Celtla - perníčky na pistáciový spôsob (Celtla – placka, druh pečiva z nekysnutého cesta)
Suroviny: mandle, šťava zo špenátu, citrón, cukor
Vezmi mandle, pekne olúp a polož ich do studenej vody, aby boli biele. Potom zober špenát, dobre ho potlč a šťavu z neho dobre vyžmýkaj. Potom, keď mandle budú na polovicu potlčené, vlej šťavu k tomu a potlč dobre mandle s tou šťavou, až kým nebudú nadrobno. Musíš tam dať veľa šťavy, až kým to bude pekné zelené.
Potom vezmi trochu krájaného, zarobeného citrónu a keď budú už mandle potlčené, vezmi trochu cukru, podľa toho ako sa ti pozdáva, a tak ich budeš piecť. Vlož cukor do kotlíčka, nalej naň trochu vody a var to až kým nezhustne. Polož mandle do cukru a nechaj to spolu variť. Potom pridaj krájaný citrón a spolu sformuj do tvaru oblátky, tak aby bolo len na pol prsta hrubé, alebo ako to chceš mať, to platí aj pre formu.
Peč v drôtenej panve, keď bude spolovice upečené, vezmi von a nechaj ochladnúť. Vezmi trocha vody a daj do nej cukru na misku a to musíš dobre na jednu stranu miešať. Potri celtle s perom na vrchu, a tak zase do panvy polož a po druhýkrát peč, uhlíky prihrň na okolo pod panvu, aby boli pekné lesklé, akoby na vrchu boli pokryté ľadom.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť