Streda 03. 07. 2024 13:59:48 | Meniny má Miloslav

V Martine postavia nájomné byty, či ich bude spravovať mesto, nie je jasné

Výborná správa pre Martinčanov. V meste pribudnú nájomné byty. Výstavbu na sídlisku Košúty dnes oficiálne spustili poklepaním základného kameňa. Kto ich bude po dokončení spravovať, a aké vysoké bude nájomné, však nateraz jasné nie je. FOTO: Redakcia SP21

D U|3. august 2022|15:12:44


Súvisiaci článok
Matica slovenská si pripomenie dvojsté výročie narodenia J. Kalinčiaka
Čítajte viac >

Súkromný investor plánuje postaviť na sídlisku Košúty dva päťpodlažné bytové domy, spolu by malo ísť o 76 bytov. Komplex ponúkne 1,2 a 3- izbové byty, a tiež bezbariérové bývanie, 82 parkovacích miest v podzemnej garáži a ďalších 12 vonku.

Hoci sa na oficiálnom poklepaní základného kameňa zúčastnili aj predstavitelia mesta, nie je jasné, či byty v budúcnosti pod jeho správu prejdú. „Tu sa postavia byty na súkromných pozemkoch, zatiaľ zo súkromnej investície spoločnosti Byty Košúty. Ja verím, že po dobudovaní a za optimálnych legislatívnych podmienok toto všetko prejde do správy mesta,“ uviedol primátor Ján Danko. Či sa však zámer mesta nakoniec zrealizovať naozaj podarí, zostáva otázkou.

1659513796008.jpg

Spoločnosť plánuje začať s výstavbou na jeseň tohto roka. Bytový komplex za 8 miliónov má byť hotový v decembri 2024. „financovanie je zatiaľ z komerčného úveru a potom by sa to malo dofinancovať zo Štátneho fondu rozvoja bývania,“ hovorí Marián Styk, konateľ Byty Košúty s.r.o., a dodáva, že z rastúcich cien stavebného materiálu obavy nemá.

O tom, kto bude byty po dostavaní prideľovať, rozhodne podľa slov investora legislatíva, ktorá bude v tom období platiť. V hre je teda aj možnosť, že byty síce nájomné budú, no nie mestské, ale súkromné. Cenu nájomného by teda určoval majiteľ.

1659520726712.jpg

Momentálne mesto Martin eviduje viac, ako 150 žiadateľov o pridelenie nájomného bytu. Byty, ktoré mesto má, sú obsadené. O výstavbe v lokalite Košúty sa uvažovalo už dlhšie. „V územnom pláne je táto oblasť navrhnutá na bývanie. Plochy sú dlhodobo zanedbané, nekosia sa, je tu neporiadok, tak sa tešíme, že tu vznikne nová zástavba s pekným okolím,“ hovorí Dalibor Steindl, poslanec Mestského zastupiteľstva v Martine za mestskú časť Košúty.

Ceny nehnuteľností stúpajú závratnou rýchlosťou, zvyšujú sa aj úrokové sadzby na hypotekárne úvery a tak mladým nezostáva nič iné, len zostať bývať u rodičov. Možnosťou pre mnohých je práve pridelenie nájomného bytu. Do stavania nových bytov sa však mesto vo svojej réžii nehrnie. „Celá táto stavba stojí vyše osem miliónov eur. Z rozpočtu 45 miliónov , viete si predstaviť, že by nejaký poslanec zdvihol ruku za to, že osem miliónov sa dá do stavby nájomných bytov. Myslím si, že tade cesta nepovedie,“ hovorí martinský primátor a dodáva, že výstavbe nájomných bytov nielen v Martine stojí v ceste súčasná legislatíva. „Teraz sú rôzne zdroje z plánu obnovy, ale aj iné projekty, predpokladám, že toto všetko keď s legislatívne vyčistí, tak ja si myslím, že výstavba bytov sa výrazne rozbehne.“


Súvisiaci článok
Unikátnu metódu biopsie prostaty robia iba v martinskej nemocnici
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť