Štvrtok 25. 04. 2024 04:04:01 | Meniny má Marek

Bociania dráma vo Varíne: Víťazný pár boja o hniezdo už vychováva jedno mláďa (FOTOGALÉRIA)

Minulý rok sa viacerí obyvatelia obce Varín milo potešili páru bociana bieleho, ktorý sa rozhodol postaviť si hniezdo práve v ich obci. Pre jeho stavbu si však nie veľmi šťastne zvolili stĺp elektrického vedenia. Dnes však môžeme potvrdiť, že hniezdenie v záhrade, za správou národného parku, bolo úspešné a rodičia vychovávajú už jedno mláďa. Foto: Peter Zimen

Juliana Krčulová|5. august 2022|10:16:24


Súvisiaci článok
Pozrite sa, ako si žije rodinka bocianov v Kysuckom Lieskovci
Čítajte viac >

Počas uplynulého roka sa pár bociana bieleho rozhodol zahniezdiť v obci Varín, avšak s nešťastne zvoleným miestom pre hniezdo – na stĺpe elektrického vedenia.

„Takto umiestené hniezdo mohlo spôsobovať v budúcnosti nielen problémy s distribúciou elektrickej energie, ale v prípade skratov ohroziť aj samotné bociany. Z uvedených dôvodov Správa Národného parku Malá Fatra v decembri minulého roka v spolupráci so Stredoslovenskou distribučnou a.s. zrealizovala výstavbu náhradného hniezda v záhrade správy na Hrnčiarskej ulici. V marci sa pôvodne hniezdo zo stĺpa na Fatranskej ulici zhodilo a inštalovala sa mechanická zábrana na zabránenie hniezdenia,“ približuje minuloročnú situáciu internetová stránka Národného parku Malá Fatra.

Ochranári spolu s obyvateľmi obce Varín na jar netrpezlivo očakávali ich návrat, aby sa ubezpečili, že sa im nová lokalita zapáči.

„Prílety bocianov štandardne vrcholia začiatkom apríla, všetko však závisí od počasia počas ich ťahu. Obvykle na hniezdo priletí ako prvý samec. Prvý bocian sa na novom hniezde ukázal 6. apríla 2022 a druhý 11. apríla 2022,“ opisujú ochranári.

Ráno, dňa 11.4.2022 boli na hniezde dva bociany bez krúžku. Foto P. Zimen.jpg Ráno - 11. apríla 2022 boli na hniezde dva bociany bez krúžku. / Foto: Peter Zimen

Na ich prekvapenie, vďaka fotografiám od Petra Zimena, zistili, že na hniezde sa preukázateľne odohrala dráma.

„Na hniezde sa preukázateľne ukazovali nie dva, ale minimálne tri bociany. Toto vieme na základe toho, že jeden z nich bol označený ornitologickým krúžkom. Pokiaľ máme dobré informácie, tak minulý rok na Fatranskej ulici ani jeden bocian ornitologický krúžok nemal. Ak sa to potvrdí, tak sa tu buď udiala menšia milostná dráma, alebo dokonca môže ísť o úplne nový pár, ktorý využil novú lukratívnu hniezdnu možnosť,“ rozrozprávali sa ochranári o nezvyčajnej situácii vo Varíne a ďalej pokračovali:

„Konkrétne z fotografie, ktorá sa urobila 11. apríla ráno, je viditeľné, že na hniezde je bocianí pár, z ktorých ani jeden nemá na nohe krúžok, avšak v ten istý deň poobede na fotke vidno, že jeden z bocianov na nohe už krúžok mal. Počas dňa muselo dôjsť k výmene. Následne sme na hniezde pozorovali už len pár s krúžkom, zaznamenali sme aj párenie, kedy sa ukázalo že jedinec s krúžkom je samec.“

Poobede, dňa 11.4.2022 má druhý bocian na hniezde ornitologický krúžok. Foto P. Zimen.jpg Poobede 11. apríla 2022 má druhý bocian na hniezde ornitologický krúžok. / Foto: Peter Zimen

Podľa slov ochranárov bol 20. apríla 2022 ich kolega svedkom dramatického súboja o hniezdo, pri ktorom bociany odohnali tretieho jedinca, ktorý sa pokúšal na hniezdo pristáť.

„Treba poznamenať, že takéto súboje o hniezdo a rošády sú u bocianov bielych relatívne bežné, len zhruba polovica párov je stabilných. Paradoxne ďalší pár bocianov (žeby pôvodný?) si znovu postavil druhé hniezdo blízko pôvodnej lokality na Fatranskej ulici vo Varíne, pričom podľa našich informácii toto hniezdenie nebolo úspešné,“ priblížili na internetovej stránke Národného parku Malá Fatra.

Párenie bocianov, bocian s krúžkom je samec. Foto P. Zimen.jpg Párenie bocianov, bocian s krúžkom je samec. / Foto: Peter Zimen

Dnes však môžeme potvrdiť, že hniezdenie v záhrade za správou národného parku bolo úspešné a rodičia vychovávajú už jedno mláďa. „Vďaka spolupráci s obcou Varín sa v utorok 12. júla 2022 podarilo zrealizovať jeho krúžkovanie. Význam krúžkovania spočíva v tom, že jedinec je nezameniteľne označený a v budúcnosti je možné krúžok odčítať. Presne toto sa podarilo v prípade dospelého samca na hniezde,“ uviedli ochranári, ktorí potvrdili, že bocian je z okresu Bardejov:

mapka-bociany-scaled.jpeg Foto: WWW npmalafatra.sk

„Prostredníctvom krúžkovacej centrály Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko sme zistili, že okrúžkovaný samec pochádza z obce Kurima, okres Bardejov v Prešovskom kraji. Bociana okrúžkoval ako mláďa dňa 27. júna 2019 pán RNDr. Miroslav Fulín CSc., koordinátor sčítania bociana bieleho na Slovensku, ide teda o mladého trojročného jedinca, ktorý sa vrátil na Slovensko zrejme až teraz, po dovŕšení pohlavnej dospelosti,“ uzavreli ochranári.

Krúžkovanie bociana vo Varíne Foto G. Kalašová.jpg Krúžkovanie bociana vo Varíne. / Foto: G. Kalašová


Súvisiaci článok
V Rajci vyrastie nové detské ihrisko za päťdesiattisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť