Štvrtok 25. 04. 2024 17:06:38 | Meniny má Marek

Štúrovcov pripomína nová poštová známka

Jej nominálna hodnota je 4 eurá a vyšla v náklade 50 tisíc kusov. V Múzeu Janka Krála v Liptovskom Mikuláši inaugurovali novú poštovú známku. FOTO: Mesto Liptovský Mikuláš

D U|2. júl 2022|20:10:32


Súvisiaci článok
Ilustrácie Petra Michala Bohúňa zdobia poštovú známku
Čítajte viac >

„V tomto roku si pripomíname 200. výročie narodenia až piatich osobností štúrovskej generácie, ktoré zásadným spôsobom vstúpili do slovenského spoločenského života a zanechali v ňom trvalú a nezmazateľnú stopu - Janka Kráľa, Pána Palárika, Jána Francisciho Rimavského, Jána Kalinčiaka a Štefana Marka Daxnera,“ uvádza mesto Liptovský Mikuláš.

Pri tejto príležitosti na pôde Múzea Janka Kráľa inaugurovali novú poštovú známku, ktorá zobrazuje základný motív. Ide o hrad Devín, ten totiž všetky spomínané osobnosti nadchýnal a považovali ho za národnú svätyňu. Je to miesto, kde sa zrodila slovenská národná štátnosť. Osobnosti, ktorým je známka venovaná, sú zobrazené na hárčeku.

IMG_1797 (002).jpg

„Ide o známku s doposiaľ najvyššou nominálnou hodnotou 4 eurá, vychádza v náklade 50 000 kusov. Výtvarný návrh pripravil akademický maliar Rudolf Cigánik,“ vysvetľuje mesto.

Okrem známky v hárčekovej úprave pošta vydala aj tzv. FDC – obálku prvého dňa vydania s prítlačou orla nad Kriváňom trhajúceho reťaze, ktorými bol spútaný slovenský národ. Lipový list a kvet v príležitostnej pečiatke symbolizujú vtedajšie slovanstvo.

IMG_1798.jpg

IMG_1799.jpg

IMG_1800 (002).jpg


Súvisiaci článok
VIDEO Matičiari v Martine odhalili bustu Štefana Marka Daxnera
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť