Pondelok 20. 05. 2024 03:43:13 | Meniny má Bernard

OZ Kysucké labky vyhlásilo STOP stav! Ďalšie vyhodené mačiatka už prijať nedokážu

Občianske združenie Kysucké labky, ktoré pomáha mačkám bez domova v Kysuckom Novom Meste, hlási plné stavy. Dočasné umiestnenia mačiek u dobrovoľníkov sú plné, adopcie stoja a rovnako evidujú aj znížený záujem o mačky zo strany verejnosti. Situácia je tento rok podľa ich slov neúnosná. Foto: ilustračné / Aleksandr Nadyojin na Pexels.com

Juliana Krčulová|17. august 2022|09:26:26


Súvisiaci článok
Nehoda tridsaťjedenročného lesného robotníka nad obcou Turček sa, žiaľ, skončila tragicky
Čítajte viac >

Nezisková organizácia OZ Kysucké labky, ktorá pomáha mačkám bez domova v Kysuckom Novom Meste, na svojom facebookovom profile ohlásila plné stavy. Situácia je podľa ich slov v tomto roku neúnosná, avšak pravý dôvod aktuálnej situácie im nie je známy.

„Prosíme, nekontaktujte nás ohľadom vyhodených mačiatok. Nedokážeme ich prevziať. Dočasky máme plné, adopcie stoja, záujem o mačičky minimálny. Situácia je tento rok neúnosná. Môžeme polemizovať, čím to je. Faktom je, že adoptovať tento rok mača alebo dospelú mačku je veľmi ťažké. Mačiek a mačiatok je veľa, záujemcov málo,“ priblížilo OZ Kysucké labky vo svojom príspevku.

Nezisková organizácia sa obracia na širokú verejnosť s odkazom, že ak nájdete mačku alebo mača, je to len vo vašich rukách, aký bude jeho ďalší osud.

pexels-francesco-ungaro-96428 (1).jpg Foto: ilustračné / Francesco Ungaro na Pexels.com

„Vieme pomôcť s veterinou, kastráciou, miesto však vyčarovať nevieme. Väčšina ľudí si, žiaľ, stále neuvedomuje, niektorí nechcú uvedomiť, základnú matematiku. Mačky majú tendenciu sa rozmnožovať oveľa rýchlejšie ako ľudia, respektíve ľudia, ktorí sú ochotní si ich osvojiť a poskytnúť im domov. Ak si prevažná väčšina ľudí svoju vlastnú mačku alebo mačky vo svojom okolí nevykastruje, je prevažná väčšina mačiatok odsúdených na živorenie alebo smrť, lebo sa pre ne nenájde človek, ktorý by sa o ne staral. Tak to je,“ priblížilo občianske združenie aktuálnu situáciu.

OZ Kysucké labky je toho názoru, že z mačiek domácich, ktoré prežijú bez domova, sa tak stávajú mačky ferálne (pozn. redakcie: potomkovia domácich mačiek, ktoré kedysi vyhodil človek a naučili sa žiť na vlastnú päsť), ktoré je problém kastrovať, lebo sa stanú veľmi plaché.

„V záujme milovníkov aj nemilovníkov mačiek KASTRUJTE !!!! Kastrácia v súčasnosti jediné možné riešenie regulovania populácie mačiek v spoločnosti. Usmrtenie mačky, mačaťa alebo jeho opustenie je bezcitné a považované za týranie aj podľa zákona o ochrane zvierat. Momentálne uvažujeme, ako robiť osvetu v našom meste i v okolitých obciach aj iným spôsobom ako cez sociálne siete. Ak máte nápad, napíšte nám prosím. Bez osvety sa žiaľ nepohneme ďalej,“ uviedlo občianske združenie, ktoré s prípadnými nápadmi ako šíriť osvetu môžete kontaktovať na sociálnej sieti.


Súvisiaci článok
Spoluorganizátorka Ride Fest Čadca: Je to pilotný projekt. Veríme, že bude mať pokračovanie (ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť