Streda 24. 04. 2024 15:06:13 | Meniny má Juraj

Winefest, Dračie dni, aj letné kino: Na aký kultúrny program sa môžete tešiť tento týždeň?

Druhý augustový týždeň je nabitý kultúrnym programom pre deti. Ako by aj nie, prázdniny sa blížia ku koncu, preto si musia posledné týždne užiť naplno. Dospelí však nebudú o nič ukrátení, v sobotu ich čaká populárny Winefest. A čo cez týždeň? Poďte si prečítať. ILUSTRAČNÉ FOTO: Matheus Viana na Pexels.com

Radka Kostánová|8. august 2022|11:01:00


Súvisiaci článok
Už budúcu sobotu sa môžu Žilinčania tešiť na festival vína v historickom centre mesta
Čítajte viac >

Čítanie v záhrade: Bláznivé dobrodružstvá Holuba Ernesta, 08.08.2022 o 10:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

Pondelok otvorí Čítanie v záhrade. Minulý týždeň ste mali možnosť spoznať Kláru, tentokrát to bude Holub Ernest. Slovenský herec Tomáš Krištof, ktorý účinkoval v mnohých divadlách, sa stal najnovšie aj spisovateľom. Vo svojej knižke Bláznivé dobrodružstvá Holuba Ernesta spoznáte rôzne krajiny a spolu s Ernestom sa vydáte na dlhú cestu za svojou rodinou. Príbeh v sebe ukrýva myšlienku, že skutočné priateľstvo je veľmi cenné. Vstup na toto podujatie je zadarmo.

Holub Ernest, Zdroj = Facebook:Rosenfeldov palác .jpg FOTO: Facebook/Rosenfeldov palác

Akcia pre deti: Klub u Knihuľky - Rozprávka o kozliatkach, 08.08.2022 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Ani v auguste nezanedbáva Krajská knižnica najmenšie deti. Už tento pondelok sa môžu tešiť na Klub u Knihuľky, v ktorom bude prebiehať čítanie o kozliatkach. Podujatie je vhodné pre všetky deti vo veku od 1 do 4, ktoré už vydržia na jednom mieste dlhšie, než jednu minútu.

Klub u Knihuľky, Zdroj = Krajská knižnica Žilina .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Workshop pre deti: Leto maľované, 08.08.2022 - 12.08.2022 o 10:00 hod. v Turčianskej galérii, Martin

Pamätáte si, ako sme vás na začiatku prázdnin pozvali na Leto maľované? Nie? Tak si to môžete teraz zopakovať. Druhý termín tvorivých dielní a aktivít pre deti je tu. Pre všetky deti od 6 rokov budú v Turčianskej galérií počas týždňa pripravené edukačné hry a aktivity v expozíciách Ateliér KOCÚR, maliarske techniky, vytváranie 3D objektov, tvorba v interiéri aj v exteriéri, ale aj inšpirácia aktuálnymi výstavami. Vstupné je 4,00 € na jeden deň.

Leto maľované, Zdroj = Turčianska galéria .jpg FOTO: Facebook/Turčianska galéria v Martine

Podujatie: Piknik v parku - poďme spolu do lesa, 09.08.2022 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Ďalší piknik v parku sa tiež uskutoční tento týždeň. Už v utorok sa môžu deti od 4 rokov zoznámiť s rastlinami a zvieratkami ktoré žijú v našej krajine a na v našich lesoch. Taktiež sa naučia, ako sa majú v lese správne správať a aké zvuky v ňom môžu očakávať. Keď prídete s vašimi deťmi, určite sa zabavíte aj vy.

Piknik v parku, Zdroj = Krajská knižnica Žilina .jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Workshop: Klub ručných prác, 09.08.2022 o 15:30 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Len pred začiatkom prázdnin vznikol Klub ručných prác a mal by si dať počas leta pauzu? Neexistuje. Pokračuje aj cez prázdniny, preto neváhajte a zúčastňujte sa na klubových stretnutiach každý utorok. Doneste si svoju rozpracovanú výšivku alebo začnite niečo nové a zapojte sa do konverzácie. Príjemne strávite čas a zoznámite sa s novými ľuďmi.

Tvorivá dielňa: Tvor ako starý majster, 09.08.2022 o 09:30 hod. v Liptovskej galérii P.M. Bohúňa, Liptovský Mikuláš

Taktiež môžete opäť prísť na tvorivú dielňu Tvor ako starý majster. Je inšpirovaná novou výstavou Pôvod maľby. Počas fungovania tvorivých dielní si budete môcť vyskúšať rôzne techniky maľby, kresby a vyskúšate aj niečo tvoriť a vyrábať maliarske potreby. Sú určené pre všetkých od veku 6 rokov. Môžete prísť na workshop buď o 09:30 alebo o 14:00 hod. Vstupné je 3,00 € pre každého.

Podujatie: Posedenie pri gramofóne, 09.08.2022 o 17:00 hod. pri fontáne Metamorfózy, Liptovský Mikuláš

Opäť ďalšie podujatie zo série Posedenie pri gramofóne. Tento týždeň si budete môcť vychutnať tie najkrajšie a najznámejšie pesničky od Pavla Hammela. Vstupné sa neplatí, preto si môžete prísť k fontáne oddýchnuť.

Workshop: Od sedimentu po objekt, 09.08.2022 o 17:00 hod. v Kultúrnom centre Diera do sveta, Liptovský Mikuláš

Kultúrne centrum Diera do sveta vás pozýva na ďalšie modelovanie z hliny. Prísť môže každý, aj ten, kto si o sebe nemyslí, že má na to talent. Na tomto workshope sa naučíte pracovať s hlinou hravou formou, aby ste s výsledkom boli spokojní. Workshop bude prebiehať pod vedením Evy Dudzíkovej, ktorá je z občianskeho združenia Stará škola. Vstupné stojí 3,00 €.

Letné kino: Erupcia lásky, 09.08.2022 o 20:30 hod. v Stanici Žilina - Záriečie

Letné kino tento týždeň môžete zažiť v Stanici Žilina - Záriečie. Film Erupcia lásky je romantický príbeh dvoch vulkanológov, ktorý vás zasiahne na miestach, o ktorých ste doteraz ani nepočuli. Keď sa naň rozhodnete ísť, majte na pamäti, že je v anglickom jazyku so slovenskými titulkami. Lístok stojí 5,00 €.

Erupcia lásky, Zdroj = Facebook:Stanica Žilina - Záriečie .jpg FOTO: Facebook/Stanica Žilina - Záriečie

Workshop: Leto v múzeu, 10.08.2022 o 10:00 hod. v Etnografickom múzeu, Martin

Ďalšia akcia z cyklu Leto v múzeu sa bude zaoberať drobnosťami z hliny. Vyskúšate si tak zručnosť pracovať s hlinou a možno si niečo pekné vyrobíte domov. Vstupné stojí pre dospelých 4,00 €, deti, študenti a seniori platia 2,00 € a deti do 6 rokov majú vstup zadarmo.

Pohyb: Leto s tancom, 10.08.2022 o 18:00 hod. v Štúdiu tanca a hudby Orientalico, Ružomberok

Hodina tanca vás v stredu naladí na pozitívnu vlnu, aby ste sa tešili na blížiaci sa koniec týždňa a víkend. Príďte si zatancovať, zasmiať sa, naučiť sa nové tanečné kroky a spoznať nových ľudí, ktorí tiež inklinujú k umeniu tanca a pohybu. Rozhodne zažijete skvelý večer, za ktorý zaplatíte len 5,00 €.

Podujatie: Nočná prehliadka, 10.08.2022 o 20:00 hod. na hrade Strečno

Tento týždeň môžete zažiť aj nočnú prehliadku hradu Strečno. V stredu večer sa určite potešíte divadelno-hravému predstaveniu Hej, partizán, vezmi ma so sebou!, ktoré sa bude odohrávať v priestoroch hradu. To však nebude to jediné, na čo sa môžete tešiť. Čaká vás toho oveľa viac, preto neváhajte a príďte.

Prehliadka hradu, Zdroj =  Facebook:Hrad Strečno - expozícia PMZA.jpg FOTO: Facebook/Hrad Strečno - expozícia PMZA

Akcia pre seniorov: Seniori programujú v knižnici - micro:bit gitara, 11.08.2022 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Ďalšia akcia je venovaná seniorom. Tento týždeň sa zamerajú v Krajskej knižnici na programovanie hudobného nástroja. Verili by ste tomu, že taký mikroprocesor micro:bit sa dá použiť aj ako hudobný nástroj? V knižnici všetkým starším ľuďom ukážu, ako na to. Seniori so sebou môžu zobrať aj vnúčatá vo veku od 7 do 12 rokov. Je však nutné sa prihlásiť dopredu na emailovej adrese.

Podujatie: Bibliorelax v knižnici, 11.08.2022 o 13:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

V poradí druhé relaxačné stretnutie pri knihe sa uskutoční už tento štvrtok. Stačí, aby ste si doniesli knihu alebo si vybrali niečo z knižnice a vychutnávali si oddych. S ďalšími návštevníkmi a organizátormi podujatia sa môžete rozprávať o spisovateľovi Antoine de Saint-Exupérym a započúvať sa do rozhlasovej hry o Malom princovi.

Bibliorelax, Zdroj = Krajská knižnica Žilina.jpg FOTO: Krajská knižnica Žilina

Koncert v záhrade: Musica Vista - Klezmer tunes, 11.08.2022 o 19:00 hod. v Rosenfeldovom paláci, Žilina

Celkom netradične sa vo štvrtok odohrá koncert Musica Vista - Klezmer tunes. Táto hudba v sebe zahŕňa rôzne zvuky z európskych a medzinárodných tradícií, vrátane židovskej, rómskej a východoeurópskej hudby. Koncert v Rosenfeldovom paláci bude v sebe spájať saxofón, husle, fagot, cimbal a klavír. Bude to zaujímavé a veríme, že ste počas leta nič podobné nezažili. Vstup na tento koncert stojí 3,00 € a mladiství so seniormi majú vstup zadarmo.

Koncert, Zdroj = Facebook:Rosenfeldov palác .jpg FOTO: Facebook/Rosenfeldov palác

Akcia: Chlieb a hry, 12.08.2022 o 18:00 hod. v kultúrno-komunitnom priestore Hory Doly, Liptovský Mikuláš

Kultúrny priestor Hory a Doly si pre vás pripravilo netradičné podujatie s názvom Chlieb a hry. Premiéru bude mať už 12. augusta, no každý mesiac dvanásteho sa môžete stretávať znovu a znovu. Ochutnáte chlieb z liptovskej pekárne a zahráte si spoločenské hry. Lístok stojí symbolické 3,00 €.

Chlieb a hry, Zdroj = Facebook:Hory Doly.jpg FOTO: Facebook/Hory Doly

Koncert: Street art music, 12.08.2022 o 19:00 hod. na Námestí osloboditeľov, Liptovský Mikuláš

V Liptovskom Mikuláši budete môcť tento týždeň zažiť aj krásnu letnú noc. V piatok budú ulice mesta patriť zábave, skvelým drinkom a káve, hudbe a mladým ľuďom. Ideálne podujatie, keď chcete vypustiť paru a myšlienky po celom týždni v práci.

Koncert: Puščaňa, 12.08.2022 o 20:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

Skvelá Zuzana Mojžišová vydala album s názvom Puščaňa. Album je výsledkom tvrdej driny a dobrej spolupráce s hudobnými talentmi ako sú Oskar Rózsa (basová gitara) – Andrej Šeban (gitara) – Martin Valihora (bicie), huslista Stano Palúch a Rasťo Andris („pištec“). Síce vyšiel už v roku 2019, zaslúži si vašu pozornosť aj teraz, lebo kvalitnej hudby, v ktorej je cítiť príbeh a emócie človeka, nie je veľa. Vstupné na koncert stojí 12,00 €.

Koncert: Fobia Kid, 12.08.2022 o 21:00 hod. v Ladovni, Bytča

Fobia Kid sa v Bytči predvedie so svojím novým albumom Strašidelný dom po ročnej pauze od vystupovania. Strašidelný dom predstavuje novú éru tvorby, ktorá sa vám na prvé počutie nemusí zapáčiť, ale neskôr si ju zamilujete. Lístok stojí v predpredaji 8,00 € a na mieste 10,00 € na osobu.

Fobia Kid, Zdroj = Facebok:KC Hviezdne noci.jpg FOTO: Facebook/KC Hviezdne noci

Festival: Dračie dni, 13.08.2022 - 14.08.2022 o 10:00 hod. v Budatínskom hrade

Čarovný festival pre celú rodinu. Aj tak by sa dali nazvať Dračie dni, ktoré sa už tento víkend uskutočnia v areáli Budatínu. Celý program na víkend nájdete na oficiálnej stránke podujatia, ale tešiť sa môžete na hradné hry, divadelné predstavenia, výcvik mladých rytierov, fotenie s drakmi a iné. Vstupenky budú dostupné až na mieste a len do vypredania kapacity.

Dračie dni, Zdroj = Facebook:Dračie dni .jpg FOTO: Facebook/Dračie dni

Festival: Winefest, 13.08.2022 o 14:00 hod. na Mariánskom námestí a v okolitých uliciach Žiliny

A je to tu. Dlho očakávaný Winefest dorazí 13. augusta do Žiliny. Na čo sa môžete tešiť? Na zábavu s priateľmi, degustáciu 20+ druhov vína, následný nákup vín, ktoré vám zachutia a na preplnené ulice ľuďmi, ktorí sú rovnakí milovníci dobrého alkoholu ako aj vy. Jednoducho si tento fest nemôžete nechať ujsť. Prebiehať bude v jednotlivých gastro prevádzkach v centre mesta. Lístok stojí 29,00 €, ale zahŕňa v sebe voucher na nákup vína v jednom z vinárstiev, bohatú tombolu, degustačný sklenený pohár a tašku s prekvapením.

Podujatie: Remeslo má zlaté dno - krojárka, 13.08.2022 o 10:00 hod. v dome UNESCO, Vlkolínec

V sobotu sa na vás teší aj ďalšie remeslo v dome UNESCO vo Vlkolínci. Pozrieť si môžete zaujímavú prácu krojárky a jej výrobky. Prezentácia všetkých remesiel počas leta prebieha s myšlienkou #ObjavUdržateľnéSlovensko.

Letné kino: Utekajme, už ide!, 13.08.2022 o 21:15 hod. v Ladovni, Bytča

Ďalšie letné kino môžete navštíviť v Bytči. Klasická komédia s Lasicom a Satinským vás vytrhne zo stresu a zhonu bežného života. Hoci ste tento film už videli aj 100x, vždy by ste mu mali dať šancu rozosmiať vás. Lístok do kina stojí 4,00 € a 3,00 € pre študentov.

Letné kino, Zdroj = KC Hviezdne noci.jpg FOTO: Facebook/KC Hviezdne noci

Divadlo pre deti: Rozprávková nedeľa - Usmievanka, 14.08.2022 o 16:00 hod. na Námestí osloboditeľov, Liptovský Mikuláš

Opäť bude nedeľa patriť deťom. Ďalšie divadelné predstavenie, na ktoré sa môžu tešiť, sa volá Usmievanka - „úsmev tu je moja známka, volajú ma UsmievAnka“. Ak pôjde všetko podľa plánov, divadlo sa uskutoční vonku, no ak bude nepriaznivé počasie, uskutoční sa v Dome kultúry.

Bábkové divadlo: Bábkač v záhrade - KoloBEH vody, 14.08.2022 o 16:00 hod. v Bábkovom divadle, Žilina

Ako ste vás už v minulom článku informovali, Bábkové divadlo má každú nedeľu divadlo pod holým nebom. Tento týždeň ukončí krásny príbeh KoloBEH vody, ktorý je o kvapke Medarde. Ona putuje po celom svete len preto, aby pomáhala ostatným živým tvorom s osviežením. Dĺžka predstavenia je asi 40 minút a je vhodné pre deti vo veku od 4 rokov.


Súvisiaci článok
Hradné hry Žofie Bosniakovej predstavili stredoveké remeslá a kuchyňu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť