Sobota 20. 04. 2024 03:30:00 | Meniny má Marcel

Dvoch turistov pri náhlej zmene počasia zasiahol blesk. Jeden z nich priamy kontakt, žiaľ, neprežil (FOTOGALÉRIA)

V pondelok 15. augusta 2022 v poobedňajších hodinách prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc z modro-značeného turistického chodníka pod Kriváňom vo Vysokých Tatrách. Foto: Horská záchranná služba

Juliana Krčulová|16. august 2022|10:53:17


Súvisiaci článok
Neznámy páchateľ spôsobil na Vlčincoch škodovú udalosť a z miesta nehody okamžite ušiel
Čítajte viac >

Horskí záchranári na svojej internetovej stránke približujú, že včera v poobedňajších hodinách bola Horská záchranná služba požiadaná o pomoc z modro-značeného turistického chodníka pod Kriváňom vo Vysokých Tatrách. Podľa slov horských záchranárov boli pri náhlej zmene počasia dvaja turisti zasiahnutí bleskom.

„Podmienky v horách umožnili nasadenie leteckej techniky, preto bola o súčinnosť ku zásahu požiadaná posádka VZZS aj Letka MV SR. Leteckí záchranári ihneď po oznámení udalosti leteli do oblasti s horským záchranárom na palube, po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti bola jedna zranená osoba posádkou VZZS transportovaná do nemocnice v Poprade. Po páde spôsobenom tlakovou vlnou utrpel poľský turista vážne poranenia hlavy a necítil si končatiny,“ popisuje HZS na svojej internetovej stránke a dodáva, že druhý turista, ktorého blesk zasiahol priamo, utrpel poranenia nezlučiteľné so životom a prítomná lekárka, žiaľ, skonštatovala smrť.

1-1.jpg

„Horskí záchranári v teréne následne nabalili telesné pozostatky nebohého tridsaťtriročného muža z Poľska, ktoré boli v súčinnosti s Letkou MV SR transportované na Štrbské pleso. Odtiaľ boli záchranármi HZS terénnym vozidlom dopravené do Starého Smokovca, kde boli odovzdané príslušníkom PZ SR a obhliadajúcemu lekárovi,“ ozrejmili horskí záchranári.

Horská záchranná služba upozorňuje turistov, aby si pred zvolenou túrou, respektíve v oblasti, kde je cieľ ich túry, pozreli vývoj počasia. V horách sa počas letných mesiacov výrazne zvyšuje búrková činnosť.

2-1.jpg

„Návštevníkom horských oblastí odporúčame, aby na túry nastupovali v skorých ranných hodinách, a aby sa pri prognóze búrkovej činnosti vyhýbali exponovaným trasám, z ktorých nemajú kam ujsť,“ uzavrela HZS na svojej internetovej stránke.


Súvisiaci článok
Žilinskí mestskí policajti zachránili život mužovi, u ktorého došlo k náhlej zástave srdca
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť