Streda 24. 04. 2024 08:56:28 | Meniny má Juraj

Dolný Kubín: Recitátori a divadlá poézie sa opäť zišli na Hviezdoslavovom Kubíne

Najlepší recitátori, divadlá poézie a recitačné kolektívy z celého Slovenska sa predstavia na celoštátnom kole 68. ročníka Hviezdoslavovho Kubína. Podujatie sa začalo v stredu v priestoroch Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Dolnom Kubíne a potrvá do soboty (25. 6.). FOTO: Mestské kultúrne stredisko D.Kubín

TASR|23. jún 2022|07:50:28


Súvisiaci článok
Roky nefunkčná dolnokubínska fontána sa zmenila na suchú rieku (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Podľa informácií Národného osvetového centra (NOC) sa Hviezdoslavov Kubín už druhý rok nesie v jednotnej vizuálnej identite, ktorú vytvorila študentka Vysokej školy výtvarných umení Laura Morovská.

"Aktuálny ročník bude otvárať oči pre umenie. Pripomenie si 40. výročie úmrtia slovenského básnika Jána Smreka, ktorý patrí k najvýznamnejším osobnostiam kultúrneho života 20. storočia. V básni Oči, ktorá je súčasťou vizuálov tohtoročnej súťaže, vyjadruje túžbu po lepšej budúcnosti pre všetkých. Hviezdoslavov Kubín chce otvárať oči pre umenie a umeniu oči, aby sme sa zajtra mohli spoločne pozrieť na lepší svet," uviedlo NOC.

Organizátori ponúkajú možnosť sledovať prehliadku prostredníctvom živého internetového vysielania. "Súčasťou detských recitačných programov budú po novom komponované recitátorské bloky v réžii troch generácií úspešných režisérov - Marice Šiškovej, Šimona Spišáka a Samuela Horňáčka. Prehliadku uzavrie v sobotu večer vyhlásenie výsledkov," doplnilo NOC.

Ročne sa na rôznych stupňoch súťaže stretávajú tisíce recitátorov. Od vzniku Hviezdoslavovho Kubína v roku 1954 až po súčasnosť ním prešli státisíce jednotlivcov, z ktorých sa stali významné osobnosti, ako napríklad Július Satinský, Ľubo Roman, Karol Horák, Soňa Müllerová, Lucia Hurajová či Milan Ondrík. Hlavným organizátorom podujatia je MsKS Dolný Kubín, vyhlasovateľom a odborným garantom súťaže je NOC.


Súvisiaci článok
Majstrovstvá Slovenska v atletike priniesli dolnokubínskym atlétom tri medaily
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť