Pondelok 29. 04. 2024 01:14:30 | Meniny má Lea

Turčianskou galériou sa ozývali vznešené klavírne tóny študentov ZUŠ Martin (FOTOGALÉRIA)

Včera 15. júna sa v priestoroch Turčianskej galérie v Martine uskutočnil koncert venovaný klaviristke a martinskej rodáčke Kláre Havlíkovej. Študenti hudobného a literárno-dramatického odboru zo Základnej umeleckej školy Martin svojimi vystúpeniami vzdali úctu nedožitým deväťdesiatym narodeninám dvornej klaviristky Eugena Suchoňa. Foto: Juliana Krčulová, SP 21

Juliana Krčulová|16. jún 2022|16:58:00


Súvisiaci článok
Nadaný Denis Ďuríček bodoval v klavírnej súťaži Pianoforte (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Stredajšie popoludnie sa v Turčianskej galérii v Martine nieslo v duchu klavírneho koncertu Čiernobiele klávesy života, ktorým Základná umelecká škola Martin vzdala úctu renomovanej klaviristke a miestnej rodáčke, Kláre Havlíkovej. Tento koncert venovali jej nedožitému výročiu deväťdesiatych narodenín.

Klavírne skladby v podaní študentov hudobného odboru miestnej základnej umeleckej školy dopĺňali svojimi vystúpeniami aj žiaci z literárno-dramatického odboru. Krátkymi vstupmi stvárnili klavírne začiatky martinskej rodáčky, návštevu jej učiteľky Idy Gallovej-Brunovskej u nich doma, situáciu, kedy zistila, že ju prijali na konzervatórium, ale aj náročné štúdium u profesorky Anny Kafendovej alebo Klárine koncertné trapasy.

IMG_20220615_165637.jpg

IMG_20220615_165651.jpg

IMG_20220615_165655.jpg

„Klavírny koncert sme usporiadali na počesť Kláry Havlíkovej, ktorej by sa tento rok splnilo deväťdesiate výročie narodenia, ale rovnako je koncert úzko spojený aj so stým výročím založenia Základnej umeleckej školy v Martine. Pri tejto príležitosti bola usporiadaná v Turčianskej galérii aj výstava výberu výtvarných žiackych prác, ktoré sú z rôznych období, od súčasných študentov, ale aj od tých, ktorí už na škole neštudujú. Tento koncert bol spojením dvoch odborov, konkrétne klavírnej zložky hudobného odboru a literárno-dramatického odboru s hereckými vstupmi o živote Kláry Havlíkovej,“ priblížil program včerajšieho koncertu učiteľ z martinskej základnej umeleckej školy, Niko Kolesár, ktorý sa v závere koncertu predstavil so skladbou Toccata od Eugena Suchoňa.

IMG_20220615_165713.jpg

IMG_20220615_165724.jpg

IMG_20220615_170557.jpg

Eugen Suchoň mal v repertoári Kláry Havlíkovej významné postavenie. Podľa dostupných informácií vieme, že naštudovala a nahrala všetky jeho klavírne skladby, čím sa stala jeho dvornou klaviristkou.

„Sám Eugen Suchoň svoju Toccatu venoval svojej dvornej klaviristke Kláre Havlíkovej, o ktorej bolo známe, že uvádzala všetky jeho klavírne diela. Hovorí sa, že mu ich doslova vytrhávala z rúk, len aby ich čo najrýchlejšie mohla naštudovať a zahrať. Pre mňa bola účasť na tomto koncerte zážitkom a som rád, že som mohol aj svojou odohratou skladbou vzdať úctu klaviristke Kláre Havlíkovej,“ uviedol pre našu redakciu učiteľ ZUŠ Martin a nadaný klavirista, Niko Kolesár.

IMG_20220615_170708.jpg

IMG_20220615_170821.jpg

O priebehu včerajšieho úspešného koncertu sme sa porozprávali aj s riaditeľom Základnej umeleckej školy v Martine, Pavlom Zápotočným. „Na včerajšom umeleckom podujatí sa predstavili talentovaní žiaci Základnej umeleckej školy v Martine, ktorí si pripravili program na počesť známej slovenskej klaviristky a martinskej rodáčky Kláry Havlíkovej. Bola to veľká osobnosť, myslím si európskeho formátu, vzhľadom na to, že nahrala dovtedajšie všetky diela, ktoré Eugen Suchoň napísal. Slovenskú hudbu a klavírne umenie propagovala vo vyše dvadsiatich krajinách sveta, napríklad na Kube, v USA, Libanone, Fínsku, Taliansku alebo Rakúsku. Pre návštevníkov včerajšieho koncertu boli, myslím si, zaujímavé aj vstupy žiakov z literárno-dramatického odboru, ktorými oživili zaujímavé momenty zo života pani Kláry Havlíkovej,“ uviedol riaditeľ ZUŠ v Martine, Pavol Zápotočný a pre našu redakciu doplnil:

IMG_20220615_170935.jpg

„Základná umelecká škola v Martine tento rok oslavuje sté výročie svojho založenia a k tomuto slávnostnému momentu som dal návrh, že by sa škola pomenovala po nejakom významnom martinskom rodákovi a práve voľba prišla na pani Kláru Havlíkovú. Momentálne sú už zhromaždené všetky súhlasy, čakáme na schválenie mestského zastupiteľstva, ktoré by malo prebehnúť teraz v júni, a následne by to malo potvrdiť ešte ministerstvo. Ak by sa všetko úspešne podarilo, už na jeseň by naša základná umelecká škola mohla disponovať týmto čestným názvom. V novembri by sme radi usporiadali pri tejto príležitosti aj slávnostný galaprogram, na ktorom by sme oficiálne nové pomenovanie školy predstavili,“ uzavrel riaditeľ Pavol Zápotočný.

IMG_20220615_173625.jpg


Súvisiaci článok
Konateľ žilinskej autoumyvárne KáBéčko: Oplatilo by sa nám mať v zime zatvorené, no to by sme našim zákazníkom nikdy nespravili
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť