Piatok 29. 03. 2024 12:59:09 | Meniny má Miroslav

Talent Žilinského kraja: Lyžiarka Lívia Lepejová (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)

Druháčka na osemročnom gymnáziu Jozefa Lettricha v Martine, Lívia Lepejová, sa od šiestich rokov venuje závodnému alpskému lyžovaniu a za posledné tri roky k nemu pridala aj trávové lyžovanie. O nezvyčajnom športe, v ktorom si už tento rok stihla vybojovať aj 1. miesto v slalome na Českom pohári, nám porozprávala viac v našom rozhovore. Foto: Súkromný archív Lívie Lepejovej

Juliana Krčulová|25. jún 2022|10:17:55


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Violončelistka Katarína Kašková (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

„Volám sa Lívia Lepejová, mám trinásť rokov a venujem sa trávovému a alpskému lyžovaniu. Lyžujem za lyžiarsky klub Valčianska dolina. Navštevujem druhý ročník osemročného gymnázia Jozefa Lettricha v Martine. Keď nešportujem, venujem sa hudbe. Hrám na priečnu flautu v Súkromnej základnej umeleckej škole Aurela Stodolu v Záturčí. Závodnému alpskému lyžovaniu sa venujem od šiestich rokov, trávovému lyžovaniu od jedenástich rokov,“ povedala našej redakcii talentovaná lyžiarka Lívia Lepejová, ktorá pre našu redakciu zaspomínala aj na svoje športové začiatky:

3.jpg

„K trávovému lyžovaniu som sa dostala náhodou, keď som vyhrala na alpskom lyžovaní stredoslovenský pretek Lesy Ski Cup a moja mamina sa spoznala s rodičmi jedného dievčaťa, ktoré mi porozprávalo o trávovom lyžovaní. Dohodli sme sa, že sa niekedy prídeme pozrieť a vyskúšať lyžovať na tráve v Piešťanoch (Grasski centre Ahoj, Banka). Keď sme sa tam v lete prišli pozrieť na jeden z tréningov, tak sa mi to zapáčilo a odvtedy pravidelne trénujem v rôznych lyžiarskych strediskách,“ priblížila talentovaná Lívia, ktorú doplnila jej mamina, Barbora:

„Lívia sa začala venovať lyžovaniu na tráve v lete 2020. Bola pozvaná do Piešťan na tréning, o mesiac na to sa zúčastnila prvých pretekov, s úspechom. Mala dobré základy z alpského lyžovania, takže prechod na tento typ lyžovania bol pre ňu jednoduchší ako pre úplného začiatočníka. Sme športová rodina, takže aj Líviu sme viedli k tomu, aby sa hýbala. Odmalička sme s ňou plávali, bicyklovali, hrali tenis a v zime lyžovali. Lyžovanie ju chytilo od prvého momentu ako sa postavila na lyže. V piatich rokoch sa sama rozhodla, že sa chce venovať lyžovaniu po celý rok, tak sme ju zapísali do lyžiarskeho klubu.“

4.jpg

Tréningy na tráve máva nadaná športovkyňa dvakrát do týždňa.

„Najprv sa rozcvičím, aby som predišla úrazu. Potom sa rozlyžujem na voľno bez brán. Niekedy máme iba slalomové či obrákové tréningy, inokedy sa prestavia trať a trénujeme oboje. Cez týždeň trvá tréning dve hodiny, cez víkend aj pol dňa, s prestávkami. Keď netrénujem na lyžiach, trénujem takzvane nasucho. To zahŕňa gymnastiku, atletiku, korčuľovanie, občas bicyklujem, chodím na turistiku či lezenie. V lete chodím do Piešťan na wakeboarding, čo je vodný šport, ktorý je kombináciou vodného lyžovania, snowboardingu a surfovania,“ dodala trinásťročná športovkyňa.

5.jpg

Na našu otázku, či sa Líviiných tréningov a pretekov zúčastňujú obaja jej rodičia, nám mamina Barbora odpovedala takto: „Na tréningy, ale hlavne preteky, chodíme prevažne obaja, keďže servis takýchto lyží je náročný. Po každom použití lyží, či už je to tréning alebo pretek, treba lyže kompletne vyčistiť, poškodené časti vymeniť, a pred každým ďalším použitím kompletne naolejovať. S prípravou lyží jej pomáha manžel, nakoľko potrebuje na každú disciplínu iné. Takýto šport vyžaduje rodičov, ktorí sa starajú o lyžiarske vybavenie, tým sa myslí hlavne príprava a servis lyží, ktorý zaberá trikrát viac času ako pri alpskom lyžovaní,“ doplnila Lepejová.

Vzhľadom na to, že na Slovensku sa súťaže tohto druhu športu uskutočňujú maximálne raz až dvakrát za rok, je potrebné za športom cestovať do zahraničia. Lívia preto najčastejšie cestuje za súťažami do Čiech, ale aj do Rakúska, Nemecka, či Talianska.

6.jpg

Z trávového lyžovania si Lívia tento rok už stihla vybojovať 1. miesto v slalome na Českom pohári (Štítná nad Vláří, ČR), 2. miesto v obrovskom slalome na medzinárodných pretekoch (Ehrenfriedersdorf, Nemecko) a 3. miesto v slalome na medzinárodných pretekoch (Ehrenfriedersdorf, ČR). Minulý rok získala 2. miesto v slalome na medzinárodných pretekoch (Předklášteří, ČR), 1. miesto v slalome na Českom pohári (Štítná nad Vláří, ČR), 1. miesto v slalome na Majstrovstvách SR (Piešťany), 1. miesto v obrovskom slalome na Majstrovstvách SR (Piešťany), 1. miesto v slalome na Slovenskom pohári (Jasenská dolina), 1. miesto v obrovskom slalome na Slovenskom pohári (Jasenská dolina), 1. miesto v super obrovskom slalome na Slovenskom pohári (Jasenská dolina), 2. miesto v super obrovskom slalome na Českom pohári (Štítna nad Vláří, ČR) a 2. miesto v obrovskom slalome na Českom pohári (Štítna nad Vláří, ČR).

Ďalšie významné športové ocenenia z alpského lyžovania nám už ďalej predstavila Lívia:

„1. miesto v celkovom hodnotení Lesy Ski Cup-u rok 2022, 1. miesto Žampa Cup – paralelný slalom rok 2019 a 1. miesto v celkovom hodnotení Lesy Ski Cup-u rok 2019. Zúčastnila som sa aj na celoslovenskej súťaži Čarovná flauta - v hre na priečnu flautu, umiestnila som sa na druhom (2020/2021) a treťom mieste (2021/2022). Tento rok sa znova zúčastním súťaže.“

7.jpg

Zaujímalo nás, ako rodičia zvládali obdobie, kedy Lívia nechodila pre covid obmedzenia do školy a nemohla sa ani zúčastňovať tréningových hodín alebo súťaží:

„Myslím si, že covid obmedzenia, čo sa týka školy, ju až tak veľmi nezasiahli, keďže mali kvalitnú online výučbu. Flautu mala tiež online, absolvovali takmer zhodný počet hodín. Našťastie má výbornú pani učiteľku Janu Hellovú, s ktorou to zvládli aj takouto formou. V športe boli obmedzenia výraznejšie. Z bežného množstva tréningov absolvovala tak desať až dvadsať percent. Zachraňovali to výjazdy do okolitého zahraničia, do stredísk, kde sa dalo lyžovať. Suchá príprava sa nemohla absolvovať klubovo, tak sa Lívia pripravovala individuálne, viac bicyklovala, korčuľovala alebo cvičila v domácich podmienkach,“ ozrejmila mamina úspešnej športovkyne.

2.jpg

„V blízkej dobe sa plánujem pripravovať na najbližšie medzinárodné preteky, ktoré budú v Českej republike, v Rakúsku, v Jasenskej doline pri Martine, a to konkrétne od piatka 15. júla 2022 do nedele 17. júla 2022, a v Taliansku. Mojím cieľom je nielen zdokonaľovať sa v lyžovaní či hre na flautu, ale i v jazykoch. Baví ma najviac angličtina, ktorú využívam na pretekoch a sústredeniach v zahraničí,“ uzavrela talentovaná lyžiarka Lívia Lepejová.

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Hokejistka Nela Lopušanová (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť