Medovníky
Prvé pečenie medovníkov siaha do obdobia praveku. Už vtedy ľudia skúšali zmiešať múku s medom a v hlinenej nádobe nad ohňom piekli sladké osúchy. V starovekom Ríme nazývali medovníky libum. V Európe sa začali piecť v 14.storočí, a veľký oku lahodiaci posun nastal až v 16.storočí, kedy ich začali piecť v rôznych formách. Najprv boli drevené a cesto sa do nich vtláčalo. Formy vyrábali medovnikári a technika sa dedila z generácie na generáciu. Drevené formy používali do 19.storočia, kedy ich nahradili plechové vykrajovačky, aké používame dodnes.
Medovnikári sa začali organizovať do cechov a kolískou remesla bol nemecký Norimberg, v ktorom v roku 1530 prvý cech vznikol. Piekli ich najmä v kláštoroch a chutné, ľahko formovateľné cesto dávalo možnosť vytvarovať rôzne motívy: náboženské, hračky, srdcia. Stali sa symbolom lásky, priateľstva, spomienok. No a neskôr medovnikári tvorili aj priestorové výrobky, ako domčeky, či betlehemy.
Najdrahším a najkvalitnejším medovníkom bol marcipán. Na výrobu sa používali iba najkvalitnejšie suroviny: čistý med, hladká pšeničná múka, vajcia, kypriaci prášok, koreniny (klinčeky, škorica, muškátový kvet) a prísady podľa chuti (hrozienka, mandle, oriešky). Zamiesené cesto sa pieklo v kuse, až potom sa krájalo. Tradičné medovníčky sa v domácnostiach pred Vianocami pečú dodnes.
Oblátky
Vianočné oblátky sa zvykli už v minulosti piecť pár dní pred Vianocami. Tak je to aj dnes. Kedysi začínali už po Lucii a napiecť bolo treba pre celú dedinu, aby nechýbali v žiadnej domácnosti. Bola to práca pre učiteľov. V dávnych časoch piekli oblátky v železnej forme, podobnej veľkým kliešťom, na otvorenom ohni. Suroviny nosili učiteľom dedinčania. Hotové výrobky potom naložili do prútených košíkov a po domoch ich roznášali vinšujúce deti. Každá domácnosť dostala presne toľko oblátok, koľko členov mala a k tomu jednu navyše pre Ježiška.
V ľudovej obradovosti mali oblátky funkciu posvätného chleba. Počas Štedrej večere boli dôležitou súčasťou, jedli ich ako prvé jedlo, potreté medom, niekde s pridaným cesnakom. Tento zvyk pretrval dodnes, no oblátky sa pečú v elektrických oblátkovačoch.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť