Utorok 23. 04. 2024 15:21:46 | Meniny má Vojtech

Talent Žilinského kraja: Violončelistka Katarína Kašková (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)

Devätnásťročná rodáčka z Malého Čepčína a talentovaná violončelistka Katarína Kašková nám v rozhovore ozrejmila svoje začiatky s hrou na hneď niekoľko hudobných nástrojov. Od minulého roku ju môžete počuť hrať v Mestskom komornom orchestri v Kysuckom Novom Meste a pre našu redakciu taktiež uviedla, že svoj hudobný talent chce ďalej rozvíjať na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne. Foto: Súkromný archív Kataríny Kaškovej

Juliana Krčulová|18. jún 2022|09:38:32


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Gitarista Ján Chrenšť (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

„Volám sa Katarína Kašková, mám devätnásť rokov a venujem sa hre na violončelo od jedenástich rokov. Momentálne som ukončila šesťročné štúdium na Konzervatóriu v Žiline a v hre na violončelo budem ďalej pokračovať na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne,“ povedala našej redakcii talentovaná violončelistka Katarína Kašková, ktorá pre našu redakciu zaspomínala aj na svoje hudobné začiatky:

9KK 8.jpg

„Ku hre na violončelo som sa dostala až v jedenástich rokoch, čo je aj pomerne neskoro. Hudbe som sa začala venovať asi v siedmich rokoch, a to konkrétne hrou na sopránovej zobcovej flaute. Prvé, jednoduché, piesne som sa naučila hrať sama a o rok neskôr som začala chodiť na jeden krúžok hry na flaute v Základnej škole v Malom Čepčíne. V deviatich rokoch som začala navštevovať hodiny keyboardu v ZUŠ Mošovce. Takže hudbe som sa začala venovať najprv hraním na flaute a keyboarde. Na ZUŠ si pani učiteľka hudobnej teórie (violončelistka) všimla, že dobre počujem a nemala som ani problém zapísať melódiu jednoduchej ľudovej piesne. Práve ona mi ukázala violončelo a mne sa tento nástroj zapáčil,“ priblížila talentovaná Katarína.

KK 3.jpg

Ako ďalej v našom rozhovore uviedla, aj keď sa najprv chcela naučiť hrať na husliach alebo na gitare, nakoniec ju presvedčil až zvuk violončela.

„Spomínam si, že rodičia mi už nechceli dovoliť venovať sa ďalšiemu nástroju, lebo už tak som mala veľa krúžkov, no ja sama som si nakoniec vydobyla, že chcem hrať na čelo. Dva roky som dokonca študovala na ZUŠ hru na troch hudobných nástrojoch súčasne. Potom som sa venovala už iba hre na violončelo pod vedením Mgr. Nadeždy Holenkovej v ZUŠ Turčianske Teplice. Až tretí rok ma začalo violončelo veľmi baviť a rozhodla som sa, že by som chcela skúsiť ísť na konzervatórium,“ dodala devätnásťročná umelkyňa.

KK 4.jpg

Na našu otázku, kde aktuálne pôsobí, nám odpovedala takto: „Momentálne som už ukončila štúdium hry na violončele na Konzervatóriu v Žiline. Nastúpila som tu z ôsmeho ročníka základnej školy, deviaty ročník som si dorobila cez letné prázdniny potom ako mi na základnej škole schválili individuálny študijný plán. Začiatky na konzervatóriu boli pre mňa trochu náročnejšie, keďže som sa violončelu venovala len krátko, pričom väčšina študentov sa danému nástroju venuje aj osem rokov pred nástupom na konzervatórium. Mala som však veľmi dobré vedenie. Prvé štyri roky na konzervatóriu som študovala u veľmi skúsenej pedagogičky MgA. Květy Glasnákovej. V piatom ročníku na konzervatóriu som študovala u Mgr. Art Hany Kopeckej a v šiestom ročníku u Mgr. Art Júlie Veselej. Takže počas štúdia na konzervatóriu som vystriedala viacerých pedagógov, čo bolo pre mňa určite prínosom. Momentálne som úspešne ukončila štúdium na konzervatóriu a v októbri nastupujem na vysokú školu do Brna,“ priblížila violončelistka Katarína Kašková.

KK 2.jpg

Počas štúdia v Žiline začala pôsobiť vo viacerých orchestrálnych zoskupeniach. V roku 2018 začala pôsobiť v Kysuckom komornom orchestri v Čadci a s orchestrom Incipit pravidelne chodí na zájazdy do Talianska pod vedením dirigenta Enrica Volpe.

„Od roku 2020 spolupracujem s AdHoc Orchestra v nahrávacej aj koncertnej činnosti. V roku 2021 som začala hrať v Mestskom komornom orchestri v Kysuckom Novom Meste. V roku 2021 som spolupracovala s kapelou Doris Day Band na projekte Hommagé a Hana Hegerová, ktorý mal premiéru v Žilinskom mestskom divadle. V rokoch 2019 a 2021 som sa zúčastnila kurzov Visegrad music Masterclasses v Modre pod vedením Petra Nouzovského a Jána Pospíšila. V roku 2021 som sa zúčastnila Schola arvenzis v Dolnom Kubíne v triede Piotra Hausenplasa,“ rozrozprávala sa nadaná umelkyňa a ďalej pokračovala:

KK 6.jpg

„V školskom roku 2021/22 som pôsobila aj ako pedagóg v SZUŠ Brioso v Žiline a v ZUŠ P.M.Bohúňa v Dolnom Kubíne. V tomto školskom roku som spravila prijímacie skúšky na tri vysoké školy na JAMU v Brne, VŠMU v Bratislave a AU v Banskej Bystrici. Tento rok bol pre mňa veľmi náročný jednak po „covidovej pauze“ a online vyučovaní je ťažké vrátiť sa znova na pódium a do toho som absolvovala prijímacie skúšky až na tri vysoké školy, súťaž študentov konzervatórií a ešte ukončenie štúdia, kde musím zahrať celý vážny koncert. Na všetky tieto skúšky a vystúpenia som musela mať pripravený iný repertoár, preto to bolo veľmi náročné.“

Našu redakciu zaujímalo, ako prebieha jej tréningová hodina hry na violončelo, na čom nám Katarína odpovedala:

„Na violončele cvičím skoro každý deň. Teda mala by som hrať každý deň, ale samozrejme, nie vždy to je možné. Cvičenie je každý deň trochu iné, niekedy cvičím len hodinu-dve, niekedy som už cvičila aj šesť hodín za deň. Dôležité pri cvičení je, aby bolo vždy produktívne a efektívne. Keď už cítim, že sa neviem na cvičenie skladby dostatočne koncentrovať a len ju prehrávam, radšej prestanem, aby to nebolo kontraproduktívne, dám si prestávku a potom sa ku cvičeniu vrátim. Všeobecne začínam tým, že sa rozohrám na stupniciach, ďalej si prejdem nejakú etudu, kde sa zaoberám zlepšením techniky a nakoniec sa dostanem ku cvičeniu prednesových skladieb. Samozrejme, toto cvičenie vyzerá inak, keď sa napríklad pripravujem na nejaké verejné vystúpenie alebo súťaž, kde hrám už vybrané skladby. Vtedy venujem všetku pozornosť iba cvičeniu tých skladieb, čo ma čakajú,“ dodala Kašková.

KK 8.jpg

Rovnako nás zaujímalo, aké výnimočné súťaže už absolvovala a aké cenné víťazstva už má za sebou.

„V druhom ročníku na konzervatóriu v roku 2018 som sa zúčastnila súťaže Talenty pre Slovensko, ktorá sa organizuje v Dolnom Kubíne, kde som získala strieborné pásmo. V tom istom roku som sa zúčastnila aj súťaže študentov konzervatórií. Tento rok som sa opäť zúčastnila súťaže študentov konzervatórií a v druhej kategórií som získala 2. miesto,“ uviedla pre našu redakciu Katarína a o svojich plánoch do budúcna dodala:

KK 7.jpg

KK 5.jpg

„V blízkej dobe nemám v pláne žiadne súťaže, keďže ma čaká nástup na vysokú školu k novému pánovi profesorovi. Zo začiatku budeme ešte pracovať na nejakých tých technických detailoch, takže sa nebudem môcť pripravovať na súťaže. V blízkej dobe ma tiež čaká sústredenie so Slovenským mládežníckym orchestrom v Košiciach. Bude to pre mňa nová skúsenosť pracovať v mladom kolektíve, ale na profesionálnej úrovni, kde za týždeň naštudujeme symfonický program a predstavíme sa s ním na dvoch koncertoch. Cez leto ma ešte čaká koncert s AdHoc Orchestra a už sa teším na nástup na Janáčkovu akadémiu múzických umení v Brne,“ uzavrela talentovaná violončelistka Katarína Kašková.

V redakcii SP 21 držíme palce a prajeme ešte veľa úspechov!


Súvisiaci článok
Talent Žilinského kraja: Speváčka a baletka Timea Prievozníková (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť