Štvrtok 28. 03. 2024 06:19:06 | Meniny má Soňa

Vodiči SAD Žilina si precvičili krízové brzdenie počas školy bezpečnej jazdy

Slovenská autobusová doprava Žilina aj tento rok pre svojich vodičov zabezpečila celodenný výcvik vodičských zručností v Centre bezpečnej jazdy v Orechovej Potôni. Tridsaťšesť vodičov si na šiestich autobusoch vyskúšalo rôzne krízové situácie, ktoré sa učili čo najefektívnejšie zvládnuť. Foto: Slovenská autobusová doprava Žilina

Juliana Krčulová|21. jún 2022|09:53:16


Súvisiaci článok
SAD Žilina ocenila vodičov-milionárov za ich prácu bez nehody (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Realizácia školenia prebiehala pod vedením skúsených inštruktorov z Centra bezpečnej jazdy v areáli motoristického okruhu Slovakia Ring.

„Počas Školy bezpečnej jazdy si naši vodiči najskôr osvojili teoretické poznatky, ktoré si následne vyskúšali v praxi. V rámci teórie sa dozvedeli nové poznatky o základoch a technike správneho sedenia za volantom autobusu v súvislosti s tým, aký to má vplyv na zvládnutie krízových situácií. Ďalej si osvojili správnu techniku držania volantu, ktorá má v prípade vzniku mimoriadnej situácie výrazný vplyv na jej priebeh a ovplyvňuje tiež rýchle zvládnutie takejto situácie z hľadiska času. Náplňou školenia bolo aj zvládnutie nedotáčavého a pretáčavého šmyku, ktorý je jeden z najťažšie zvládnuteľných šmykov, ktoré môžu nastať v cestnej premávke,“ informovala Slovenská autobusová doprava Žilina.

283456787_416409903827551_8306605891723534940_n.jpg

Inštruktor z Centra bezpečnej jazdy podľa slov SAD Žilina učil vodičov aj viaceré manévre ako sa vyhnúť prekážke v dostatočnom časovom predstihu: „Obsah školenia bol zameraný aj na rozdiel medzi reakčnou a brzdnou dráhou autobusu, vzhľadom na rýchlosť akou ide autobus, a aký podstatný rozdiel je v dĺžke brzdnej dráhy pri rýchlosti 50 km/h pri porovnaní s rýchlosťou 60km/h,“ dodala SAD Žilina.

Čerešničku na torte predstavovala podľa slov niektorých vodičov možnosť vyskúšať si jazdu autobusom na pretekárskom okruhu: „Sme radi, že aj tento rok sme mohli zabezpečiť pre našich ďalších 36 vodičov celodenný výcvik v Škole bezpečnej jazdy, a umožnili im tak získať certifikát, ktorý je potvrdením toho, že majú nadobudnuté profesionálne zručnosti pri riadení autobusov aj v krízových situáciách. Zároveň veríme, že tieto skúsenosti budú šíriť ďalej aj pomedzi svojich kolegov,“ poznamenal riaditeľ dopravno-prevádzkového odboru Ľubomír Taška.

277761402_377360864399122_2884463811878614086_n.jpg

„Tento deň mi dal to, že som sa tu naučil poriadne a správne brzdiť pri neočakávaných krízových situáciách. Skúsili sme si tu limit, pokiaľ až môžeme ísť pri šoférovaní autobusu. Vyskúšali sme si také situácie, ku ktorým v bežnej premávke nedochádza a sme pripravení na ne správne reagovať. Bol to super strávený deň, ktorý mi dal veľa poznatkov aj nadobudnutých zručností, a inštruktori sú naozajstnými profesionálmi,“ uviedol jeden z vodičov Slovenskej autobusovej dopravy Žilina.


Súvisiaci článok
Dolnokubínski bedmintonisti si z Majstrovstiev Slovenska odniesli dve medaily (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť