Nedeľa 14. 04. 2024 00:08:04 | Meniny má Justina

Tipy na to, ako sa schladiť počas horúčav úplne jednoducho

Prichádza leto a s ním aj jeho neznesiteľné horúčavy. Teploty sú rok čo rok vyššie, preto je dobré, ak viete, ako sa môžete počas horúčav schladiť. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Michal Filek|20. jún 2022|08:10:27


Súvisiaci článok
Žilinská mestská krytá plaváreň sa od stredy otvorí pre verejnosť v režime OP+
Čítajte viac >

Určite sa neodporúča, aby ste chodievali von medzi 11 a 13 hodinou, pretože vtedy je slnko najnebezpečnejšie. Vyskúšate aj ďalšie tipy.

Majte zatiahnuté závesy a zatvorené okná

Počas slnečného a horúceho dňa by ste mali mať okná zatvorené a rolety zatiahnuté. Aj keď sa zdá logické okná otvoriť, pretože sa chcete vyvetrať, zbytočne dnu pustíte teplý vzduch a bude vám ešte horšie. Práve zatemnenie vám môže pomôcť. Slnečné lúče nepreniknú dovnútra a tak budete mať doma príjemný chládok.

Pite teplejšie nápoje

Keď sú dni až príliš teplé, mali by ste zabudnúť na pitie studených a chladených nápojov. Teplá voda zvyšuje teplotu pokožky, čím vzniká menší teplotný rozdiel, než pri studenej vode. Týmto spôsobom si zabezpečíte, že sa budete menej potiť a nebude vám také teplo.

Nevarte a nepečte tak často

Pokiaľ sa vám dá, nepoužívajte sporák a rúru na pečenie tak často, ako v chladnejších mesiacoch. V byte dokážu tieto spotrebiče zdvihnúť teplotu aj o niekoľko stupňov, čo by zapríčiňovalo, že by vám bolo ešte viac teplejšie. Radšej si dajte nejaký studený obed v podobe cestovinového šalátu, jedzte veľa ovocia a zeleniny a dobrým tipom je aj červený melón. Obsahuje veľa vody, preto bude vaše telo osviežené a zároveň hydratované.

Doprajte si pravidelné osvieženie

V lete by to mala byť samozrejmosť, no nie vždy to tak je. Nemali by ste zabúdať na pravidelný pitný režim a osviežovanie vodou. Stačí, ak si na pár sekúnd necháte zápästia pod studenou tečúcou vodou. Pomôcť si tiež môžete tým, že budete mať pri sebe čistú vodu v rozprašovači, a keď vám bude príliš horúcu, ovlažíte sa.

Nepoužívajte ventilátor

Myslíte si, že bez klímy a ventilátora tieto horúčavy neprežijete? Opak je pravdou. Ventilátor je dobrý v klamaní, pretože v skutočnosti vzduch neochladí, iba rozvíri ten teplý, ktorý už v miestnosti je. Keď ho vypnete, budete sa cítiť ešte teplejšie. Dajte mu toto leto červenú.


Súvisiaci článok
TIP NA VÝLET: Svetový unikát v Nezbudskej Lúčke (FOTO+VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť