Utorok 23. 04. 2024 10:45:34 | Meniny má Vojtech

Prvý prázdninový týždeň bude bohatý na kultúru. Hudobný festival v Martine, Jazz camp v Žiline a mnoho iného

Prázdniny deťom začínajú naozaj skvele. Už od pondelka sa môžu tešiť na bohatý kultúrny program, ktorý si, samozrejme, užijú aj rodičia. Poďte sa pozrieť na to, aké akcie a podujatia sa uskutočnia počas týždňa. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Michal Filek|4. júl 2022|08:35:11

Workshop pre deti: Letné výtvarné sympóziá pre deti, 4. 7. 2022 - 8. 7. 2022 o 8:30 hod. v Stanici Žilina - Záriečie

Letné prázdniny budú tento rok skvostné. V stanici Žilina - Záriečie sa deti môžu tešiť na mini letný tábor, počas ktorého sa budú zoznamovať s umením. Prvý cyklus začína už tento pondelok a trvá do piatku. Uskutoční sa s Karolínou Baštekovou a dizajnérom Matejom Dobríkom. Za celý týždeň hrania, tvorenia a vymýšľania, zaplatíte 75,00 €.

Workshop pre deti Letné výtvarné sympózia pre deti Zdroj  stanica.sk.png FOTO: stanica.sk

Akcia pre deti: Klub u Knihuľky - Veľká nuda: Tim a Pim, 4. 7. 2022 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Mysleli ste si, že cez letné prázdniny končí Klub u Knihuľky? Boli ste na omyle. Deti vo veku od 1 do 4 rokov môžu prísť aj tento pondelok a vypočuť si rozprávku o Veľkej nude: Tim a Pim od spisovateľa Ľuboslava Paľa. Príbeh o dvoch myškách zaujme každé dieťa a po jeho prečítaní si všetci spolu zacvičia.

Akcia pre deti Klub u Knihuľky Zdroj  krajskakniznicazilina.sk (002).jpg FOTO: krajskakniznicazilina.sk

Workshop pre deti: Leto maľované, 4. 7. 2022 - 8. 7. 2022 o 10:00 hod. v Turčianskej galérii, Martin

Ani Turčianska galéria v Martine nezaostáva s aktivitami pre deti. Od začiatku prázdnin ponúka letné tvorivé dielne a aktivity, ktoré rozvíjajú kreativitu. Prvý cyklus sa uskutoční už tento pondelok a bude prebiehať až do piatku. Deti a aj dospelí sa môžu tešiť na edukačné hry, maliarske techniky, tvorbu v exteriéry a vytváranie priestorových objektov. Vstupné na celý deň je 4,00 €.

Workshop pre deti Leto maľované Zdroj  Turčianska galéria v Martine_ (002).jpg FOTO: Turčianska galéria v Martine

Vernisáž: Výstava Diane Victor, 4. 7. 2022 o 16:30 hod. v Galérii Kolomana Sokola, Liptovský Mikuláš

Pár výstav sa uskutoční aj tento týždeň. Hneď v pondelok budete mať možnosť prísť na vernisáž výstavy talentovanej juhoafrickej autorky Diane Victor. Výstava je pripravovaná v spolupráci s jej kurátorkou Karen von Veh, ktorá sa špeciálne zameriava na témy týkajúce sa pohlaví a postkoloniálnej problematiky.

Letné kino: Teória tigra, 4. 7. 2022 o 21:00 hod. v parku Š. N. Hýroša, Ružomberok

Letné kino alebo aj kino pod holým nebom si môžete užiť nielen v Žiline, ale aj v Ružomberku. V parku Š. N. Hýroša sa uskutoční premietanie filmu Teória tigra. Dej filmu sa krúti okolo staršieho pána veterinára, ktorý sa snaží vymaniť z vplyvu svojej manželky (ktorá všetko rada kontroluje a veci musia byť podľa nej) tým, že predstiera psychickú chorobu. Čo myslíte, podarí sa mu to? Príďte si užiť túto komédiu a zaručene sa zabavíte.

Podujatie: Zlaté časy budatínske, 5. 7. 2022 o 10:00 hod. v Budatínskom hrade, Žilina

Ani vy ste sa už nevedeli dočkať, kedy nastane letná sezóna na Budatínskom hrade? Už v utorok k vám teda zavíta. Počas celého dňa bude v okolí atmosféra ako za starých čias posledného majiteľa (Gejzu Čákiho). Od 10:00 hod. budú pripravené rôzne aktivity, podujatia, tvorivé dielne, prednášky, výstavy, koncerty, divadlo pre deti a občerstvenie. Vstupné pre osobu je 6,00 € a pre deti 4,00 €.

Podujatie Zlaté časy budatínske Zdroj  pmza.sk (002).jpg FOTO: pmza.sk

Koncert: Open air Drum & Dance, 5. 7. 2022 o 18:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Združenie Orientalico vás pozýva na tanečno - hudobné predstavenie pod holým nebom s názvom Open Air Drum & Dance. Vstup je zadarmo, preto neváhajte prísť. Skvelo sa zabavíte a možno aj zatancujete.

Koncert Open Air Drum a Dance Zdroj  ruzomberok.sk.jpg FOTO: ruzomberok.sk

Letné kino: Posledná noc v Soho, 5. 7. 2022 o 20:30 hod. v Stanici Žilina - Záriečie

Ani tento týždeň nezostanete bez letného kina. V utorok sa môžete tešiť na Poslednú noc v Soho. Psychologický thriller o dievčati, ktorá prišla do Londýna študovať módu. Bohužiaľ, všetko má svoje výhody a nevýhody. Jej pobyt sťažujú nočné vízie, ktoré naberajú na intenzite nebezpečenstva. Je to naozaj len sen alebo vidí minulosť? To sa dozviete, keď prídete. Lístok do letného kina stojí 5,00 €.

Letné kino Posledná noc v Soho Zdroj  stanica.sk.png FOTO: stanica.sk

Prednáška: Japonská kultúra, 6. 7. 2022 o 14:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

V rámci kultúrneho leta budete mať možnosť nahliadnuť do Japonskej kultúry. V stredu poobede vám japonská rodáčka Sachiko Fujii prezradí všetky detaily o japonských zvykoch, stolovaní a gastronómii. Jej dcéra zase prezradí viac o tom, ako sa zlepšiť v hre na piane. Avšak pozor, prednáška bude v anglickom jazyku.

Prednáška Japonská kultúra Zdroj  krajskakniznicazilina.sk (002).jpg FOTO: krajskakniznicazilina.sk

Workshop: Jazz Camp 2022, 6. 7. 2022 - 7. 7. 2022 v Žiline

Pokiaľ ste fanúšikom jazzu a inklinujete k tomuto druhu hudby, tento workshop je pre vás to pravé orechové. Prvý Jazz Camp sa uskutoční 6. a 7. júla, druhý 10. a 11. júna, a prihlásiť sa môžu študenti zo Slovenska a Česka. Všetci absolvujú individuálne hodiny a následne aj kolektívne vyučovanie.

Workshop Jazz Camp Zdroj  lukasoravec.com.jpg FOTO: lukasoravec.com

Prednáška: Filozofické reflexie mesianizmu, 6. 7. 2022 o 17:00 hod. v Múzeu Janka Kráľa, Liptovský Mikuláš

Pri príležitosti 200. výročia narodenia Janka Kráľa môžete poctiť svojou návštevou múzeum Janka Kráľa, aby ste si vypočuli prednášku na tému Filozofické reflexie mesianizmu, ktorú povedie profesor R. Dupkala. Mesianizmus sa týka náboženskej viery v Mesiáša, v spásu osoby a očakávania príchodu niekoho, kto ich zachráni.

Workshop: Seniori programujú v knižnici, 7. 7. 2022 o 10:00 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Tento týždeň je bohatý na workshopy. Seniori sa môžu tešiť, lebo jeden je vytvorený a určený pre nich. V Krajskej knižnici v Žiline sa už vo štvrtok dozvedia viac o programovaní. Naučia sa základy blokového programovania, jeho funkcie, využitie a sami naprogramujú základné príkazy. Výhodou je, že starší ľudia so sebou môžu zobrať aj vnúčatá, ktoré strážia. Podmienkou je však prihlásenie emailom.

Tvorivá dielňa: Výroba papierovej hviezdičky, 7. 7. 2022 o 13:15 hod. v Krajskej knižnici, Žilina

Ďalšie z podujatí kultúrneho leta je výroba papierovej hviezdičky. Ak ste kreatívna duša a doma sa už nudíte, neváhajte prísť. Budete mať možnosť vyrobiť si papierovú hviezdičku a spoznať nových ľudí, z ktorých sa možno stanú vaši priatelia. Krajská knižnica však opäť radí, aby ste sa na tvorivú dielňu vopred prihlásili.

Workshop: Písačky - Silvia Kaščáková, 7. 7. 2022 o 16:00 hod. v Mestskej knižnici, Ružomberok

Nový týždeň, nové písačky. Téma tohto týždňového stretnutia bude Báseň na tričko a ako hosťa privítate Silviu Kaščákovú. Ak radi tvoríte, píšete básne, poviedky, texty alebo piesne, neváhajte prísť. Na tomto stretnutí vás rozhodne „kopne“ múza a odrazíte sa od štartovacej čiary. Vstup je voľný.

Workshop Písačky Zdroj  FacebookKnižnica Ružomberok (002).jpg FOTO: Facebook / Knižnica Ružomberok

Divadlo: +- 2 m, 8. 7. 2022 o 15:00 hod. v Galérii Ľ. Fullu, Ružomberok

Galéria Ľ. Fullu vás prvý júlový týždeň pozýva na premiéru bábkového predstavenia, ktoré si pre vás pripravili deti z letného tábora Bubliny. Inšpiráciou im bola scénografická divadelná tvorba Ľ. Fullu. Vstup je zadarmo, preto neváhajte a príďte malé deťúrence podporiť.

Divadlo +- 2 m Zdroj  Informačné centrum Ružomberok_ (002).jpg FOTO: Informačné centrum Ružomberok

Divadlo: Zakliata duša Janka Kráľa, 8. 7. 2022 o 18:00 hod. v Múzeu Janka Kráľa, Liptovský Mikuláš

Aj tento týždeň môžete prísť na divadelné predstavenie o Zakliatej duši Janka Kráľa. Odohrá sa v záhrade Múzea Janka Kráľa, preto je dobré, aby ste prišli aj s pokrývkou hlavy a niečím na osvieženie. Vstupné sa neplatí, vítaní sú všetci nadšenci Janka Kráľa a divadelného umenia.

Koncert: Smola a Hrušky, 8. 7. 2022 o 20:00 hod. v parku Š. N. Hýroša, Ružomberok

V rámci programu Leto u Hýroša vás mesto Ružomberok pozýva na koncert slovenskej známej kapely Smola a Hrušky. Na scéne pôsobia už 25 rokov a vynikajú svojou energetickou koncertnou show. Vstupné sa neplatí, preto neváhajte využiť túto príležitosť.

Akcia Leto u Hýroša Zdroj  Informačné centrum Ružomberok_.jpg FOTO: Informačné centrum Ružomberok

Akcia: Sobotné joga brunche, 9. 7. 2022 o 8:30 hod. na Divadelnom námestí, Martin

Ako lepšie začať víkend, než pohybom a jedlom? Počas leta môžete chodievať pravidelne na joga brunche na trávnatých kockách v Martine. Od 8:30 hod. bude prebiehať joga a od 9:30 hod. brunch, ktorý vám po rozhýbaní tela bude chutiť ešte viac.

Akcia Sobotné joga brunche Zdroj  Kultúrna scéna Martin_ (002).jpg FOTO: Kultúrna scéna Martin

Beseda: Remeslo má zlaté dno - rezbár, 9. 7. 2022 - 10. 7. 2022 o 10:00 hod. v Dome UNESCO, Vlkolínec

Toto leto budete mať možnosť bližšie spoznať remeslá minulosti. V sobotu spoznáte rezbára a jeho výrobky z dreva. Beseda bude prebiehať s myšlienkou #ObjavUdržateľnéSlovensko, ktorá má za cieľ dať do popredia to, čo je miestne a tradičné v danom území. Ďalšie remeslá, aké budete mať možnosť spoznať budú tkáčka, hrnčiar, drotárka, plstenie a iné.

Beseda Remeslo má zlaté dno Zdroj  Informačné centrum Ružomberok_.jpg FOTO: Informačné centrum Ružomberok

Festival: Chute hradnej kuchyne, 9. 7. 2022 o 13:00 hod. na hrade Sklabiňa

Príjemné schladenie môžete zažiť na hrade Sklabiňa. Pozýva vás na podujatie Chute hradnej kuchyne, na ktorom sa prenesiete do čias dávno minulých a ochutnáte pokrmy tomu náležiace. Taktiež sa budete môcť zúčastniť prehliadky hradu a pod hradnými lipami bude prebiehať prednáška s historičkou Dianou Duchoňovou o živote na šľachtickom dvore.

Festival Chute hradnej kuchyne Zdroj  Kultúrna scéna Martin_ (002).jpg FOTO: Kultúrna scéna Martin

Festival: Fest - martinský hudobný festival, 9. 7. 2022 o 15:00 hod. na Letnom kúpalisku, Martin

Nie ste fanúšikom hradov, ale napriek tomu by ste chceli schladenie? Príďte na martinský hudobný festival FEST, ktorý sa koná na kúpalisku. Tešiť sa môžete na známe punk - rockové kapely. Vstupné na osobu je 15,00 €.

Festival FEST martinský hudobný festival Zdroj  Kultúrna scéna Martin_ (002).jpg FOTO: Kultúrna scéna Martin

Koncert: Kandráčovci & Kollárovci - Open air tour 2022, 9. 7. 2022 o 18:00 hod. vo Východnej

Aj tento týždeň si užijete Kandráčovcov a Kollárovcov spolu, nebojte sa. Pod holým nebom vám tentokrát zaspievajú a zahrajú vo Východnej. Tešiť sa môžete na show plnú svetelných efektov, pyrotechniky, kvalitných zvukov a tých najlepších piesní od týchto dvoch skupín. Vstupenka stojí 25,00 €.

Festival: DarkPark, 9. 7. 2022 o 19:00 hod. v parku Š. N. Hýroša, Ružomberok

Mesto Ružomberok tento mesiac usporadúva aj metalový festival DarkPark. Vystúpia na ňom kapely Tibor Bušo Band, Slight Lie a Eufory. Tibor Bušo Band má svoje skladby v štýle dobrého hardrocku, zatiaľ čo kapela Slight Lie ide vo vodách heavy metalu a Eufory je slovenská kapela preferujúca power metal. Vstup na festival je zadarmo.

Koncert: Hudba spája, 9. 7. 2022 o 19:00 hod. v záhrade Turčianskej galérie, Martin

Koncertov bude tento týždeň skutočne veľa. V sobotu sa vám predvedú umelci v záhrade Turčianskej galérie na podujatí „Hudba spája“. Príďte a spoznajte účinkujúcich: Karin Sarkisjan (spev, klavír), Ľubo Šamo (husle), Matuš Dobeš (basgitara), Jakub Kapral (bicie), Marek Pastirik (duduk, kaval, saxofón) a Branislav Murček (akordeón). Vstupné sa neplatí.

Koncert Hudba spája Zdroj  Kultúrna sćena Martin_ (002).jpg FOTO: Kultúrna scéna Martin

Podujatie: Cantieri in Movimento, 10. 7. 2022 o 9:00 hod. v Novej synagóge, Žilina

V nedeľu sa môžete presunúť dovnútra na vychutnať si rezidenciu medzinárodnej skupiny mladých tvorcov, ktorí chystajú audiovizuálnu performanciu pod vedením renomovaného talianskeho umelca Teha Tearda. Nová synagóga v Žiline už niekoľko mesiacov pracuje s umeleckými partnermi po celom svete, len aby sa mohol uskutočniť ich nový projekt Cantieri in Movimento.

Podujatie Cantieri in Movimento Zdroj  novasynagoga.sk.png FOTO: novasynagoga.sk

Výstava: There si something in the air, 10. 7. 2022 o 10:00 hod. v Stanici Žilina - Záriečie

Stanica Žilina - Záriečie si zase pre vás pripravila výskumný projekt nórsko - českej performatívnej skupiny, ktorý je zameraný na dych a jeho prepojenie s telom a hlasom. Zámerom projektu je skúmať dych ako životnú silu. Tento projekt si môžete pozrieť od 10. júla až do soboty 22. júla 2022.

Výstava There is something in the air Zdroj  stanica.sk.png FOTO: stanica.sk

Beseda: Na polceste na Mars, 10. 7. 2022 o 13:00 hod. v Slovenskej národnej knižnici, Martin

Celkom netradične, ale pútavo, bude prebiehať nedeľná beseda Na pol ceste na Mars. Na nej sa vám predstaví astrobiologička Dr. Michaela Musilová, ktorá zrekapituluje svoje pôsobenie vo vesmírnej agentúre NASA. Taktiež sa môžete tešiť na prezentáciu originálov slávnych diel Galilea Galileiho, Giordana Bruna, Isaaca Newtona a na prezentáciu mestského vozidla Patak Rodster. Príde aj slovenský inovátor a konštruktér lietajúceho auta AirCar prof. Štefan Klein a predstaví Martinčanom pomocou videotechniky tento unikát.

Beseda Na pol ceste na Mars Zdroj  Kultúrna scéna Martin_ (002).jpg FOTO: Kultúrna scéna Martin

Divadlo: Rozprávkovo dobrá nedeľa, 10. 7. 2022 o 14:00 hod. v Stop Shop, Liptovský Mikuláš

Nedeľa by mala patriť deťom, nemyslíte si to? V tento deň im môžete splniť jedno želanie a to je, že ich zoberiete do divadla. Od 14:00 hod. do 17:00 hod. je pre nich pripravený pestrý divadelný program, na ktorom nemusíte nič platiť. Stačí len prísť s dobou náladou a vychutnávať si predstavenia.

Divadlo Rozprávkovo dobrá nedeľa Zdroj  mikulas.sk (002).jpg FOTO: mikulas.sk

Koncert: Organový festival v Ružomberku - M. Matthes, 10. 7. 2022 o 18:00 hod. v Kostole Povýšenia sv. Kríža, Ružomberok

Aj túto nedeľu sa môžete tešiť na koncert v rámci Organového festivalu v Ružomberku. Už o 18:00 hod. sa vám predstaví talentovaný Michael Matthes, ktorý je z Francúzska. Vstup na koncert je voľný, preto sa môžete prísť hudobne naladiť na koniec víkendu.


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Spevák a tanečník Vojtech Baláž (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť