Štvrtok 25. 04. 2024 08:21:25 | Meniny má Marek

„To sa nedá vydržať.“ Z kontajnerov na kuchynský odpad sa šíri neznesiteľný zápach

„Voľby sa blížia, to je v Martine cítiť až príliš, žiaľ, aj to, že ľudia nie sú pre vedenie mesta na prvom mieste,“ hovorí Martinčan Zdeno. Radnici obyvatelia vyčítajú, že sa zaujíma iba o investície, na ktorých sa dá robiť predvolebná kampaň a mnohé potreby ľudí sú vraj v úzadí. „BRKO nám znepríjemňuje život, ale nikto nám s tým nechce pomôcť,“ dodáva Zdeno. (BRKO- biologicky rozložiteľný kuchynský odpad - poznámka redakcie) FOTO: autorka

D U|10. august 2022|12:00:07


Súvisiaci článok
Na splnenie odvážnej výzvy zostávajú firme dva mesiace
Čítajte viac >

Martinčanov už pár týždňov trápi silný neznesiteľný zápach z kontajnerov na kuchynský odpad. Hoci sa snažia separovať, „odmenou“ im je práve zápach, ktorý sa šíri široko ďaleko, najmä počas horúcich dní.

„Neznesiteľný je zápach z hnedých kontajnerov na kuchynský odpad v Martine. Toto sa nedá vydržať. To nielen že keď idete okolo neho, ale aj niekoľko metrov od neho. Veď toto nie je normálne, aby v 21.storočí sa takto separovalo, aby neboli nejaké sáčky na to, do ktorých každý svoj odpad uzatvorí. Prečo na nás ľudí a na kvalitu života v tomto meste nikto nehľadí. Chcú, aby sme separovali, áno, veď s tým súhlasíme, ale nech aj nám v tom nejako pomôžu,“ hovorí Martinčanka Milada.

Na otázky vedeniu mesta, ako by vedelo svojim obyvateľom v tejto situácii pomôcť, sme však v pondelok dostali na redakčný mail zaujímavú odpoveď: „Vážená pani Štefková, doporučujeme, kandidujte znova na pozíciu primátora a vyriešte tento problém, s pozdravom,“ napísala Jana Kopecká, hovorkyňa mesta Martin.

„Ak mesto odpovedá takýmto spôsobom občanom a aj novinárom, niečo nie je v poriadku. Takýto postoj voči svojim voličom je neakceptovateľný a nesmie sa už v budúcnosti opakovať. Zákazy prenosov zo zastupiteľstva, arogantné správanie sa k novinárskej obci a v neposlednom rade absolútne zavádzanie občanov o opravách v meste, či o výstavbe nájomných bytov, ktoré ani jedno nie je v réžii mesta a nemá s tým mesto vôbec nič spoločné, tak to je obraz mentálneho nastavenia vedenia mesta. Toto nemôže verejnosť tolerovať,“ hovorí Michal Uherčík, poslanec MsZ v Martine.

2.jpg

Na druhý deň, v utorok 9. 8. 2022, však radnica na svojom webe zverejnila túto informáciu: „Dobrá správa pre Martin! Po mesiacoch vyjednávania spoločnosti Brantner Fatra, s.r.o. a vedenia mesta s odberateľmi a spracovávateľmi kuchynského odpadu, došlo k dohode o forme zberu kuchynského odpadu. Od dnešného dňa je možné kuchynský odpad zberať do kompostovateľných vreciek a tieto následne zaviazané vložiť do kontajnerov označených "kuchynský odpad". Veríme, že konečne dôjde ku odstráneniu zápachov z kontajnerov kuchynského odpadu.“

Povedali sme si, super. A začali sme pátrať po sáčkoch, do ktorých od utorka, podľa informácie vedenia mesta, zbierajú Martinčania BRKO. No sáčkov nikde. Radnica bližšie informácie o novinkách v separovaní podať nechce a nás odporučila na Brantner Fatra s.r.o. No spoločnosť mlčí, hoci na jej čele stojí dlhoročný mestský poslanec Peter Kašuba, a o novinkách by mal mať najlepšie informácie. Nič však o nich nevedia ani iní poslanci. Na riešení situácie im však záleží a mestom prezentovaná forma by mohla byť účinná.

„Je potrebné, aby radnica vyrokovala možnosť vyhadzovať kuchynský odpad v eko-sáčkoch. To zabráni zápachu a nebude to lákať potkany. Ja som od mesta dostal odpoveď, že to možné nie je, no myslím si, že v dnešnej dobe, keď máme možnosti, že sáčky sú rozložiteľné, tak to možné je. A samozrejme, pred bytové domy je potrebné umiestniť menšie nádoby, aby sa pre pár šupiek z banánov, napríklad, nemusela zakaždým tá veľká nádoba umývať,“ hovorí Martin Kalnický, poslanec MsZ v Martine.

3.jpg

Riešenie niekoľkomesačného problému Martinčanov je pritom celý čas blízko. Priamo v Martine sídli spoločnosť Menubox, ktorá má v problematike triedenia odpadu znalosti na vysokej úrovni a pomôcť chcela aj martinskej samospráve. Generálny riaditeľ spoločnosti absolvoval školenie priamo vo švajčiarskom kantóne Ženeva, v regióne, v ktorom majú so separovaním odpadu dlhoročné skúsenosti.

„Zúčastnili sme sa rokovaniach s vedením firmy Brantner a my sme odporúčali spoluprácu s vedením mesta na spoločnej informačnej kampani pre občanov o správnom separovaní a odovzdávaní kuchynského odpadu. Ponúkli sme možnosti zabezpečiť od našich švajčiarskych partnerov do každej domácnosti špeciálny kôš, ktorý je malý a spratný, dobre vetrateľný a kompostovateľné vrecká na to určené. Takto by to občania nášho mesta mohli bez zápachu skladovať doma v kuchyni a uzatvorený obal s odpadom by vynášali von do nádob na to určených. Skúsenosti nepustia a tam, kde toto aplikovali tieto problémy nemajú,“ vysvetľuje Peter Chovančík, generálny riaditeľ Menubox s.r.o.

Na možné problémy pritom spoločnosť upozorňovala ešte v čase, keď sa v Martine separovanie kuchynského odpadu iba pripravovalo. „Naša firma ponúkala ešte pred realizáciou tohto projektu riešenia, pretože sme tento stav predpokladali a upozorňovali sme kompetentných z firmy na triedenie a zber odpadov a náš generálny riaditeľ sa stretol s viacerými poslancami mesta kvôli osvete. My sme navrhovali koše na to určené s bio vreckami, presne preto, aby sa zabránilo problémom, ako je zápach, hlodavce, či hmyz. Tak ako aj v iných mestách sa mohla uskutočniť verejná súťaž na dodávateľa týchto technológií a problém by bol vyriešený. Nám bolo neskôr vysvetlené, že pre terajší stav bez odpadových vreciek sa rozhodli z dôvodu, že likvidátor odpadu nemá technológiu na likvidáciu týchto kompostovateľných vreciek a preto sme to ďalej v našom meste neriešili,“ hovorí Jana Chovančík Lechanová, konateľka Menubox s.r.o.

Keďže zo strany mesta a spoločnosti Brantner Fatra záujem nebol, zápach z kontajnerov Martinčanov trápi celé mesiace. „Komunikoval som so zahraničnými firmami, ktoré majú na tieto naše problémy riešenia. Jedine čo mi je ľúto, že súčasný primátor Danko si neosvojil môj návrh, aby sme na mestskom úrade zriadili odborný tím, ktorý by prinášal riešenia v oblasti životného prostredia, zelene a odpadového hospodárstva,“ hovorí Stanislav Thomka, poslanec MsZ v Martine.

brko.jpg

Riešenie situácie musí byť, podľa niektorých martinských poslancov, radikálne. „Základným predpokladom je eliminovanie drvivej väčšiny nevýhodných zmlúv so spoločnosťou Brantner Fatra, ktoré končia k 31. 7. 2023 a prechod týchto služieb pod Mestský komunálny podnik. Je ekonomickou samovraždou pre mesto naďalej ponechať spoločnosť Brantner Fatra vykonávať komunálne služby pre mesto Martin. Mesto si musí túto starostlivosť vziať naspäť pod svoje plecia, nakoľko stav zelene, riešenie odpadu a riešenie podnetov je dnes na katastrofálnej úrovni,“ hovorí Michal Uherčík, poslanec MsZ v Martine.

K novinke separovania do rozložiteľných sáčkov, o ktorej mesto nepodalo bližšie informácie, sa redakcii SP21 spoločnosť Brantner Fatra zatiaľ nevyjadrila. Obyvatelia si myslia, že vypustená strohá informácia je iba predvolebným ťahom vedenia mesta.

„Ja neverím, že vôbec rokovali mesiace o niečom. Myslím, že narýchlo vydali informáciu o sáčkoch na BRKO, ale kde ich nájdeme a kde ich teda budú s odpadom likvidovať? Podľa mňa je to všetko iba predvolebná kampaň a na nás ľudí sa tu kašle,“ hovorí dôchodca Pavol a jeho suseda Jana sa pridáva: „V Martine je to tak, robí sa iba pred voľbami, tento rok rýchlo stavajú domovy pre dôchodcov, opravujú cesty. No veď aspoň teraz. Nepáči sa mi, že mesto sa prezentuje na súkromných investíciách, ako na výstavbe nájomných bytov minulý týždeň. Veď my vieme, že to nestavia mesto, robili si na tom niektorí iba kampaň.“


Súvisiaci článok
Vyhnite sa nepríjemnému suveníru z pobytu v prírode. Kliešťová sezóna je v plnom prúde
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť