Sobota 20. 04. 2024 14:03:49 | Meniny má Marcel

Žilinka kritizuje prokurátorku na Orave: Trest nezodpovedal okolnostiam, keďže išlo o dlhodobé zneužívanie maloletej kňazom

Okresná prokuratúra v Dolnom Kubíne nesprávne kvalifikovala prípad zneužívania kňazom, čím údajný páchateľ dostal nižší trest. Tvrdí to vo videu na sociálnej sieti generálny prokurátor Maroš Žilinka. Postup prokurátorov nariadil preveriť a vyvodiť personálnu zodpovednosť. FOTO: Facebook Maroš Žilinka

Michal Filek|16. august 2022|15:19:44

Ide o prípad Františka Ondreka, ktorý, podľa rozsudku, zneužíval maloleté dievča. S prokurátorkou Okresnej prokuratúry v Dolnom Kubíne uzavrel páchateľ dohodu o vine a treste, na základe ktorej mu súd udelil trojročnú podmienku.

Podľa Žilinku prokurátorka nekonala v súlade so zákonom.

„Trest nezodpovedal okolnostiam prípadu, keďže išlo o dlhodobé zneužívanie maloletej jej učiteľom a kňazom,“ uviedol vo videu generálny prokurátor.

A pokračuje: „Námestníčka okresnej prokuratúry postupom pri výkone dozoru nad dodržiavaním zákonnosti v prípravnom konaní nezabezpečila náležité zistenie skutkového stavu veci, získané dôkazy nesprávne vyhodnotila a aj v dôsledku toho nesprávne a neúplne právne kvalifikovala skutok.”

Páchateľ tak dostal nižší trest.

„Zistené reťazenie pochybení v danom prípade je takého charakteru, že ho nie je možné tolerovať a bude mať personálnu konzekvenciu,” pokračuje Žilinka, ktorý zároveň nariadil Krajskému prokurátorovi v Žiline prijať opatrenia, aby sa predišlo podobnej situácii.

Rovnako tiež nariadil previerku postupov prokurátorov v pôsobnosti Krajskej prokuratúry Žilina v konaniach o dohodách o vine a treste.


Súvisiaci článok
Kysučan Dávid Kúrňava dostal za extrémizmus 20 mesiacov za mrežami
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť