Piatok 17. 05. 2024 00:51:45 | Meniny má Gizela, Aneta

„Zbierajte zvyškovú vodu a polievajte stromy!“ vyzýva Iveta Martinková

Sucho v letnom období je z roka na rok väčšie. Horúčavy a suchá udreli aj tento rok. Pri pohľade z okna si každý z nás musí všimnúť suchú trávu, zvädnuté rastliny, či vysychajúce stromy. Ale nemusí to byť tak. Spojiť ľudí v boji s extrémnych suchom sa pokúša žilinská poslankyňa a občianska aktivistka Iveta Martinková. Na Facebooku už v roku 2019 založila skupinu Mesto Žilina – vedro vody – reťaz. FOTO: Facebook Mesto Žilina - vedro vody - reťaz

Michal Filek|27. júl 2022|13:00:08


Súvisiaci článok
Duel SP 21 Martinková vs. Maňák: Premeny Žiliny - verejný priestor, zeleň a architektúra
Čítajte viac >

„Skupinu som založila v čase veľkého sucha. Išlo mi o to, aby sme sa stali ohnivkami v reťazi, ktorej zmyslom je pomoc prírode ako celku a v nej zeleni, stromom. Odvtedy sa nič zásadné nezmenilo a suchá v letnom období pretrvávajú, a preto je táto stránka neustále aktuálna,“ prezrádza Martinková.

Je o nej známe, že sa dlhodobo snaží, napríklad aj o revitalizáciu parku na Frambore, alebo potoka Všivák.

Prostredníctvom tejto skupiny vyzýva ľudí, aby sa pridali a v domácnosti alebo firme zberali do vedra čistú zostatkovú vodu, ktorá je odpadom napríklad pri umývaní ovocia a zeleniny. A potom ňou poliali stromy, kríky či kvetiny vo svojom okolí.

295917593_2317846248364672_7054041915705857544_n.jpg

„Zostatkovej vody máme naozaj veľa, len si to často neuvedomujeme, koľko nám pretečie do drezu už len pri umývaní ovocia a zeleniny. Pridajte sa, prosím, k tejto reťazi vedier a pomôžte tak rastlinkám a súčasne budete aj šetriť vodou. Naozaj je to výborný pocit,“ vyzýva ľudí Martinková. Zároveň ich prosí, aby sa pri tejto činnosti odfotili, fotku v skupine uverejnili a zdieľali, aby takto povzbudili aj ostatných.

kresba_zmensena.png

„Reťazenie dobrého skutku šetrenia vody bude dobrou energiou a dôležitým odkazom, že nám to nie je jedno. Každý z nás môže prispieť trošku k lepšiemu a zdravšiemu svetu. Len sa prizerať, ako naša Zem vysychá, nie je správne. Vedierko nie je maličkosť, ale sto vedier, tisíc vedier....viac vedier, to sú už veľké veci - je to skladačka dobra z ľudského srdca.“

Iveta Martinková v skupine uverejnila aj návod, ako vodu zbierať. Pozrieť si ho môžete tu.


Súvisiaci článok
Človek, ktorý sa podpísal ako zlosyn, postriekal graffiti s environmentálnou tematikou na Frambore (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť