Piatok 26. 04. 2024 17:17:31 | Meniny má Jaroslava

Verejnosť rozhodne, komu župa rozdelí 120 000 eur

Žilinská župa podporí sumou 120 000 eur projekty na zlepšenie života a verejného priestoru. O tom, ktorý projekt sa bude realizovať rozhodne verejnosť. Informovala o tom hovorkyňa krajskej samosprávy Eva Lacová. FOTO: ŽSK

Erika Filekova|15. jún 2022|09:05:06


Súvisiaci článok
Ocenenie ŽSK dostalo sedem osobností
Čítajte viac >

Ako ďalej hovorkyňa uviedla, Žilinský samosprávny kraj spustil cez víkend hlasovanie hrajZAkraj. Od 11. 6. 2022 (sobota) do 5. 7. 2022 (utorok) môže verejnosť prostredníctvom hlasovania podporiť projekty, ktorých cieľom je prispieť k zlepšeniu života a naplneniu miestnych a komunitných potrieb Žilinskom v regióne. Projekty, ktoré uspejú v hlasovaní verejnosti budú podporené z dotačného programu Žilinského samosprávneho kraja Participatívne dotácie. Župa pre tento účel vyčlenila 120 000 €.

„Považujem za správne a dôležité podporiť projekty, ktoré prispejú k zveľadeniu verejnej infraštruktúry, či už máme na mysli parky, ihriská, verejné priestranstvá alebo oblasť športu, kultúry a cestovného ruchu. Rovnako tak chceme podporiť projekty týkajúce sa kvality životného prostredia, hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva. Cieľom výzvy je podpora miestnych a komunitných potrieb v regióne, pričom zlepšenie pocítia nielen obyvatelia, ale aj návštevníci Žilinského kraja, “ objasňuje predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

malá.jpg

Župa zriadila samostatnú webovú stránku www.hrajzakraj.hlasobcanov.sk, kde sa nachádzajú informácie o jednotlivých projektoch a sú umiestnené na mape okresov Žilinského kraja. Verejnosť môže v hlasovaní podporiť minimálne 3 projekty z 11-tich okresov (Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Žilina) a to jedenkrát počas celej doby hlasovania. Po zakliknutí minimálne 3 vybraných projektov je potrebné vyplniť kontaktné údaje. Na uvedené telefónne číslo bude následne bezplatne zaslaný overovací kód. Po jeho potvrdení bude hlasovanie dokončené.

Žiadosť o poskytnutie dotácie mohli podávať obce na území Žilinského samosprávneho kraja, neziskové organizácie, občianske združenia, nadácie i podnikatelia. Podľa Jurinovej je dôležité zapájanie verejnosti do procesu rozhodovania.

„Verím, že každý si spomedzi množstva projektov, ktoré sa uchádzajú o dotáciu, vyberie taký, ktorý ho osloví. Všetky projekty sú inovatívne a zmysluplné. Z celkového objemu finančných prostriedkov bude 40% rozdelených rovným dielom a 60% na základe počtu obyvateľov jednotlivých okresov. Minimálna výška dotácie na jednu žiadosť je 1 000 € a maximálna výška 4 000 €.“

Stav hlasovania je pravidelne aktualizovaný. Výsledky budú známe do 7 pracovných dní od ukončenia hlasovania.

286942522_4881270931996226_7944836935018100959_n.png


Súvisiaci článok
Diaľnica na Kysuciach je prioritou a dostane európske peniaze. Výstavbu to však výrazne nezrýchli
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť