baránková, mám trinásť rokov, nastupujem do ôsmej triedy na ZŠ Lietavská Lúčka, kde i bývam.“

DSC_0003.jpg

„Volejbalu sa venujem od svojich jedenástich rokov a odvtedy aj pôsobím v OŠK Lietavská Lúčka. K volejbalu ma priviedla maminina kamarátka, ktorá sa pozná a spolupracuje s našim trénerom, pánom Garanom,“ prezradila našej redakcii staršia Veronika. Rebecca sa volejbalu začala venovať ako deväťročná: „K volejbalu ma priviedol hlavne môj otec, ktorý hrával volejbal. Odvtedy stále pôsobím len v OŠK Lietavská Lúčka,“ dodala Rebecca.

DSC_0087.jpg

Talentované športovkyne z Lietavskej Lúčky pred svojím nástupom do obecného športového klubu vyskúšali aj rôzne iné druhy športov, ako napríklad atletiku, plávanie a gymnastiku, ale ako nám v rozhovore prezradila Veronika, žiaden šport ich nenadchol tak ako volejbal. Našu redakciu zaujímalo, ako prebieha ich tréning, ako často trénujú a na čo sa na svojich tréningoch zameriavajú:

DSC_0045.jpg

„Tréningy mávame tri až štyrikrát do týždňa. Pondelky, stredy, niekedy štvrtky a piatky. Týždeň dozadu sme mávali dvojfázové tréningy, teraz mávame už len jednofázové. Na dvojfázových tréningoch sme sa zameriavali na kondičku a teraz, keď máme jednofázové, sa zameriavame na techniku. Pred každým tréningom mávame rozcvičku, ktorá pozostáva z krátkych a dlhých šprintov, skippingu, predkopávania, zakopávania a vo výskokoch na blok. Po rozcvičke nasleduje tréning a na tréningu sa venujeme hlavne smečom, podaniam, podaniam z výskoku a hre vo dvojiciach,“ priblížili talentované volejbalistky z OŠK Lietavská Lúčka.

DSC_0077.jpg

Rebecca s Veronikou nám ďalej v rozhovore prezradili, že v piatok 12. augusta 2022 odštartovali so svojím tímom novú sezónu.

„Začíname hrať súťažné zápasy, v ktorých nastúpime proti Martinu, Ružomberku, Liptovskému Mikulášu, Dolnému Kubínu, Liptovskému Hrádku, ale zabojujeme aj proti Prievidzi a Považskej Bystrici,“ upresnila staršia z dvojice volejbalistiek, Veronika, ktorá by aj po prechode na strednú školu chcela vo volejbale ďalej pokračovať a dosahovať čo najlepšie výsledky, ktoré by jej priniesli účasť v niektorej z mládežníckej alebo dospelej reprezentácii.

DSC_0069.jpg

Mladšia Rebecca na záver nášho rozhovoru uviedla, že ich družstvo OŠK Lietavská Lúčka vo veľkom podporujú nielen rodičia: „Vo veľkom nás podporujú naši rodičia, naša obec aj naša škola, a za to sme im veľmi vďačné,“ uzavrela pre našu redakciu jedenásťročná Rebecca.

Volejbalový klub OŠK Lietavská Lúčka funguje od roku 2020 a vznikol s úmyslom podporiť mládežnícke družstvá, no najmä s hlavnou myšlienkou založenie dievčenského volejbalového oddielu aj v obci Lietavská Lúčka. Viac nám o obecnom športovom klube prezradil jeho predseda a zároveň tréner, Július Garan:

„Na prvé spoločné stretnutie v Lietavskej Lúčke prišlo až dvadsaťpäť dievčat, čo už vtedy značilo slušnú kapacitu detí aj v našej obci. Na začiatku sme, samozrejme, riešili problémy typu – kde budeme trénovať, ako budeme trénovať – v tomto prípade nám základná škola vyšla v ústrety a vyhradila nám určité hodiny, no a pomaly sme sa pripravovali na to, že bude súťaž. Do súťaže nám však vošiel covid, takže sme sa museli trošku pribrzdiť, no a šesť mesiacov sme v podstate nerobili nič. Veľmi málo sme sa schádzali, pričom niečo sme odtrénovali vonku vo voľnej prírode, no a prišla ďalšia sezóna 2021/2022, kde sme už boli konsolidovaní, už sme mali ten tím taký poskladaný, že mohli dievčatá hrať na ihrisku s tým, že keď sme ich dali dohromady, už sme absolvovali aj štyri turnaje vo Zvolene, kde sme síce hrali s takými striedavými výsledkami, no na druhej strane sme si oťukli aj súperov a aj dievčatá dostali väčší priestor na vzájomné spoznávanie sa,“ uviedol pre našu redakciu tréner a predseda OŠK Lietavská Lúčka, Július Garan a ďalej pokračoval:

6.jpg Foto: OŠK Lietavská Lúčka

„V novej sezóne, ktorej zápasy začínajú začiatkom októbra, sme postavili veľmi slušný výber až tridsiatich dievčat, ktorý je zložený, dalo by sa povedať, z celého regiónu – Lietava, Lietavská Svinná, Porúbka, Lietavská Lúčka, Bytčica. Tridsať dievčat je rozdelených do troch skupín – prípravka, mladšie žiačky a staršie žiačky. Nemôžeme sa rovnať mestským aglomerátom, kde je tých detí pomerne viac, ale na druhej strane si myslím, že na to, že sme obec s 1 800 obyvateľmi, je to veľmi slušné číslo. Rovnako som toho názoru, že veľa talentov, ktoré sa u nás ukáže, bude mať neskôr možnosť pokračovať vo svojom zdokonaľovaní sa aj v kvalitnejších kluboch,“ uzavrel pre SP21 Július Garan z OŠK Lietavská Lúčka.

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť