Piatok 26. 04. 2024 11:16:14 | Meniny má Jaroslava

Talent Žilinského kraja: Atlét Tomáš Mencel (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)

Osemnásťročný trojnásobný majster Slovenska a sedemnásobný vicemajster Slovenska, rodák z Martina, Tomáš Mencel, nám v rozhovore opísal svoj náročný tréningový plán, ktorý niekedy obnáša aj desať tréningov za týždeň. Za svoj doterajší najväčší úspech považuje tohtoročné 17. miesto na Svetovom Pohári v ománskom Maskate. Foto: Súkromný archív Tomáš Mencel

Juliana Krčulová|6. august 2022|12:00:07


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Freestyle BMX jazdec Tomáš Tohol (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

„Volám sa Tomáš Mencel a mám osemnásť rokov. Pochádzam z Martina a od svojich trinástich rokov sa venujem atletike, konkrétne športovej chôdzi. Aktuálne som členom atletického klubu ZŤS Martin, no tento rok v Atletickej lige hosťujem za ŠK ŠOG Nitru. Navštevujem bilingválnu triedu na Gymnáziu Viliama Paulinyho-Tótha v Martine, a tento rok som ukončil tretí ročník,“ povedal našej redakcii talentovaný atlét Tomáš Mencel, ktorý pre našu redakciu zaspomínal aj na svoje športové začiatky:

IMG-3948.JPG

„Už od detstva som bol rodičmi vedený k športu. Ako prváka na základnej škole ma prihlásili na bedminton, neskôr som prešiel na stolný tenis a následne som sa začal venovať futbalu. V roku 2017 som sa však rozhodol, že futbal nie je to pravé pre mňa. Moje dve spolužiačky robili v tom čase atletiku, a keďže som už ďalej nechcel pokračovať s futbalom, začal som rodičov prehovárať na atletiku. Pamätám si, že vtedy neboli z toho veľmi nadšení, asi chceli, aby bol zo mňa futbalista, no myslím si, že teraz sú pre toto moje rozhodnutie radi. Na svoj prvý atletický tréning som prišiel ako trinásťročný vo februári 2017. Vo svojich začiatkoch som sa venoval prevažne vytrvalostným behom na 3000 a 1500 metrov. Neskôr som si však vyskúšal aj 1500 metrov cez prekážky, osemstovku či sto päťdesiatku. V behaní som nejako extrémne nevyčnieval a zvyčajne som sa umiestnil v polovici alebo až na konci štartovného poľa. Veľká zmena však prišla v októbri 2018, keď som sa začal venovať športovej chôdzi,“ priblížil nadaný Tomáš, ktorý pôsobí v klube AK ZŤS Martin už od svojich začiatkov s atletikou, teda od roku 2017 pod trénerským duom Pavla Zemka a Zuzany Zemkovej.

IMG-9873.jpg

„Aktuálne pôsobím v AK ZŤS Martin, od svojich začiatkov v roku 2017, pod trénerským duom Pavla Zemka a Zuzany Zemkovej. V roku 2020 som však hosťoval v atletickej lige za TJ Sláviu STU Bratislava a tento rok hosťujem za ŠK ŠOG Nitra,“ priblížil rodák z Martina.

Našu redakciu zaujímalo, ako prebieha Tomášov tréning, ako často trénuje a na čo sa na svojich tréningoch zameriava:

IMG-3801 (4).JPG

„Tréningový plán má vždy veľmi podobnú schému, no dosť záleží od obdobia, v ktorom sa práve nachádzame. Väčšinou trénujeme päť až šesťkrát do týždňa, s tým, že utorky a štvrtky mávame úsekové tréningy, v pondelok rovinkujeme a stredy, piatky a soboty sú určené väčšinou pre tempové alebo voľné chôdze. V zimnom období od októbra do marca trávime veľa času na sústredeniach vo Vysokých Tatrách, kde sa vždy snažíme nachodiť čo najväčšie objemy kilometrov, z ktorých potom čerpáme v letnej časti sezóny. Na sústredeniach sa intenzita tréningov zvyšuje na deväť až desať tréningov za týždeň. Keď sa začne pretekárske obdobie, ktoré väčšinou pre nás chodcov začína už v marci, objemy kilometrov sa znižujú a zameriavame sa viac na rýchlosť. Po každom tréningu je dôležitý strečing, ktorý prebieha už väčšinou individuálne a taktiež regenerácia v podobe masáži, sáun, regeneračných nohavíc alebo vírivky,“ priblížil svoj náročný tréningový program atlét z AK ZŤS Martin. Tomáša sme sa ďalej opýtali, aké výnimočné súťaže už absolvoval a aké cenné víťazstvá už má za sebou:

IMG-8540.jpg

„Za necelé štyri roky, čo sa venujem chôdzi, som absolvoval už niekoľko pretekov. Aktuálne som trojnásobný majster Slovenska a sedemnásobný vicemajster Slovenska. V roku 2019 som sa ako starší žiak nominoval na medzištátne stretnutie do Slovinska, kde som obsadil tretie miesto. V sezóne 2021 sa mi podarilo vybojovať titul Majstra Slovenska v kategórii dorastu a vyhrať medzištátne stretnutie do osemnásť rokov v Brne. Taktiež som ako šestnásťročný splnil limit na Majstrovstvá Európy do dvadsať rokov do estónskeho Tallinnu, kde som obsadil 26. priečku. Za svoj doteraz najväčší úspech avšak považujem tohtoročné 17. miesto na Svetovom Pohári v ománskom Maskate,“ pochválil sa ešte len osemnásťročný Tomáš so svojimi doterajšími úspechmi a pre našu redakciu ďalej uviedol aj nadchádzajúce súťaže, ktorých sa v dohľadnej dobe plánuje zúčastniť:

IMG-0561 (1).jpg

„Tento rok mám už vrcholné podujatie za sebou, keďže Svetový pohár v Ománe bol už na začiatku marca. Aktuálne sa nachádzam na sústredení vo Vysokých Tatrách, kde sa po krátkej pauze snažím nachodiť nejaké kilometre pred blížiacimi sa pretekmi v jesennej časti sezóny. Ak budem zdravý, tak na jeseň ma ešte čaká finále Atletickej ligy, Majstrovstvá Slovenska do dvadsaťtri rokov a s trénerom rozmýšľame, že by som po prvýkrát skúsil dvadsaťkilometrovú trať,“ ozrejmil našej redakcii svoje nadchádzajúce plány talentovaný športovec z Martina, ktorý na našu otázku, či sa plánuje v atletike aj naďalej zdokonaľovať, dodal:

IMG-1479.jpg

„V blízkej dobe by som sa chcel určite zdokonaľovať a podávať čo najlepšie výkony v atletike. Taktiež, v septembri nastupujem do predposledného, štvrtého ročníka a čaká ma maturita zo slovenského jazyka, takže chcel by som sa zamerať na školu a úspešne doštudovať,“ uzavrel pre našu redakciu talentovaný atlét Tomáš Mencel.

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!

Ak máte vo svojom okolí nadaného športovca/športovkyňu, umelca/umelkyňu, o ktorej by sme sa mali dozvedieť, napíšte nám prostredníctvom nášho mailu redakcia@sp21.sk


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Triatlonistka Bibiana Snováková (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť