Piatok 26. 04. 2024 08:04:09 | Meniny má Jaroslava

Zaujíma vás vývoj života na našej planéte? Príďte na výstavu Skameneliny – Kamenná kronika Zeme

Sú stopou života, ktorú nezmazali ani milióny rokov. Skameneliny sú odtlačkom dávnych čias a skúmať históriu ich vzniku, zachovania aj spôsob výskumu, môžete v Múzeu Andreja Kmeťa v Martine. FOTO: sopsr.sk

D U|2. júl 2022|10:25:28


Súvisiaci článok
Martin: V Etnografickom múzeu predstavia život v dobe kamennej
Čítajte viac >

Ste zvedaví na to, v akej podobe sa zachovali listy, či dokonca celé časti stromov v rozmanitých druhoch hornín? Príďte na výstavu Skameneliny- Kamenná kronika Zeme. Z fauny bezstavovcov prezentuje zaujímavé schránky veľkých dierkavcov (dnes sú to mikroskopické živočíchy), ulitníkov, lastúrnikov, ramenonožcov, amonitov, belemnitov, ježoviek, koralov, trilobitov a mnohých ďalších skupín. No a stretnete sa aj s najstaršími skamenelinami z územia Slovenska.

„Hlavnou časťou výstavy je prezentácia skamenených rastlín a živočíchov v rôznom stupni ich zachovania tak, ako ich zberateľ, alebo odborník môže nájsť v prírode. Pre jednoduchšiu predstavu budú prezentované trojrozmerné predmety – fosílie z každej dostupnej systematickej skupiny,“ uvádza Múzeum Andreja Kmeťa v Martine.

penovec.jpg

Jednu z častí výstavy tvoria panely, ktoré približujú pojem geológia a spôsoby výskumu.

„Ďalej sa naučíte o vzniku fosílií, ich zachovaní a preskúmate najznámejšie paleontologické náleziská na svete. Keďže sú fosílie akýmsi záznamom o vývoji Zeme a života na nej, dozviete sa viac aj o vývojových štádiách našej planéty,“ pozýva Turistické informačné centrum. Výstava prináša tiež informácie o systematickom rozdelení rastlín a živočíchov do jednotlivých kmeňov, tried či podtried s predstavením typických zástupcov pre jednotlivé obdobia.

Výstava potrvá do 20. októbra 2022.

skameneliny foto.jpg


Súvisiaci článok
Pozrite sa, aký bol Víkend otvorených parkov a záhrad v Slovenskom národnom múzeu v Martine (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť