Piatok 26. 04. 2024 02:22:46 | Meniny má Jaroslava

Guzi: Po odkrytí časti mosta v K. Lieskovci boli zistené zmeny projektu voči skutočnosti

Informovali sme vás, že oprava mosta v Kysuckom Lieskovci by sa mala rozbehnúť na budúci týždeň. Takouto informáciou disponuje predseda komisie dopravy ŽSK Matej Fabšík. Hovorca SSC Martin Guzi nám v odpovedi na naše otázky ozrejmil, prečo rekonštrukcia na mesiac zastala a či ju zhotoviteľ stihne dokončiť v plánovanom termíne. Teda do zimy. FOTO: Facebook Igor Janckulík

Michal Filek|16. august 2022|14:42:42

Podpredseda župy Igor Janckulík kritizoval Slovenskú správu ciest za prístup k rekonštrukcii mosta.

Opravy a rekonštrukcie mostov sú dlhodobou prioritou SSC, tvrdí Guzi. Stav mostov sa zhoršuje, pretože štát desaťročia investoval minimum peňazí do ich opravy a údržby. SSC v rámci dostupných zdrojov prioritne pripravuje rekonštrukcie kritických mostov.

„Pokiaľ ide o most v Kysuckom Lieskovci, po odstránení vozovky a odkopaní prechodovej oblasti mostu boli zistené rozdiely skutočnosti voči predpokladu projektovej dokumentácie. Preto je potrebné pristúpiť k zmene riešenia prechodovej oblasti. Autorský dozor navrhol zmenu voči projektovej dokumentácii detailu ukončenia spriahajúcej dosky za oporami a detailu riešenia prechodovej oblasti,“ uviedol Guzi pre SP 21.

Na základe zmeneného riešenia prechodovej oblasti mostu zhotoviteľ podá návrh na Zmenu s cenovým dopadom.

„Zhotoviteľ stavby sa meniť nebude. Navýšenie ceny bude známe po odsúhlasení navrhnutých zmien stavebných riešení. SSC sa snaží so zhotoviteľom dohodnúť, aby zmeny nemali vplyv na harmonogram prác a termín ukončenia stavby.“

Dlhodobý nedostatok finančných prostriedkov na stavebnú údržbu mostov, pokiaľ sú vo vyhovujúcom stave spôsobil, že za posledných desať rokov sa stav mostov v nevyhovujúcom stave na cestách I. triedy strojnásobil. SSC na zvrátenie kritického stavu potrebuje ročne približne 30 miliónov eur určených výhradne na rekonštrukcie a opravy mostov a to počas nasledujúcich desiatich rokov. Zároveň sa musia navýšiť peniaze na bežnú údržbu.


Súvisiaci článok
Oprava mosta v Kysuckom Lieskovci bude pokračovať už na budúci týždeň. Most v Radoli naštartujú do dvoch týždňov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť